Home / Αρθρογραφία / Δημοσκοπήσεις και Πολάκης στριμώχνουν τον Τσίπρα -Ψάχνει διέξοδο στις παροχές

Δημοσκοπήσεις και Πολάκης στριμώχνουν τον Τσίπρα -Ψάχνει διέξοδο στις παροχές

Το ύφος του Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό «των κηπουρών», δεν είχε τίποτα το πανηγυρικό.

Όλοι διέκριναν έναν εκνευρισμό στο ύφος του Πρωθυπουργού.

Η μετακόμιση των δυο πρώην παπανδρεϊκών νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία και χολερικά σχόλια από πλευράς των πρώην συντρόφων τους, ο ΓΑΠ τους αποδοκίμασε, ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε από την πασοκοποίηση του κόμματος και ήδη το όποιο κέρδος φαίνεται να εξαντλήθηκε.

Την ίδια στιγμή η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Πολάκη, αν και με καθυστέρηση, ώστε να αποφευχθεί το άβολο αυτόφωρο, όπως προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης ηχογράφησης, βάρυνε πολύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μετά καπάκι ήρθαν και οι δημοσκοπήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου στήριξε από την πρώτη στιγμή τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Παύλο Πολάκη και αποδέχθηκε τις δικαιολογίες του. Ότι μετέφερε δηλαδή αυτούσιο τον διάλογο με τον Γιάννη Στουρνάρα, στο κυβερνητικό σάιτ που τον πρώτοδημοσίευσε, λόγω εξαιρετικής μνήμης.

Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Σε διαφορετική περίπτωση θα τον οδηγούσε στην έξοδο. Με τρόπο ατιμωτικό.

Αλλά φυσικά, όσο κι αν το ύφος Πολάκη επιτρέπει την συσπείρωση των πιο φανατικών αντισυστημικών, δεν παραβλέπει το περιβάλλον Τσίπρα, το κόστος που έχει για την κυβέρνηση το αγοραίο στιλ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ούτε υποτιμά τις αντιδράσεις στην Ευρώπη, ούτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί στην κοινή γνώμη ένα καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ, που δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κανείς θνητός. Τουλάχιστον όχι χωρίς τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως όμως αντιλαμβάνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα που έχει γίνει η σημαία του μεταμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύεται από το τοξικό περιβάλλον που δημιουργούν οι πρακτικές Πολάκη.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, ναι μεν βρήκε την ευκαιρία για μια ακόμα επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος -χωρις να τον κατονομάσει φυσικά, αφού τα όρια υπομονής της ΕΚΤ φαίνονται να εξαντλούνται- αλλά έστειλε και μήνυμα στον Παύλο Πολάκη και τους επίδοξους μιμητές του, οτι οι αντιθεσμικές πρακτικές έχουν ένα όριο.

Ναι μεν επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα κάνοντας λόγο για «υπερτιμημένους τεχνοκράτες που έριξαν την οικονομία στα βράχια», αλλά έστειλε και το μήνυμα:

Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παρά πολιτικού κουτσομπολιού.

Και μετά καπάκι ήρθαν οι δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα της public issue που ανέβασε την διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,5 μονάδες θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Πόσο μάλλον που η εταιρεία στην μελέτη της για την εκτίμηση ψήφου, υποστηρίζει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι μάξιμουμ 6κομματική, αν όχι 5κομματικη, γεγονός που σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Κυρίως όμως αυτό που θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ανάλυση που συνοδεύει την έρευνα. Και η επισήμανση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση αλλά και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών…»

Μοναδικη σανίδα σωτηρίας για να αποφευχθεί μια στρατηγική ήττα στις ευρωεκλογές, φαντάζει πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό που εκείνοι ονομάζουν κοινωνική ατζέντα και η αντιπολίτευση προεκλογικές παροχές.

Μπορεί η ενισχυμένη εποπτεία που χθες παρατάθηκε για άλλους 6 μήνες, να βάζει όρια στις παροχές εν όψει κάλπης, αλλά τα περιθώρια είναι διαφορετικά σε σχέση με τον αυστηρό κορσέ των μνημονίων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο υπουργικό συμβούλιο στα θετικά νομοθετήματα των προηγούμενων μηνών, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις πολύ χαμηλές ιδιοκτησίες και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στάθηκε στις ρυθμίσεις για το επίδομα ενοικίου προϋπολογισμού 300 εκ. Ευρώ.

Θα ακολουθήσει η επιδότηση των κόκκινων δανείων, ενώ το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ποντάρει πολλά και στις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Παροχές και αναβίωση της πόλωσης μέσα από τις εξελίξεις στην υπόθεση Νοvartis, φαίνεται να είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Είτε γίνουν την Άνοιξη, είτε γίνουν το Φθινόπωρο.About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*