Home / Επικαιρότητα / Αστυνομικό / Κύπρος: Νέα σύλληψη για την υπόθεση εντοπισμού νιτρικής αμμωνίας

Κύπρος: Νέα σύλληψη για την υπόθεση εντοπισμού νιτρικής αμμωνίας

Ένας 62χρονος άνδρας από το Λίβανο, κάτοχος κυπριακής ταυτότητας, συνελήφθη το Σάββατο από την Αστυνομία ως ύποπτος για τη υπόθεση εντοπισμού πέντε τόνων νιτρικής αμμωνίας στο σπίτι 26χρονου ομοεθνή του στη Λάρνακα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ανανέωσε για άλλες οκτώ μέρες το διάταγμα κράτησης του 26χρονου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» ο 26χρονος ονομάζεται Χουσεΐν Μπασάμ Αμπντάλα και είναι μέλος της Χεζμπολάχ. Είναι σιίτης και έζησε για αρκετά χρόνια στον Καναδά, γι’ αυτό και είναι κάτοχος καναδικού διαβατηρίου.

Για τη σύλληψη του Σαββάτου η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών και εξετάσεων προέκυψε μαρτυρία, που φαίνεται να εμπλέκει τον 62χρονο στην εισαγωγή στην Κύπρο της νιτρικής αμμωνίας σε ice packs, ως μέρος κουτιών πρώτων βοηθειών. Αύριο ο 62χρονος αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής του.

Στο μεταξύ , ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας , Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι η ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, που εντοπίστηκε στο σπίτι του 26χρονου ύποπτου, μετακινήθηκε σε αδειούχα μονάδα ανακύκλωσης παρουσία λειτουργών της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Έγινε επεξεργασία του υλικού, το οποίο προωθήθηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας για να το χειριστεί. Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ότι το παραχθέν νιτρικό διάλυμα προωθήθηκε για γεωργικούς ή άλλους σκοπούς.

 

Αρχικό Συμβάν:

Μεγάλη επιχείρηση έστησε η Αστυνομία, από τα ξημερώματα, στη Λάρνακα, για μετακίνηση των πέντε τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν εντοπιστεί στο υπόγειο σπιτιού στους Αγίους Αναργύρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες άναψαν χθες το βράδυ πράσινο φως για μετακίνηση του επικίνδυνου υλικού, και από νωρίς το πρωί, πυροτεχνουργοί με ειδικά οχήματα, μετέφεραν την αμμωνία σε αδειούχα εταιρεία ανακύκλωσης.

Αφού τύχει επεξεργασίας, προς αδρανοποίηση της επικίνδυνης ουσίας, η αμμωνία θα παραδοθεί στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, για σκοπούς περαιτέρω αξιοποίησης.

Οι διωκτικές αρχές εδώ και μέρες είχαν αποφασίσει και συγκεκριμένο δρομολόγιο το οποίο θα ακολουθούσαν τα φορτηγά με την νιτρική αμμωνία. Η επιχείρηση μεταφοράς έγινε με τη συνοδεία πάνοπλων μελών της Αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο η αμμωνία να μεταφέρθηκε μέσω κατεχομένων έχει αποκλειστεί.
Οι αρχές κατέχουν στοιχεία πως το επικίνδυνο υλικό μεταφερόταν μέσα σε κουτιά πρώτων βοηθειών, μαζί με άλλες ουσίες, για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αποστολείς ήταν σύνδεσμοι της Χιζμπολάχ σε ευρωπαϊκές και ανατολικές χώρες, και η μεταφορά γινόταν δια θαλάσσης και ενώ τα μέλη της αστυνομίας ολοκλήρωναν την επιχείρηση απομάκρυνσης της αμμωνίας από το σπίτι στη Λάρνακα, ο 26χρονος από το Λίβανο, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση, μεταφερόταν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Επαρχιακό Δικαστήριο, για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του.

Κατά τη διαδικασία, που και σήμερα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους ασφάλειας, ο συνήγορος του υπόπτου έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του για άλλες οκτώ ημέρες.
Ανέφερε πως ο πελάτης του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αλλά και με οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση Χιζμπολάχ.

Υποστήριξε, ακόμα, πως ο εικοσι-εξάχρονος έφτασε στην Κύπρο με τους γονείς του για να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν σπίτι, και ότι είχε πάρει τα κλειδιά του συγκεκριμένου σπιτιού μόνο και μόνο για να το δει, όταν οι αστυνομικοί διενήργησαν έφοδο και εντόπισαν τον ίδιο στο υπόγειο με τους πέντε τόνους νιτρικής αμμωνίας.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, εξάλλου, πως οι κυπριακές αρχές, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για Λιβάνιο με διαβατήριο Γαλλίας, ο οποίος εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Οι μέχρι στιγμής έρευνες γύρω από τον συλληφθέντα, κατέδειξαν ότι μέχρι τα 18 του χρόνια ζούσε στον Καναδά, και ακολούθως μετέβη στο Λίβανο όπου σπούδασε Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Τότε ήταν που τον προσέγγισαν μέλη της Χιζπολάχ, εντάχθηκε στους κόλπους της οργάνωσης και άρχισε την εκπαίδευση του.
Οι ανακριτές διερευνούν πληροφορίες και για άλλες επισκέψεις του εικοσι-εξάχρονου στην Κύπρο.

 

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*