Home / Συνεντεύξεις / Αθλητές / H EΘΝΟΑ μεταλαμπαδεύει τον Ολυμπισμό στην γενέτειρα Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιονίκες δίπλα στα παιδιά

H EΘΝΟΑ μεταλαμπαδεύει τον Ολυμπισμό στην γενέτειρα Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιονίκες δίπλα στα παιδιά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπιακής Ιστορίας στα σχολεία του δήμου με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την πρώτη τελετή αφής  – Η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΘΝΟΑ και θα διδάξουν τους μαθητές Ολυμπιονίκες

Ο εορτασμός των 80 χρόνων από την πρώτη τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας έχει ξεχωριστή σημασία για την Αρχαία Ολυμπία. Στον τόπο που ξεκίνησαν όλα, στην κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας μετά από πρόταση του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας θα εφαρμόσει στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας με τίτλο: «Ολυμπιακή Κληρονομιά» με πρωταγωνιστές τους Ολυμπιονίκες μας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως στις 11 Απριλίου και θα συμμετέχουν μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, Πελόπιου, Λάλα και Πλατάνου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο δημαρχείο Αρχ. Ολυμπίας με τη συμμετοχή των στελεχών της ΕΘΝ.Ο.Α. και των προϊσταμένων των σχολείων του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, ενώ ακολούθησε και συνέντευξη Τύπου παρουσία του προέδρου της ΔΟΑ και της ΕΘΝ.Ο.Α. Ισίδωρου Κούβελου και Ελλήνων Ολυμπιονικών.

olympionikes1a_604994e3c0166977d3f03a047f7866f1

Η συνέντευξη Τύπου

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς υποδέχθηκε την αποστολή της ΕΘΝΟΑ και τόνισε πως η παρουσία του προέδρου της ΔΟΑ και της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρου Κούβελου, σηματοδοτεί κάτι σημαντικό για τον τόπο. «Πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από σημαντικά πρόσωπα, τις Ολυμπιονίκες μας Νίκη Μπακογιάννη, Εύη Χριστοδούλου και την Σοπράνο κα Τζαννή και την Ιλεάνα Κλοκώνη. Είναι μεγάλη μας χαρά, τιμή και υπερηφάνεια. Τα παιδιά, οι νέοι, είναι υποχρέωση του δήμου και της πολιτείας, να τα μυήσουμε στα μυστικά της Ολυμπιακής Παιδείας και αυτό θα γίνει στα σχολεία με τα προγράμματα της ΕΘΝΟΑ» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α και ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος χαρακτήρισε την Αρχ. Ολυμπία δεύτερο σπίτι των μελών της ΕΘΝΟΑ και προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων από την πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα μας. Η Ολυμπιακή Φλόγα σηματοδοτεί τις Ολυμπιακές Αξίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Γεννιούνται κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία και μεταφέρονται από τους δρομείς σε όλο τον κόσμο, για να πάμε στα νέα παιδιά που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μεταλαμπαδευτούν στους νέους όλους του κόσμου. Ευ Αγωνίζεσθαι, Σεβασμός στη Διαφορετικότητα, Φιλία, Συνεργασία, Εθελοντισμός, προστασία του περιβάλλοντος μεταφέρονται από εδώ σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό, οι νέοι της Ολυμπίας και τα παιδιά της Ηλείας να διδαχθούν την Ολυμπιακή Παιδεία. Πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές γι’ αυτές τις τελετές. Αυτά τα παιδιά θα είναι η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αξιών, αυτά θα είναι οι πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αξιών σε όλη τη νεολαία. Πρέπει να μάθουν την Ολυμπιακή ιστορία, μέσα από τα προγράμματα που θα κάνουμε. Θα φέρουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό που είναι ένα μαγικό ταξίδι, σημαντικό για κάθε νέο και νέα και να απομακρύνονται από άλλους πειρασμούς. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και έχουμε πάντα συμπαραστάτες τους Ολυμπιονίκες, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Λέω ότι ο ρόλος τους ξεκινά από την ημέρα που παίρνουν το μετάλλιο γιατί πρέπει να δώσουν πίσω κάποια από αυτά που κέρδισαν από τον αθλητισμό. Και αυτοί θα διδάξουν τα παιδιά τι σημαίνει αθλητισμός, Ολυμπιακή ιστορία και Ολυμπιακή παιδεία» δήλωσε μεταξύ άλλων ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ολυμπιονίκες: «Χαρά μας να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς»

Η Ολυμπιονίκης του Ανσάμπλ Εύα Χριστοδούλου, εξέφρασε την χαρά της για την παρουσία της στην Αρχ. Ολυμπία και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. «Είναι τιμή μας, που θα πάρουμε μέρος για ακόμα μια φορά στα προγράμματα της ΕΘΝΟΑ. Βιώνουμε μια πολύ όμορφη κατάσταση τον τελευταίο καιρό επειδή πάλι από εδώ θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από εδώ θα φύγει η Ολυμπιακή Φλόγα. Είμαστε πολύ περήφανοι που βιώνουμε πάλι τέτοια συναισθήματα. Χαρά μας να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς. Θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα για να λάβουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε κοντά στα παιδιά, στο δήμο, στους εκπαιδευτικούς για να μεταλαμπαδεύσουμε όλα αυτά που έχουμε βιώσει και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να βιώνουμε».

