Home / Επικαιρότητα / Το Ξύλινο πλοίο- μουσείο από το Κατάρ στον Πειραιά… (Αποκλειστικές Φωτογραφίες)

Το Ξύλινο πλοίο- μουσείο από το Κατάρ στον Πειραιά… (Αποκλειστικές Φωτογραφίες)

Ένα παραδοσιακό ξύλινο σκάφος μήκους 40 μέτρων, χαρακτηριστικό δείγμα της ναυτικής παράδοσης του Κατάρ, έφθασε στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά χθες, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 και θα παραμείνει έως την Δεύτερα 12 Αυγούστου 2019, οπότε και θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κέρκυρα. Το Al Mubaraki, όπως ονομάζεται το σκάφος, ξεκίνησε το ταξίδι Fath Al Khair 4, με 16 Καταρινούς ναυτικούς, σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών και θα διανύσει 4.000 ναυτικά μίλια, επισκεπτόμενο έντεκα συνολικά λιμάνια. Στον Πειραιά έφθασε μετά την Μύκονο και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Κέρκυρα, Άγιους Σαράντα, Κροατία, για να καταλήξει σε λιμάνια της Νότιας…

Review Overview

Summary : Το 40μετρο σκάφος κατασκευάστηκε το 1983 και είναι μοναδικό στο είδος του

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Ένα παραδοσιακό ξύλινο σκάφος μήκους 40 μέτρων, χαρακτηριστικό δείγμα της ναυτικής παράδοσης του Κατάρ, έφθασε στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά χθες, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 και θα παραμείνει έως την Δεύτερα 12 Αυγούστου 2019, οπότε και θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κέρκυρα.

Το Al Mubaraki, όπως ονομάζεται το σκάφος, ξεκίνησε το ταξίδι Fath Al Khair 4, με 16 Καταρινούς ναυτικούς, σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών και θα διανύσει 4.000 ναυτικά μίλια, επισκεπτόμενο έντεκα συνολικά λιμάνια. Στον Πειραιά έφθασε μετά την Μύκονο και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς Κέρκυρα, Άγιους Σαράντα, Κροατία, για να καταλήξει σε λιμάνια της Νότιας και Βόρειας Ιταλίας.

Το 40μετρο σκάφος κατασκευάστηκε το 1983 και είναι μοναδικό στο είδος του, μιας και συνδυάζει τη ναυτική κληρονομιά του Κατάρ με τη σύγχρονη τεχνολογία της ναυσιπλοΐας. Μέσω αυτού, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Kατάρ -“Κatara”- υλοποιεί ένα διετές ταξίδι προώθησης της διεθνούς διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022, σε χώρες του Αραβικού κόλπου, του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, το σκάφος θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Η εκδήλωση της άφιξης του σκάφους, η οποία είχε έντονο “καταριανό χρώμα”,  όπως το παραδοσιακό σαλόνι με στρωμένα χαλιά και μαξιλάρες, έγινε χθες στις 19.00, στη Μαρίνα Ζέας.

Εκεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τον χαιρετισμό έκανε λόγο για τους στενούς δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τις δυο χώρες, την Ελλάδα και το Κατάρ. Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην κοινή ναυτική παράδοση των δυο λαών και εκτίμησε, ότι οι καλές σχέσεις με το Κατάρ και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. “Ο αθλητισμός ενώνει και εμψυχώνει τους λαούς, στέλνοντας το μήνυμα της αδερφοσύνης”, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Ευχήθηκε την επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων, καθώς και την παρουσία της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Το Fath El Kheir 4 σκοπό έχει να διαδώσει τις αξίες της αγάπης και της ειρήνης”, εξήγησε ο υπουργός του Κατάρ και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Katara, Δρ. Χαλίντ Αλ Σουλαΐτι,, ευχαριστώντας, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση για την παρουσία τόσων μελών της κατά τον κατάπλου του ιστιοφόρου. Ο πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμα, πρόσθεσε τη σημασία της διαπολιτισμικής γνωριμίας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του σκάφους.

Η θάλασσα της Μεσογείου είναι διαφορετική από τα μέρη μας. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει πολύ συχνά εδώ, καθιστώντας το ταξίδι αρκετά δύσκολο. Είμαστε χαρούμενοι, όμως, που τα έχουμε καταφέρει ως τώρα”, περιέγραψε ο καπετάνιος του Fath El Kheir 4, Μοχάμεντ Αλ Σάντα.

Το ταξίδι του Fath El Kheir 4 ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την Κωνσταντινούπολη, “έπιασε” Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, θα αγκυροβολήσει για τέσσερις ημέρες στη Ζέα, παραμένοντας ανοιχτό για το κοινό, και μετά θα αναχωρήσει προς Κέρκυρα. Ο γύρος του ιστιοπλοϊκού θα συνεχιστεί σε Αλβανία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία και θα ολοκληρωθεί στην Τυνησία το 2021.

Το παραπάνω αποτελεί το τέταρτο ταξίδι του ιστιοφόρου: το 2013 απέπλευσε προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το 2015 προς την Ινδία και το 2017 προς το Κουβέιτ, το Ομάν και το Ιράν, προκειμένου να ευχαριστήσει τις χώρες αυτές για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κόλπου και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στο κράτος του Κατάρ.

Στον χώρο της Μαρίνας Ζέας φιλοξενείται έκθεση με μινιατούρες από τα στάδια στο Κατάρ, που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, καθώς και από παραδοσιακά Καταριανά ιστιοπλοϊκά.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες του www.se-skepseis.gr:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*