Home / Συνεντεύξεις / Αθλητές / Ο Ιάσονας Ευθυμάκης μαζί με τους Cretan Gunners, μας μαθαίνει τα πάντα για το Μπρα ντε φερ (Φωτογραφίες)

Ο Ιάσονας Ευθυμάκης μαζί με τους Cretan Gunners, μας μαθαίνει τα πάντα για το Μπρα ντε φερ (Φωτογραφίες)

Οι «The Cretan Gunners»  έκαναν για άλλη μία φορά έκαναν το θαύμα τους στον αθλητικό χώρο των Χανίων... Έφεραν το μπρα ντε φερ, ελληνιστί χειροπάλη στην καθημερινότητα των Κρητών! Φυσικά, δεν το έκαναν μόνοι τους, γιατί όπως γνωρίζουμε πλέον όλοι οι «The Cretan Gunners» ασχολούνται με το Rugby... Για να τα καταφέρουν λοιπόν "στρατολόγησαν" στο πλευρό τους έναν από τους καλύτερους αθλητές της Χειροπάλης στην Ελλάδα, τον Ιάσονα (με όμικρον...) Ευθυμάκη! Κι επειδή όπως σας υποσχέθηκα από την πρώτη μας κι όλας γνωριμία με τους  «The Cretan Gunners», ότι θα τους ακολουθούμε πιστά, για να στηρίξουμε όλη αυτή την όμορφη προσπάθεια τους...…

Review Overview

Summary : Το μπρα ντε φερ είναι 60% δύναμη και 40% τεχνική...

