Home / Στήλες / Μαγειρική / Κουλουράκια Τριφτά (Ψαριανή συνταγή)

Κουλουράκια Τριφτά (Ψαριανή συνταγή)

Υλικά: 4 κιλά αλεύρι 1 1/2 κιλό ζάχαρη 1 κιλό λάδι κανέλα σκόνη 2 φακελάκια "μπέικιν πάουντερ" 8 φακελάκια μαγιά 1 κουταλάκι σόδα 1 ποτηράκι ούζο λίγο μαστίχα κοπανισμένη λίγο βασιλικό γαρίφαλα 1 ξυλάκι κανέλα Εκτέλεση: Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι. Βάζουμε το 1 κιλό αλεύρι με 2 φακελάκια μαγιά και λίγο νερό, ώστε να γίνει πηχτό κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη. Βάζουμε σε νερό το βασιλικό με τα γαρίφαλα και το ξυλάκι της κανέλας να βράσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό. Σε λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπέικιν…

Review Overview

Summary : Από το βιβλίο "Συνταγές Ψαριανής Παράδοσης" του Μορφωτικού &Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρρών "Κωνσταντίνος Κανάρης"

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Υλικά:

  • 4 κιλά αλεύρι
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό λάδι
  • κανέλα σκόνη
  • 2 φακελάκια “μπέικιν πάουντερ”
  • 8 φακελάκια μαγιά
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 ποτηράκι ούζο
  • λίγο μαστίχα κοπανισμένη
  • λίγο βασιλικό
  • γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι. Βάζουμε το 1 κιλό αλεύρι με 2 φακελάκια μαγιά και λίγο νερό, ώστε να γίνει πηχτό κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη.

Βάζουμε σε νερό το βασιλικό με τα γαρίφαλα και το ξυλάκι της κανέλας να βράσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό.

Σε λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγιά, τη μαστίχα και το ούζο. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και το ρίχνουμε λίγο- λίγο στα υπόλοιπα υλικά, πλάθοντας συνέχεια. Ανοίγουμε λάκκο στο κέντρο του μίγματος και προσθέτουμε το προζύμι και το υγρό από το βρασμένο βασιλικό, τόσο όσο να πετύχουμε ζύμη μαλακή.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και την τρίβουμε καλά. Όσο πιο πολύ την τρίβουμε, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλούρια. Πλάθουμε τα κουλούρια και τα τοποθετούμε σε ταψιά λαδωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να “ξεκουραστούν” 4 ώρες περιπού. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200ºC να ροδίσουν καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*