Home / Ρεπορτάζ / Πώς δρα η ομάδα του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ

Πώς δρα η ομάδα του «Ρουβίκωνα» που διέλυσε τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ

Επτά μέλη της αναρχικής ομάδας του «Ρουβίκωνα», από τους συνολικά 13 που εισέβαλλαν στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, προκαλώντας σημαντικές υλικές φθορές στο εσωτερικό του, έχουν ταυτοποιηθεί από τους αξιωματικούς της Κρατικής Ασφάλειας και αναμένονταν συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο συγκεκριμένος οργανισμός παρότι από τον περασμένο Ιούνιο βρισκόταν σε περίοπτη θέση στη λίστα των επικείμενων στόχων, και στο κέντρο της Αθήνας

-συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη- τα μέλη της αναρχικής ομάδας κατάφεραν να παρακάμψουν τον έναν και μοναδικό αστυνομικό με πολιτικά, να εγκλωβίσουν τους τρεις άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και να προβούν στο καταστροφικό τους έργο.

Ακόμη και η μετέπειτα ειδοποίηση και ενημέρωση των αστυνομικών δυνάμεων, ήρθε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι δράστες να φύγουν ανενόχλητοι χωρίς καμία σύλληψη ή προσαγωγή.

Ο αστυνομικός με τα πολιτικά λίγο πριν την επίθεση είχε δει ένα πρωταγωνιστικό στις δράσεις της ομάδας άτομο, το οποίο όμως αναγνώρισε εκ των υστέρων. Πιθανόν προέβαινε σε μία «αναγνώριση» των συνθηκών προκειμένου οι υπόλοιποι να προβούν στην ακτιβιστική ενέργεια.

Συσχέτιση δικογραφιών

Και όλα αυτά την ώρα, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αξιωματικοί που ερευνούν και χειρίζονται τη δράση του «Ρουβίκωνα», έχουν κάνει δικογραφίες για όλες τις ακτιβιστικές παρεμβάσεις της αναρχικής ομάδας, έχουν συσχετίσει δράσεις με πρόσωπα, τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση.

Μετά την εισβολή που σημειώθηκε στις 08:10 χθες το πρωί, οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας συνέλεξαν άμεσα περιφερειακά βίντεο, στα οποία αποτυπώνεται η είσοδό τους στο κτίριο και η φυγή τους μετά την επίθεση. Από αυτό το υλικό φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον επτά από τα άτομα που συμμετείχαν στην ενέργεια και γίνονταν προσπάθειες σύλληψής τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ειδάλλως θα σχηματιζόταν δικογραφία σε βάρος τους.

Οι δράστες σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα ανήρτησαν σε ιστοσελίδες, βίντεο της επίθεσης με το παρακάτω κείμενο: «… Οι σύντροφοι ισοπέδωσαν τον όροφο. Σπάστηκαν οι υπολογιστές, τα λάπτοπ, τα γραφεία, τζάμια, εκτυπωτές, κάμερες κ.α. Επίσης καταστράφηκαν έγγραφα.

Οι security που φύλασσαν την είσοδο του κτηρίου κρατήθηκαν από μια περιφρούρηση της ομάδας η οποία τους αφαίρεσε τους ασυρμάτους τους και οι σύντροφοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ΔΕΛΤΑδες και ΟΠΚΕ αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμπόδισε την επίθεση και την ισοπέδωση του ορόφου…».

Πως δρουν οι «Ρουβίκωνες»

Ο «Ρουβίκωνας» έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και τα μηνύματα των παρεμβάσεών του με οκτώ ενέργειες, που είναι γνωστές το τελευταίο 5μηνο, και κάποιες άλλες που φαίνεται να αποτράπηκαν μετά από στοχευμένη αστυνομική κινητοποίηση, όπως επεσήμαιναν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

«Είναι εντυπωσιακός ο αιφνιδιαστικός τρόπος άμεσης συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων έξω από τον επιλεγμένο χώρο παρέμβασής τους. Από την έρευνα, έχει προκύψει η διαδικτυακή συνεννόηση για τον τόπο και ακριβή χρόνο συγκέντρωσης. Κινούνται ανά 1-2 άτομα, που ενώνονται και συγκεντρώνονται από διαφορετικά σημεία, ταυτόχρονα, στον τόπο διαμαρτυρίας» αποκαλύπτει αξιωματικός που ασχολείται καιρό με τις δραστηριότητας του «Ρουβίκωνα».

«Πολιτοφυλακή της πλατείας»

Ο «Ρουβίκωνας» είχε εμφανισθεί στις 22 Μαρτίου 2014 με την ανάληψη ευθύνης για την ένοπλη επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων εναντίον ατόμων που φέρεται να προχωρούσαν σε εμπόριο ναρκωτικών. Την παρουσία του είχαν συνοδεύσει αναφορές για την «πολιτοφυλακή της πλατείας».

Τότε ο «Ρουβίκωνας» ανέφερε: «Το 2009 κάποιοι σύντροφοι συγκροτήσαμε τη συνέλευση με την ονομασία »Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια» με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση της κρατικής καταστολής. Πορείες, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις πραγματοποιούνται και μετά από πολύμηνο αγώνα τα ΜΑΤ αποχωρούν, αποτυγχάνοντας για άλλη μία φορά να επιβάλουν τη μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριζαν πως η συγκεκριμένη ενέργεια είχε σχέση με τη διαμάχη μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου (Ρουβικώνα- Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ)  με «νοικιασμένους μπαχαλάκηδες» της Μαφίας των Εξαρχείων, όπου είχαν βρει πεδίο για αγοραπωλησίες ναρκωτικών, όπλων και εκβιασμών, τοποθετώντας «αντιεξουσιαστικό μανδύα» στις ενέργειές τους. Τότε είχαν σταλεί κλήσεις για κατάθεση στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας σε τρία γνωστά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μέλη του «Ρουβίκωνα», το 2008 είχαν εγκλωβίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσα στο Πολυτεχνείο, όπου ο φρουρός του είχε πυροβολήσει στον αέρα για να ξεφύγει, αργότερα επισκέφθηκαν το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το καλοκαίρι του 2014 έκαναν το ίδιο στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά.

Κουμουνδούρου, Βουλή, Παπακωνσταντίνου

Στις 8 Μαρτίου 2015, καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ. Κουμουνδούρου, στις 20 Μαρτίου περνούν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, στις 3 Απριλίου «μπουκάρουν» στον περίβολο της Βουλής, στις 5 Απριλίου περνούν έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, στις 11 Μαΐου καταλαμβάνουν τα γραφεία της Siemens και του Ελλάκτωρ. Στις, 17 Μαΐου, πέρασαν έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Πολιτεία. «…τον υπουργό που έβαλε την υπογραφή του στην πιο απεχθή δανειακή σύμβαση που γνώρισε αυτός ο τόπος και που κατέστησε την ελληνική κοινωνία έρμαιο των δανειστών και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ  δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο στον οποίο ανερυθρίαστα απευθύνεται  λέγοντας ότι  ‘δεν υπάρχει άλλη επιλογή’», όπως γράφει κείμενό που ο «Ρουβίκωνας» συνυπογράφει με τη «Λαϊκή Αντεπίθεση», «Κόκκινη Γραμμή», «Αντιφασιστικό Μέτωπο Καλλιθέας-Μοσχάτου», «Αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας», «Αναρχική συλλογικότητα ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ», «Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ».

Ο «Ρουβίκωνας» και το «Κ*ΒΟΞ», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις «επίμαχες» καταλήψεις της Νομικής Σχολής και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*