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0
Οι «The Cretan Gunners»  έκαναν για άλλη μία φορά έκαναν το θαύμα τους στον αθλητικό χώρο των Χανίων… Έφεραν το μπρα ντε φερ, ελληνιστί χειροπάλη στην καθημερινότητα των Κρητών!
Φυσικά, δεν το έκαναν μόνοι τους, γιατί όπως γνωρίζουμε πλέον όλοι οι «The Cretan Gunners» ασχολούνται με το Rugby… Για να τα καταφέρουν λοιπόν “στρατολόγησαν” στο πλευρό τους έναν από τους καλύτερους αθλητές της Χειροπάλης στην Ελλάδα, τον Ιάσονα (με όμικρον…) Ευθυμάκη!
Κι επειδή όπως σας υποσχέθηκα από την πρώτη μας κι όλας γνωριμία με τους  «The Cretan Gunners», ότι θα τους ακολουθούμε πιστά, για να στηρίξουμε όλη αυτή την όμορφη προσπάθεια τους… Αλλά και για να αναγαλλιάζει η καρδιά μας που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι ΆΝΘΡΩΠΟΙ! Συνάντησα τον Ιάσονα και τον ρώτησα για τα πάντα! Γύρω από το άθλημα πάντα…
Ο Ιάσονας Ευθυμάκης, οργανώνει το τμήμα Χειροπάλης για τους Gunners, καθώς και προπονεί όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με το άθλημα.
Έχει λάβει μέρος σε δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα, στην κατηγορία των Πρωτοεμφανιζόμενων στα 94 κιλά, που όπως μου είπε γελώντας “έχασε παταγωδώς”  και συνεχίζει… “αλλά έμαθα πράγματα γύρω από το άθλημα… μέσα από την ήττα! Και αυτό είναι το όλο θέμα εν τέλη… να μάθεις!” 
Σήμερα, ο Ιάσονας παίζει στην κατηγορία των 76 κιλών και μέσα από τις ήττες του, τις προπονήσεις και την σκληρή του προσπάθεια έχει ανέβει και δυναμικά και τεχνικά καθώς δοκιμάζει συνέχεια τον εαυτό του με άτομα της κατηγορίας και της ηλικίας του, τα οποία φέρουν κάποια κύπελλα στους ώμους τους… Κι όπως είπε χαρακτηριστικά… “Μπορεί να γίνει παιχνίδι!”
Επίσης, μου δήλωσε, γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι του χρόνου κατεβαίνει κανονικά σαν ομάδα,  με τα παιδιά που προπονεί στους Gunners.. “Να μαζέψουμε κάνα κύπελλο” και συνεχίζει..εγώ θέλω  όμως τα παιδιά να μαζέψουν και ήττες για να το δουν από πρώτο χέρι…”
Ας δούμε όμως τι μας είπε σε πρώτο πρόσωπο…
Μ.Ρ.: Θέλω να μου πεις πως μπήκε το μπρα ντε φερ στη ζωή σου… Ή αλλιώς χειροπάλη!
Ι.Ε.: Θα σε πάω πάω πιο πίσω… όντας μικρός δεν έκανα κάποιο άθλημα που να μ’ άρεσε πλην της κολύμβησης. Κάπου λοιπόν στο λύκειο ανακάλυψα το powerlifting, και στην πορεία κάπου στα 20 μου, μέσα από κάτι βίντεο που είχαν γίνει viral τότε του Denis Cyplenkov (Ρώσος χειροπαλεστής, από τους καλύτερους Παγκοσμίως, γνωστός για το μέγεθος των χεριών του), είδα για πρώτη φορά, τι εστί χειροπάλη…
Μ.Ρ.: Και τι σε κέντρισε στην χειροπάλη;
Ι.Ε.: Κυρίως το ότι δεν είναι ομαδικό άθλημα… να σου πω την αλήθεια… (γέλια) άλλα και το οτι δεν είναι απλά ένα άθλημα μόνο δύναμης άλλα και στρατηγικής!
Μ.Ρ.: Εξήγησε μου λίγο το κομμάτι της στρατηγικής… γιατί εγώ, όπως κι ο περισσότερος κόσμος πιστεύω, έχω την εντύπωση ότι είναι «παιχνίδι» δύναμης!
Ι.Ε.: Ναι, καταλαβαίνω… Λογικό!
Κοιτά… ακριβώς επειδή δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάναμε στο σχολείο και επιτρέπονταν να “σπάσεις” τον καρπό σου και να “παίζεις” και με το σώμα σου, όπως και να κρατάς με το ελεύθερο χέρι σου και αυτά πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους αθλητές διότι αυτός είναι ο “ανατομικός” τρόπος του αθλήματος για αποφυγή τραυματισμών!
Μ.Ρ.: Αυτός όμως δεν αναιρεί ότι πρέπει να έχετε και μυική δύναμη έτσι;
Ι.Ε.: Εννοείται πως πρέπει! Σε ποσοστό είναι 60/40… με 40% στην τεχνική!
Μ.Ρ.: Τι προπόνηση ακολουθείτε για την ενδυνάμωση σας;
Ι.Ε.: Κυρίως με βάρη και με λάστιχα αντίστασης αλλά την βασικότερη από όλες προπόνηση την κάνουμε πάνω στο τραπέζι!
Μ.Ρ.: Η χειροπάλη αναγνωρίζεται σαν επίσημο άθλημα στην Ελλάδα;
Ι.Ε.: Ναι,  εδώ και αρκετά χρονιά τώρα… Έχουμε την Ομοσπονδία μας κανονικά..
Μ.Ρ.: Δηλαδή αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το άθλημα που μπορεί να απευθυνθεί;
Ι.Ε.: Αυτό είναι ένα κομμάτι που χωλαίνουμε λίγο… Αν ζεις στην Πρωτεύουσα ή στην Θεσσαλονίκη, έχεις την επιλογή να πας σε 2-3 ομάδες. Αν ζεις όμως οπουδήποτε αλλού….είσαι μόνος! Και αυτός ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για να ξεκινήσω την ομάδα μαζί με τους Gunners, επειδή δεν ήθελα να είμαστε χωριστά τόσα άτομα τα οποία μπορεί να κάνουν το άθλημα!
