Home / Αρθρογραφία / Kάλπες – γρίφος με σενάρια, ανατροπές και εκπλήξεις

Kάλπες – γρίφος με σενάρια, ανατροπές και εκπλήξεις

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να προβλέψουν με σαφήνεια τον νικητή των εκλογών καθώς οι έρευνες κοινής γνώμης καταγράφουν υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων που κατά μέσο όρο κινούνται κοντά στο 10% εκ των οποίων δεν είναι σαφές πόσοι θα φτάσουν πάνω από την κάλπη και ποιο κόμμα θα επιλέξουν.

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της αποχής και από την συμπεριφορά των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ καταγράφονται δημοσκοπικά κάτω από την μία μονάδα υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ενώ οι ειδικοί των εκλογών κάνουν λόγο για εκλογικό ντέρμπι μεταξύ των δύο κομμάτων όπου υπάρχει πιθανότητα να αναδειχτεί ο νικητής τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι εταιρείες δημοσκοπήσεων φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της αποχής και από την συμπεριφορά των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είτε δήλωναν αναποφάσιστοι είτε έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις εκλογές.

Η σημερινή εκλογική μάχη αποτελεί για ειδικούς και μη, μία μαθηματική εξίσωση με πολλούς αγνώστους «χ» που αναμένεται να «λυθεί» με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι άγνωστοι παράμετροι της εκλογικής μάχης είναι:

Οι αναποφάσιστοι και οι νέοι: κρίσιμη παράμετρος για το τελικό αποτέλεσμα θα διαδραματίσει η ψήφος των αναποφάσιστων και κυρίως των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι και την τελευταία ημέρα των δημοσκοπήσεων δεν υπήρχε η εικόνα μία σαφούς τάσης υπέρ κάποιου κόμματος.

Στη δημοσκόπηση της GPO οι αναποφάσιστοι μετρήθηκαν στο 12% του εκλογικού σώματος, στην μέτρηση της Marc στο 11% ενώ στις μετρήσεις της Metron Analysis και της MRB στο 9,7% και 14% αντίστοιχα.

Περίπου το 40% των αναποφάσιστων είναι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Παρά τα ισχυρά διλλήματα που τέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο δεν καταγράφεται μία σαφής τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υπόθεση Φλαμπουράρη έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που θύμισε εποχές του πάλαι ποτέ δικομματισμού έχουν επηρεάσει αρνητικά ένα σημαντικό τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Σημαντικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ψήφος των 100.000 περίπου νέων ψηφοφόρων

Σημαντικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ψήφος των 100.000 περίπου νέων ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές αποτελούσαν μία ομάδα υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην σημερινή εκλογική μάχη φαίνεται να απομακρύνονται από τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι αυτές οι εκλογές θα είναι εκλογές των νέων, καθώς αναμένει να εκφράσουν αντιμνημονιακή στάση με την ψήφο τους.

Η αποχή: Από την αποχή θα κριθεί τελικά ο νικητής αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει περίπου 6,3 εκ. πολίτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών εάν η συμμετοχή πέσει κάτω από τα 6 εκ ψηφοφόρους τότε είναι πιθανό να δούμε ανατροπές σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις τόσο στην πρώτη θέση όσο και στον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην βουλή. Ένα μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων και κυρίως των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του Μνημονίου φαίνεται να κατευθύνονται προς την αποχή.

Η πρωτιά: στα όρια του στατιστικού λάθους (+_3%) καταγράφεται η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να έχει το προβάδισμα κατά 0,5% έως και 3 μονάδες χωρίς όμως να μπορεί να πεί κανείς με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών αφού αναποφάσιστοι και νέοι ψηφοφόροι μπορούν να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη.

Αρκετοί δημοσκόποι κάνουν λόγο για φόβος επανάληψης του φαινομένου του 2000 όπου αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη του ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά, τα exit polls έδειξαν νίκη της ΝΔ η οποία ανατράπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα της Β Αθηνών που κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Metron Analysis και η MRB καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ 0,5% έναντι της ΝΔ, η GPO 2,5% υπερ του ΣΥΡΙΖΑ, και η Marc 1,1% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόνο η Metrisi δείχνει πρωτιά της ΝΔ με 1,4% και η Pulse την απόλυτη ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η Τρίτη θέση: Μάχη δίνουν τα μικρότερα κόμματα για την Τρίτη θέση που φαίνεται ότι θα «παιχτεί» μεταξύ της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Μετά την δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα φαίνεται ότι τα ποσοστά του κόμματος υποχωρούν δημοσκοπικά και αναδεικνύεται στην Τρίτη θέση σε κάποιες δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η δημοσκόπηση της Public Issue που δείχνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 8%.

Η δημοσκοπηση της GPO δείχνει διαφορά 0,1% ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή με 6,1% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6% στη μάχη της τρίτης θέσης, ενώ εκείνη στη μέτρηση της MRB το ντέρμπι για την τρίτη θέση «παίζεται» ανάμεσα στην Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. Στη δημοσκόπηση της Κάππα Research μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,4% το ΠΑΣΟΚ με 6% και το ΚΚΕ με 5,7%.

Ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στην βουλή: Ερωτηματικό παραμένει εάν τελικά θα καταφέρουν να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και να πιάσουν το πολυπόθητο 3% η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης ενδέχεται να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό αφού σε μία οκτακομματική ή εννιακομματική βουλή η εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας 151 βουλευτών θα είναι πιο δύσκολη για το πρώτο κόμμα που θα πρέπει να αναζητήσει συμβιβασμούς μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν την εικόνα ότι είναι πιο πιθανό να εκπροσωπηθεί ο Β. Λεβέντης στην βουλή και μετά η Λαϊκή Ενότητα ενώ τις λιγότερες πιθανότητες έχουν οι ΑΝΕΛ. Εντός Βουλής με ποσοστό 4% και 3,3% αντιστοίχως δείχνει την Ένωση Κεντρώων και τη ΛΑΕ η δημοσκόπηση της Marc, ενώ οι ΑΝΕΛ βρίσκονται και πάλι στο όριο με 2,9%.

Στη δημοσκόπηση της GPO η ΛΑΕ δείχνει να εισέρχεται άνετα στη Βουλή με 3,9%, ενώ ακριβώς στο όριο βρίσκονται οι ΑΝΕΛ. Εκτός μένει ηΈνωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Για την Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΛΑΕ (3,4%) ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων (3,1%) και κατόπιν είναι οι ΑΝΕΛ (3%).

 

 

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*