Η Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, στις δηλώσεις της συνέδεσε την ελευθερία που νοιώθει ένας αθλητής σε συνδυασμό με τον έρωτα για αυτό που κάνει. «Ελευθερία δε σημαίνει το να μην είμαι δούλος ή σκλάβος, αλλά να κάνω κάτι με πολύ μεγάλο έρωτα με κάτι το οποίο η ψυχή μου το αναζητά και το νοιώθει πολύ βαθιά. Έτσι λοιπόν έφτασα να κάνω άλμα εις ύψος, γιατί ήμουν ερωτευμένη με το άλμα εις ύψος και με την ελευθερία. Έννοιες τις οποίες όλοι τις έχουμε αισθανθεί όταν κάνουμε αθλητισμό. Πιστεύω ότι τις έχουν αισθανθεί και οι πρόγονοί μας. Εδώ σε αυτό το χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες… Άρα λοιπόν πηγαίνοντας στα σχολεία, θα μιλήσουμε για τον έρωτα που είχαμε όταν κάναμε αθλητισμό, για την πίστη που θα έπρεπε να έχουμε όλοι μικροί μεγάλοι σε αυτή την εποχή που ζούμε, να την νοιώσουμε βαθιά ότι υπάρχει μέσα μας και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, με το οποίο θα ξεφύγουμε από τη μετριότητα και θα πάμε πιο πάνω. Και τα παιδιά θα εμπνευστούν από εμάς όπως έχουν εμπνευστεί το παρελθόν χιλιάδες άνθρωποι» είπε μεταξύ άλλων.

Η διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. Ιλεάνα Κλοκώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας που θα εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου με τίτλο: «Ολυμπιακή Κληρονομιά». Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως στις 11 Απριλίου και θα συμμετέχουν μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αρχαίας Ολυμπίας, Πελόπιου, Λάλα και Πλατάνου. Οι μαθητές μέσα από εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης, παιχνίδια – εργασίες Ολυμπιακής Παιδείας, καθώς και Ποιήματα Ολυμπιακών Αξιών θα διδαχθούν την Αρχαία Ολυμπιακή Ιστορία και τις Ολυμπιακές Αξίες, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό βιβλίο της ΕΘΝ.Ο.Α.: «Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα μαγικό ταξίδι!», που έχει γράψει η ίδια. Το ίδιο διάστημα όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα αναπτύξουν εργασίες Ολυμπιακής Παιδείας, όπως κατασκευή Ολυμπιακών Δαδών, δημιουργία Ολυμπιακών Κύκλων, προετοιμασία καλλιτεχνικών δρώμενων με σκοπό την συμμετοχή στην επετειακή εβδομάδα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Απριλίου 2016 έως στις 19 Απριλίου 2016. Η μεγάλη αυτή διοργάνωση με τίτλο 1936 – 2016: 80 Χρόνια Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Ολυμπιονικών, Πρωταθλητών και Καλλιτεχνών. Πλήθος εκδηλώσεων με την ενεργή συμμετοχή όλων θα γεμίσουν το κέντρο της πόλης. Μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου Γιώργου Δεββέ το βραβείο «Αριστεία & Αλληλεγγύη  2015» της ΕΘΝ.Ο.Α. θα απονεμηθεί μετά από ψηφοφορία μαθητών όλου του νομού Ηλείας.

Και ο ρόλος της σοπράνο Αναστασίας Ζαννή

Όλοι οι μαθητές του Δήμου θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου από την Διεθνώς αναγνωρισμένη Σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Όπως τόνισε η Σοπράνο, είναι το ζωντανό παράδειγμα, καθώς ως παιδί στην εφηβική ηλικία τραγούδησε σε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και εκπροσώπησε τη χώρα μαζί με 50 παιδιά από όλο τον κόσμο. «Εκεί μπήκε για πρώτη φορά το σποράκι των Ολυμπιακών Αξιών, οπότε ξέρω πολύ καλά πως αυτό που γίνεται σήμερα, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή σου. Ο Ολυμπιακός ύμνος είναι ένα σύμβολο μια έμπνευση και όλοι μου υπενθυμίζουν, ενώ έπρεπε εγώ να το κάνω, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε εμείς που έχουμε τη δύναμη ψυχής και είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και σε όλο τον κόσμο. Νοιώθω πολύ περήφανη και σας ευχαριστώ θερμά. Πιστεύω ότι με τα παιδάκια θα είναι μια πολύ δημιουργική στιγμή, ο Ολυμπιακός ύμνος, ακόμα και το ποίημα να τραγουδήσουμε του μεγάλου του ωραίου και του αληθινού θα είναι μια πολύ συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας τόνισε πως θα στηρίξει με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις ως φορέας, με τους μαθητές, σχολιάζοντας στις δηλώσεις τους πως η Ολυμπία είναι ιδέα, δεν είναι ένας απλώς τόπος.
Τέλος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας μίλησε για την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, την αλλαγή που επέφεραν στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων από την αρχαιότητα σε ότι αφορά στην εξιδανίκευση της αντιπαλότητας και σχολίασε ιδιαίτερα πως στο πρόγραμμα αυτό που θα εφαρμοστεί επιστρατεύεται και η καλλιτεχνική αγωγή.

Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμα ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος  Δεββές, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας & Αθλητισμού του δήμου Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και η αντιπρόεδρος κ. Ρόη Αντωνοπούλου,  διευθυντές σχολικών μονάδων.

olympionikes2

olympionikes3

olympionikes4

olympionikes5

Γ. Σπυρούνης via ilialiveAbout Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης – Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*