Home / Στήλες / Μαγειρική / Εμπανάδας (empanadas)

Εμπανάδας (empanadas)

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη: 360 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. 1 κρόκο αυγού, medium 180 ml γάλα πλήρες 120 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια ½ κ.γ. αλάτι   Για τη γέμιση: 500 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κυβάκια 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. πάπρικα, καπνιστή 1 κ.σ. τσίλι, σε σκόνη 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 3 αυγά βρασμένα, ψιλοκομμένα 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες Αλάτι Πιπέρι Ελαιόλαδο 1 κρόκο αυγού, για το άλειμμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Εκτέλεση για τη ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε…

Review Overview

Summary : Παραδοσιακή ισπανική συνταγή για ζουμερά καυτερά πιτάκια.

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 360 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 1 κρόκο αυγού, medium
  • 180 ml γάλα πλήρες
  • 120 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • ½ κ.γ. αλάτι

 

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1 κ.σ. τσίλι, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • ½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο αυγού, για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Εκτέλεση για τη ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Έπειτα, ρίχνουμε το γάλα μαζί με το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  1. Εκτέλεση για τη γέμιση: Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το μοσχάρι και το σοτάρουμε, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Αμέσως μετά, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε μέσα την πάπρικα, το τσίλι, τη ρίγανη, το κύμινο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα αυγά, τις ελιές, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  4. Αφού περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές με έναν πλάστη δίνοντας της ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40Χ40εκ. και πάχους 3χιλ. (αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι).
  5. Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη με ένα πιάτο ή ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 15εκ. Αφήνουμε τα κομμάτια στην άκρη, πλάθουμε ξανά τη ζύμη που περίσσεψε και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
  6. Ύστερα, τοποθετούμε τα ζυμαράκια στον πάγκο εργασίας, τα αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες τους και βάζουμε περίπου 2 κ.σ. από τη γέμιση στο πάνω μισό τους αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.
  7. Αμέσως μετά, κλείνουμε με την απέναντι πλευρά σε σχήμα μισοφέγγαρου και γυρνάμε τις άκρες ελαφρώς προς τα μέσα.
  8. Τέλος, τοποθετούμε τις πίτες σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις αλείφουμε με τους κρόκους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 205°C στον αέρα για 18-20 λεπτά.
  9. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*