Τι συμβαίνει όταν αυτό που κάποτε ήταν το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο ξαφνικά μοιάζει αγγαρεία; Αν σε πιάνει τρόμος και μόνο στην ιδέα ότι μετά από μία άπειρα κουραστική ημέρα θα κάνεις σεξ, δεν είσαι τρελή. Πολλές γυναίκες βιώνουν την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Συχνά την αποδίδουμε στην ηλικία, σε προβλήματα του κύκλου ή σε κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθούμε. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτό.  Παρακάτω σου έχουμε 6 πράγματα που μπορεί να οδηγούν τη λίμπιντό σου να πέσει και να μην το έχεις καταλάβει ότι οφείλεται σε αυτά.

Η έλλειψη ύπνου

Η πραγματική κούραση δεν βγαίνει πάντα το μεσημέρι στο γραφείο μετά το φαγητό ή λίγο πριν πέσουμε για ύπνο. Μπορεί να κρύβεται σε άλλα πράγματα και η έλλειψη διάθεσης για σεξ είναι ένα από αυτά. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή αντιμετωπίζεις προβλήματα ύπνου, δεν μπορείς να αποδόσεις σε μια γεμάτη μέρα με υποχρεώσεις και πόσο μάλλον να την κλείσεις κάνοντας σεξ. Ξεκίνα μια ρουτίνα ύπνου και προσπάθησε να είσαι συνεπής. Επίσης, δεν πειράζει αν βγάλεις κάποιες μέρες την προπόνηση από το πρόγραμμά σου.

Η έλλειψη επαφής με τον σύντροφό σου

Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι το δέσιμο με το σύντροφό μας περιορίζεται. Αυτό σημαίνει ότι σταματάμε να είμαστε ερωτευμένες; Όχι απαραίτητα. Μπορεί να μην είσαι συναισθηματικά ή σωματικά δεμένη με τον σύντροφό σου κι αυτό να μην έχει καμία σχέση με το πόσο δυνατή είναι η σχέση σας. Η έλλειψης έχει απλή ερμηνεία: θες να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο ενώ εκείνος όχι, τσακώνεστε, δεν το λύνετε ποτέ και φοβάσαι να μιλήσεις στον σύντροφο σου για το επόμενο βήμα. Η αφορμή δεν είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο, το να μην έχεις επαφή με τον σύντροφό σου μπορεί να προκύψει γρήγορα, εύκολα και χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Όταν αυτό συμβαίνει, το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται είναι η ερωτική επιθυμία.

Η διατροφή σου 

Φτωχή διατροφή που περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την έλλειψη ύπνου. Δεν λέμε να βγάλεις από τη διατροφική σου ρουτίνα ένα καλό κρασί με ένα πλατώ τυριών απλά να προσθέσεις τις απαραίτητες τροφές που θα σου προσφέρουν ενέργεια. Την ίδια ώρα, θα κάνεις καλό στο στομάχι σου που αν δεν λειτουργεί σωστά το να κάνεις σεξ θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς.

Η δουλειά

Το επαγγελματικό σου πρόγραμμα επηρεάζει την ερωτική σου ζωή όσο δεν φαντάζεσαι. Το στρες σου δεν φεύγει ως δια μαγείας όταν επιστρέψεις στο σπίτι μετά το γραφείο. Ειδικά αν δουλεύεις αργά ή τα σαββατοκύριακα αυτό δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια να έχεις διάθεση για σεξ. Ποιος θα αφιέρωνε μετά από μία φορτωμένη μέρα χρόνο στο σεξ αντί να χαλαρώσει βλέποντας το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση; Η δουλειά πάντα κρατά απασχολημένο το μυαλό μας με όλα όσα θα γίνουν στο μέλλον: σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε πράγματα και θέτουμε στόχους. Το σεξ από την άλλη απαιτεί να ζεις η στιγμή. Δεν μπορείς να σχεδιάσεις ότι θα έχεις ερωτική διάθεση επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια γεμάτη μέρα στη δουλειά. Ειδικά αν έχεις πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσεις στο γραφείο και κάποια τα κουβαλάς μαζί σου τότε το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Το αλκοόλ 

Μπορεί να πιστεύουμε ότι ένα ποτήρι κρασί θα βοηθήσει αλλά πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το αλκοόλ μπορεί να σου ρίξει το κέφι, να σε κάνει να μην έχεις γενικά διάθεση και φυσικά να ρίξει και τη λίμπιντό σου. Ένα ποτό θα σου δώσει το θάρρος να φλερτάρεις ή να πεις κάτι που σε άλλη φάση θα ντρεπόσουν να πεις αλλά όταν το πράγμα φτάνεις στις επιδόσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδατώσει στο αιδοίο σου, ξηρότητα και λιγότερη απόλαυση, πόνο, δυσφορία ή και δυσκολία να έρθεις σε οργασμό.

Οι κακές σεξουαλικές εμπειρίες

Αν έχεις βιώσει μια κακή σεξουαλική εμπειρία πρόσφατα με τον σύντροφό σου τότε η επιθυμία σου μειώνεται από το φόβο να το ξαναζήσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κακοποίηση ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Όταν έχεις μια κακή στιγμή πολλές φορές την ταυτίζεις με όλη την σεξουαλική πράξη κι αυτό σου δημιουργεί αρνητική προσέγγιση. Όσο το σκέφτεσαι αρνητικά δεν θα δεις ποτέ τη λίμπιντό σου να ανεβαίνει. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να μιλήσεις ανοιχτά με τον σύντροφό σου για το θέμα.