Home / Επικαιρότητα / Ν. Κοτζιάς: Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ

Ν. Κοτζιάς: Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μάλκι,που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η χώρα μας, η κυβέρνησή μας και εγώ ο ίδιος προσωπικά, στηρίζουμε σταθερά τη λύση των δύο κρατών, του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, στη Μέση Ανατολή. Η λύση των δύο κρατών είναι μία λύση που φέρνει την ειρήνη στην περιοχή, παίρνει τα επιχειρήματα των ακραίων, διασφαλίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού και δίνει εγγυήσεις ύπαρξης στο ίδιο το Ισραήλ”, είπε.

Ο κ. Κοτζιάς, όπως ανέφερε,υποσχέθηκε στον Παλαιστίνιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα, ως κράτος – μέλος της ΕΕ και ο ίδιος προσωπικά, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ, μετά τον σχηματισμό της οποίας θα μπορούσε να προσκληθεί ο κ. Μάλκι εκεί, πιθανόν μετά το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κατά τα μέσα Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη – Παλαιστίνη θα είναι για την Ελλάδα, όπως είπε, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Εξωτερικών σε όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση, ο όρος αναφοράς στη φίλη χώρα – στο δε άμεσο μέλλον αναμένεται επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στην Αθήνα.

Οι κ.κ Κοτζιάς και Μάλκι συμφώνησαν για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα συμπεριλάβει παλιές και νέες συμφωνίες των δύο πλευρών με στόχο την αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, θα συνεχίσει, στο βαθμό των δυνατοτήτων της, να δίνει υποτροφίες, χρηματική και υλική βοήθεια, σε Παλαιστίνιους φοιτητές, τονίζοντας ότι “η Παλαιστίνη είναι μια χώρα που είναι στην καρδιά μας, στον νου μας, μας ακολουθεί από τα φοιτητικά μας χρόνια ως ένα όνειρο ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιωμάτων”.

Από την πλευρά του ο κ. Μάλκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τη στήριξή της προς την Παλαιστίνη στα διεθνή φόρα και οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη και ΟΥΝΕΣΚΟ) και για την ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την σημερινή τους συνάντηση.
Ο κ. Μάλκι τόνισε ότι η Παλαιστίνη υπολογίζει στην αφοσίωση και στήριξη της Ελλάδας που είναι υπέρ ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους και επισήμανε ότι η Παλαιστίνη στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, δηλώνοντας ιδιαίτερα αισιόδοξος, μετά την ιδιαίτερα φιλική συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, δήλωσε ότι με βάση αυτά που είδε και άκουσε δεν μπορεί να είναι, καθώς οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των εταίρων του κάθε άλλο παρά ενθαρρύνουν.

“Δεν φαίνεται”, είπε, “να σκοπεύουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ ημών και εκείνων. Ούτε φαίνεται να είναι δεσμευμένοι απέναντι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

“Όλες οι πράξεις που έχουμε δει και όλες οι δηλώσεις”, πρόσθεσε ο κ. Μάλκι, “από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση, δηλώνουν ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί σε σχέση με την εγκαθίδρυση ειρήνης και, από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι αισιοδοξία δίνει η στήριξη των φίλων:”Βλέπουμε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν θα επιτρέψει να συμβούν η παγκόσμια κοινότητα, η οποία, όπως φαίνεται, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία και να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη αντί για πόλεμο και συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη αντί μίσους”.

“Και από αυτά που άκουσα σήμερα”, σημείωσε, “τα όσα μου είπε ο κ. Κοτζιάς, όλα αυτά μου εμπνέουν αισιοδοξία και επιμένω ότι στο τέλος υπάρχει ένας κάποιος βαθμός αισιοδοξίας που επιτρέπει να διαβλέπουμε επικείμενες αλλαγές με βάση τέτοιες δηλώσεις, με βάση τέτοιες δεσμεύσεις”.

Ερωτηθείς πως πρόκειται να αντιμετωπίσει η Παλαιστίνη τις επιθέσεις που δέχεται η Συρία από το “Ισλαμικό Κράτος”, με δεδομένο ότι ζουν πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Μάλκι απάντησε ότι η Παλαιστίνη είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συμμετάσχει, εφόσον υπάρξει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών ή συλλογής στοιχείων και λήψης αποφάσεων, σε πράξεις οι οποίες θα προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων, που ζουν στο Γιαρμούκ κι αλλού στη Συρία.

“Είμαστε όμως εδώ”, πρόσθεσε,”προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως αυτός ο κακός εχθρός, που εσφαλμένως αποκαλείται ισλαμικό κράτος, θα ηττηθεί, διότι αυτό που επιδιώκει το αποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος” κατ’ ουσίαν είναι να καταστρέφει απλούς πολίτες, όχι μόνο στη Συρία, αλλά παντού. Το έχουμε δει στο Ιράκ και σε άλλες χώρες”.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*