Μ.Ρ.: Που οι Gunners  ξεκίνησαν με ένα επίσης «σπάνιο» άθλημα για την Ελλάδα… Και υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο όσον αφορά την χειροπάλη;
Ι.Ε.: Ναι, για αυτό ακριβώς έχω ενσωματωθεί με αυτά τα παιδιά άλλα και επειδή είμαστε γενικά στα ίδια μήκη κύματος στον τρόπο που σκεφτόμαστε…
Υπάρχει συμμετοχή! Και γίνεται και κάτι απίστευτο…ενώ περίμενα να έχουμε κυρίως άτομα γυμναστηριακά που το παίζουν “νταήδες” με την δύναμη τους αλλά εν τέλει.. όχι είναι γεμάτο με άτομα τα οποία θέλουν να μάθουν και να γίνουν καλοί σε αυτό!
Μ.Ρ.: Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το άθλημα! Υπάρχει συμμετοχή από γυναίκες;
Ι.Ε.: Όχι όσο θα ήθελα…θα ήθελα να είμαστε μισά μισά σίγουρα…
Μ.Ρ.: Δύσκολο να πάρει γυναίκα μια τέτοια απόφαση νομίζω..
Ι.Ε.: Γενικά μέσα από το άθλημα ανακαλύπτεις πολλά ωραία πράγματα γύρω από το σώμα σου και τον εαυτό σου… κι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες κι είναι κρίμα να το χάνουν όλο αυτό και να το θεωρούν απλά ένα παιχνίδι!
Μ.Ρ.: Όπως;
Ι.Ε.: Όπως… να έχεις σε μία ισορροπία το σώμα σου και στις δύο πλευρές του. Όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση πάνω στο match να πιέσεις στρατηγικά τον αντίπαλο και το καλύτερο μαθαίνει να εμπιστεύεσαι τα χέρια σου! Από τα δάκτυλα σου μέχρι τον ώμο σου! Αλλά και όλο το σώμα σου φυσικά!
Μ.Ρ.: Υπάρχουν διοργανώσεις στην Ελλάδα;
Ι.Ε.: Ναι, υπάρχει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Χειροπάλης! Είναι μία φορά τον χρόνο και άλλη μία διοργάνωση που είναι επίσης μια φορά τον χρόνο. Οπότε έχουμε δυο κύριους αγώνες τον χρόνο. Plus οτιδήποτε αλλο πιο μικρό γίνεται από περιοχή σε περιοχή… που δεν και είναι πολλά!
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω κάτι,το οποίο το έχω στο μυαλό μου αρκετή ώρα τώρα…Τα ιδανικά της ομάδας! Γιατί έχουν μεγάλη διάφορα από τις υπόλοιπες ομάδες… Η ομάδα τον Gunners όπως ξέρεις, είναι μ;iα ομάδα που παίζει μονή της! Χωρίς καμία σημαία από πίσω της!
Κι αυτό ισχύει και με την Χειροπάλη… επίσης έχουμε τα ίδια πιστεύω.
Πως ο αθλητισμός πρέπει να ειναι δωρεάν!
Πως δεν έχει σημασία από που είσαι αρκεί να έχεις την θέληση να έρθεις να μας γνωρίσεις και να παίξεις!
Καμία άλλη ομάδα στην Ελλάδα δεν στηρίζεται μονή της, όλες έχουν το πατριωτισμό από πίσω πράγμα που δεν υποστηρίζω…
Μ.Ρ.: Ναι ξέρω την φιλοσοφία των παιδιών κ τη θεωρώ τουλάχιστον αξιοσέβαστη!
Ι.Ε.: Και επίσης είμαστε και η πρώτη ομάδα που φτιάχτηκε στην Κρήτη
Μ.Ρ.: Τώρα θέλω να μου πεις μερικά στατιστικά για το άθλημα  και τους επαγγελματίες στην Ελλάδα…
Ι.Ε.: Οι Έλληνες αθλητές Χειροπάλης είναι αρκετά χαμηλά στην Παγκόσμια κατάταξη… για διάφορους λόγους που δεν μας αφορούν επι της παρούσης..
Επαγγελματική Χειροπάλη στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Το να πάρεις ένα Χ μικρό ποσό για έναν αγώνα σε ένα ρινγκ με έναν bodybuilder
δεν το θεωρώ επαγγελματικό… κανένας στην Ελλάδα δεν ασχολείται επαγγελματικά, αλλά η γενιά μου ασχολείται αρκετά ώστε να παίρνουν τα παιδιά κάποια μετάλλια και θέσεις! Η νέα γενιά της χειροπάλης στην Ελλάδα έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για κάτι πέρα από την δύναμη
και έχουν ξεφύγει από τα στερεότυπα του ότι πρέπει να είσαι τεράστιος για να παίξεις… Η πιο χαμηλή κατηγορία είναι των 50 κιλών στους άντρες!
Μ.Ρ.:Και μέχρι τα ποσά κιλά φτάνει η ανώτερη κατηγορία;
Ι.Ε.: 110+… Δεν έχει βέβαια κάτι τρομερό να δεις πέρα από μύες!  Σε αυτά τα κιλά δεν βλέπεις κάτι το τρομερό από μεριά τεχνικής
Μ.Ρ.: Και τώρα για να κλείσουμε… θέλω να μου πεις που μπορεί να σε βρει κάποιος που θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου…
Ι.Ε.: Η ομάδα μας δεν έχει δικιά της σελίδα, μοιραζόμαστε αυτή των Cretan Gunners RFC και όποιος θέλει να έρθει για προπόνηση και είναι κοντά (π. χ σε διπλανό νομό) μπορεί να μας στείλει μήνυμα στην ομάδα ή να έρθει κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα να γνωριστούμε από κοντά!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*