Home / Συνεντεύξεις / Αθλητές / Κούβελος: «Θα διεκδικήσω τη θέση του προέδρου της ΕΟΕ»

Κούβελος: «Θα διεκδικήσω τη θέση του προέδρου της ΕΟΕ»

της Μαργαρίτας Κουτσιλέου

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κος Ισίδωρος Κούβελος αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι στις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα θέσει υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο.

Καλεσμένος στα στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 και της εκπομπής «Playball» βρέθηκε ο Ισίδωρος Κούβελος. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας μίλησε μεταξύ άλλων για την υποψηφιότητα του για τη θέση του Αθάνατου στη ΔΟΕ μετά την αποχώρηση του Λάμπη Νικολάου, το έργο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά και τις ελπίδες της ΕΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κος Κούβελος στους Μάνο Ζερβάκη- Αλεξάνδρα Αξενίδου και Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου:

Για την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το έργο της:

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία είναι το κέντρο του πολιτισμού και της παιδείας για το Ολυμπιακό κίνημα. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι οι δυο πυλώνες του ολυμπισμού.
Νέοι από όλο τον κόσμο έρχονται για να σπουδάσουνε πάνω στον ολυμπισμό. Όλοι όσοι δουλεύουν στο Ολυμπιακό κίνημα εκπαιδεύονται στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Ο Πιερ ντε Κουπερντέν άφησε παρακαταθήκη , η καρδιά του να μεταφερθεί όταν ιδρυθεί. Από το 1960 είναι εκεί στο άλσος Ντε Κουπερντέν. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε την Ακαδημία. Μιλάμε για μια έκταση χιλίων στρεμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία και φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες σπουδαστές . Μας έχουν ήδη προτείνει να ενώσουμε την βιβλιοθήκη της Εθνικής Ολυμπιακής ακαδημίας με την βιβλιοθήκη της ΔΟΕ ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή βιβλιοθήκη υπο την δική μας επίβλεψη και ευθύνη».


Για τη δημιουργία της ΕΘΝΟΑ το 2009:

«Βάσει του καταστατικού κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να έχει τη δικής της ακαδημία. Πάντα βέβαια υπό τη σκέπη της Διεθνούς Ακαδημίας. Η δική μας ιδρύθηκε το 2001 αλλά δε λειτούργησε, καθώς θεωρούσαν ότι εφόσον υπάρχει η Διεθνής ( Ολυμπιακή Ακαδημία)δεν έπρεπε να υπάρχει η Εθνική Ακαδημία. Το 2009 το ξεκινήσαμε λοιπόν με πρωτοβουλία δική μου. Δυστυχώς αν και η Ελλάδα γέννησε τον Ολυμπισμό κάπου ξεχάσαμε τις αξίες και πρέπει να τις θυμίσουμε σε όλους τους Έλληνες. Δεν είναι εύκολο να βρούμε χορηγούς αλλά στόχος είναι να τους εμπνεύσουμε».

Για την υποψηφιότητα του στους Αθανάτους:

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι είναι μέλη της ΕΟΕ έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι υποψήφιοι και θα κριθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Φυσικά εκείνοι εξετάζουν την κάθε υποψηφιότητα και αυτό αποφασίζεται στη συνέχεια στο συμβούλιο. Προέχει πρώτα βέβαια να εξασφαλίσουμε σαν Ελλάδα το να έχουμε Αθάνατο».

Για την επερώτηση που έγινε στη Βουλή για την αποστολή επιστολής του Υπουργείου στη ΔΟΕ ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Καπράλου:

«Εγώ δεν κρίνω αν είναι παράνομη η ανάμειξη του Υπουργείου. Ο κανονισμός λέει ποιοι μπορούν να προτείνουν και σε αυτό δε συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνήσεις των χωρών καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει να μένει εκτός πολιτικής».

Για την πρόταση του κ. Νικολάου να είναι εκείνος ο αντικαταστάτης του.

«Ήταν κάτι πολύ θετικό αυτό και είναι κάτι που με τιμά ιδιαιτέρως και για μένα ήταν το έναυσμα να σκεφτώ την υποψηφιότητά μου. Στη συνέχεια μίλησα με τον πρόεδρο Μπαχ και του μετέφερα την πρόταση του κ. Νικολάου και εκείνος μου είπε ότι έχω όλα τα προσόντα και θα έπρεπε να δεχτώ την πρόταση του».

Για τις εκλογές της ΕΟΕ και αν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την προεδρία. 

«Στις προηγούμενες εκλογές θεωρείτο ότι θα ήμουν υποψήφιος αλλά εμένα με ενδιέφερε το θέμα της παιδείας και προτίμησα να ασχοληθώ με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο κ. Καπράλος ήταν δική μου πρόταση. Φυσικά πλέον θα με ενδιέφερε να διεκδικήσω την προεδρία στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά υπάρχει μεγάλος δρόμος μέχρι να φτάσουμε εκεί».

Για το αν είναι ευχαριστημένος με τον αριθμό των αθλητών που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο:

«Είμαι ευχαριστημένος γιατί έχουμε ήδη 58 αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση, αν λάβει κανείς υπόψη του τη μηδαμινή στήριξη της Πολιτείας. Αν περάσουν τα δύο ομαδικά που είναι το πόλο γυναικών και το μπάσκετ θα φτάσουμε τους 100 αθλητές αλλιώς νομίζω ότι θα είμαστε γύρω στους 80. Το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή» ήταν πολύ πετυχημένο καθώς βρέθηκαν ιδιωτικές εταιρίες που στήριξαν την προετοιμασία των αθλητών. Πιστεύω ότι στο ΡΙΟ θα πάμε καλύτερα από ότι στο Λονδίνο. Έχουμε τον Πετρούνια, τον Κοκαλάνη, τον Ηλιάδη αλλά και πολλούς άλλους και θα δείτε ότι θα χαρούμε αρκετά το καλοκαίρι με τις επιτυχίες των αθλητών μας».

Για τις συνθήκες που προετοιμάζονται οι αθλητές:

«Είναι δύσκολο αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Πολλοί αθλητές πήγαν στο εξωτερικό για να προετοιμαστούν».

via www.sport-fm.gr.About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης – Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*