Home / Αρθρογραφία / Editorial / Η δική μου Barbie Role Model – Της Μαργαρίτας Κουτσιλέου

Η δική μου Barbie Role Model – Της Μαργαρίτας Κουτσιλέου

Της Μαργαρίτας Κουτσιλέου

Την Ελένη Αντωνιάδου, τη διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονα, Ερευνήτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος της NASA, την γνώρισα ακριβώς ένα χρόνο πριν, στην εκδήλωση του Ομίλου Εξάλειπτρον βραβεύοντας την για την προσφορά της ως Γυναίκα στον τομέα των επιστημών με το βραβείο Επιστήμης. Θυμάμαι ότι είχα πάει ακριβώς για να την γνωρίσω. Είχα διαβάσει για εκείνη χρόνια πριν και παρακαλουθούσα την πολύ σημαντική της πορεία.

Γνωριστήκαμε πριν αρχίσει η εκδήλωση. Συζητήσαμε περίπου 20 με 30 λεπτά όπου πραγματικά φάνηκαν πολύ λίγος χρόνος για τα όσα συζητήσαμε. Θυμάμαι ότι η κουβέντα μας ήταν τόσο ζεστή που θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το πρωί. Άμεση, ευχάριστη και κυρίως ρεαλίστρια η Ελένη μου είπε εν τάχει πώς κατάφερε να φθάσει στη NASA. Πόση επιμονή… μόχθο έχει περάσει. Θυμάμαι ότι είχε πολύ τρακ για την βράβευση της και έτσι προσπάθησα με φιλικότητα να την κάνει να νιώσει οικεία στο χώρο… Δεν έμεινε εκεί όμως… και άρχισε να με ρωτά για τη ζωή μου, το γάμο μου, το διαζύγιο, τη κόρη μου, την επαγγελματική μου δραστηριότητα, τις ασχολίες μου… και με ποια ιδιότητα ήμουν στην εκδήλωση.

Η απάντηση μου πέρα της συγκίνησης που της προκάλεσε, ήταν η αφορμή για μία πολύ τιμητική φιλία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. «Για να σε γνωρίσω Ελένη μου, να σε συγχαρώ από κοντά. Είσαι Πρότυπο για τα παιδιά μας, μιλάω στην κόρη μου συνεχώς για σένα» της είπα. Ο χρόνος όμως πέρασε και η εκδήλωση θα άρχιζε. Δώσαμε μία αγκαλιά η μία στην άλλη και μου είπε: «Αν κάποια Γυναίκα σε αυτή την αίθουσα θα έπρεπε να βραβευτεί και να πάρει το 9ο βραβείο, είσαι εσύ Μαργαρίτα μου, είσαι έμπνευση για όλες μας» και συνέχισε «επιστρέφω αύριο, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε για καιρό, θα μιλήσουμε όμως το πρωί για καλό ταξίδι«.

Μιλήσαμε το επόμενο πρωί, εκείνη επέστρεψε στη NASA, οι ζωές μας συνεχίζονται αλλά η τιμητική αυτή φιλία κράτησε… κάθε φορά που κουράζομαι, κάθε φορά «πέφτω», ακούω την φωνή της Ελένης… δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος και ξανα-ξεκινάς πιο δυνατή… και νιώθω πραγματικά πολύ τυχερή.

Η Ελένη βλέπετε πέραν της σπουδαιότητας και της σημαντικότητας της επαγγελματικής της δραστηριότητας και των επιτευγμάτων της, είναι ένα υπέροχο. ζεστό κορίτσι. Και παρά τις πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις της είναι πάντα διαθέσιμη για μία… καλή κουβέντα.!

Η Ελένη είναι πάντα εκεί…

Το ότι η Ελένη Αντωνιάδου λοιπόν έγινε κούκλα της Barbie… το μάθατε… και είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Το σημαντικό όμως είναι… ότι αυτό είναι η επιβράβευση της Ελένης για την τεράστια προσφορά της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές…

Σήμερα το πρωί, είχα την χαρά και την τιμή να την συγχαρώ προσωπικά.

I ‘m so proud for you my Girl.!!! 

Το ρεπορτάζ μου από την εκδήλωση εκείνης της βραδιάς : https://www.epoli.gr/brabeia-gynaikwn-exaleiptron-2018-synexomeni-a-95301.html

Λίγα Λόγια για την Ελένη

Η Ελένη Αντωνιάδου γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Άρχισε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Παράλληλα, επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα.

Το 2011, συνεισέφερε στην έρευνα που έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο, βοηθώντας στη δημιουργία μια τεχνητής τραχείας για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή.

Μάλιστα, το περιδικό Forbes, την κατέταξε στο no 3 σε 30 στο σύνολο της παγκόσμιας κατάταξης με τους κορυφαίους νέους επιστήμονες στον τομέα της Υγείας.

Σήμερα, είναι (μεταξύ άλλων) συν-ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές» (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.

 About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης – Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*