Home / Προτείνουμε / Φυλαχτά και κωνσταντινάτα: πλούσια παράδοση και υψηλός συμβολισμός

Φυλαχτά και κωνσταντινάτα: πλούσια παράδοση και υψηλός συμβολισμός

Μια από τις πιο σαγηνευτικές πόλεις του κόσμου είναι η Κωνσταντινούπολη. Μια πόλη με τεράστια ιστορία, χιλιοτραγουδισμένη και εμβληματική στο μυαλό του ελληνικού έθνους. Όπως είναι γνωστό, το όνομά της προέρχεται από τον ιδρυτή της, τον αυτοκράτορα και άγιο της χριστιανικής εκκλησίας Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην περιοχή του Βυζαντίου.

Εξάλλου ο Μέγας Κωνσταντίνος με τις ενέργειές του βοήθησε στην εξάπλωση του χριστιανισμού και της καθιέρωσής του αργότερα ως την επίσημη θρησκεία του κράτους. Η Κωνσταντίνου Πόλις λοιπόν έγινε το σπουδαιότερο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο για πολλούς αιώνες με σήμα κατατεθέν τον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Αγία Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό όταν βρήκε τον Σταυρό τον έκοψε στα δύο και το ένα τμήμα του το άφησε στα Ιεροσόλυμα, ενώ το άλλο το μετέφερε στη Κωνσταντινούπολη. Τα δε πριονίδια από τον τεμαχισμό αυτό αναμείχθηκαν με άλλα πολύτιμα μέταλλα από το κράμα των οποίων κόπηκαν νομίσματα, τα κωνσταντινάτα.

Αυτά τα χρυσά νομίσματα με τη μορφή του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένη με τον Σταυρό στη μέση απέκτησαν υψηλή αξία με το πέρασμα των χρόνων. Οι λαογράφοι λένε ότι οι Βυζαντινοί παρασκεύαζαν τις ωραιότερες πίτες με μαγιά, αβγά, ελαφρό λίπος και ζάχαρη, έβαζαν μέσα φλουρί κωνσταντινάτο και τους στόλιζαν με ζυμαρένιο σταυρό στο κέντρο και με το μονόγραμμα της Παναγίας και του Χριστού δεξιά και αριστερά. Σιγά σιγά απέκτησε μαγικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας το κωνσταντινάτο φλουρί ως φυλαχτό για την προστασία των μικρών παιδιών και των εγκύων γυναικών από το κακό μάτι.

Μεταξύ άλλων παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στα νησιά του Αιγαίου και στη Πελοπόννησο στα κωνσταντινάτα αποδίδονταν και αιμοστατικές ιδιότητες κατά την γέννα, θεωρώντας ότι η κατοχή τους θεραπεύει «το γύρισμα (λύσιμο) του αφαλού». Αλλά και σε μια άλλη κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, η κατοχή κωνσταντινάτου από τους Έλληνες επαναστάτες θεωρούνταν φυλαχτό για το “κακό βόλι”. Επίσης πίστευαν ότι θεράπευε τον πυρετό αλλά και ασθένειες όπως την επιληψία και τον ίκτερο.  Τα κωνσταντινάτα φλουριά πέρασαν στη λαϊκή παράδοση και μέσα από τα τραγούδια. Είναι γνωστό το παιδικό τραγουδάκι:

– Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο

– Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο.

Ενώ υπάρχουν και παιδικά νανουρίσματα με χαρακτηριστικούς στίχους:

Πασχαλιές και χελιδόνια

Στην καλή του φορεσιά

Και στο κούμπωμα από κάτω

Ράβει σκυριανά παγώνια

Με φλουρί κωνσταντινάτο

Και κλωνιά από κερασιά

Νάνι, νάνι το παιδάκι μου θα κάνει.

Συνέχεια των παραπάνω παραδόσεων είναι να προσφέρονται ακόμα και σήμερα σε νήπια χρυσά νομίσματα, είτε ως δώρο στη γέννηση του παιδιού, είτε μετά στη βάφτιση ως φυλαχτό για καλή τύχη, υγεία και ευημερία.

Φυλαχτά και χρυσά κωνσταντινάτα από το Kosmima24

Η πλούσια παράδοση και ο διαχρονικός συμβολισμός που χαρακτηρίζει τα χειροποίητα χρυσά κωνσταντινάτα και φυλαχτά παραμένει αναλλοίωτη στο εργαστήρι του Kosmima24. Μια πλούσια συλλογή από χειροποίητα κωνσταντινάτα και φυλαχτά σε μοντέρνα και κλασικά σχέδια, διακοσμημένα με πέτρες με λεπτομερή επεξεργασία, σε ποικιλία χρωμάτων, με κατασκευή από χρυσό των 9 ή των 14 καρατίων.

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή αισθητική που κουβαλάνε τα κωνσταντινάτα και τα χρυσά φυλαχτά κοσμήματα, με μοντέρνα σχεδίαση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις, κάθε νέα συλλογή από φυλαχτά και κωνσταντινάτα του Kosmima24 είναι ιδανική επιλογή για ένα διαχρονικό συμβολικό δώρο.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*