Home / Αρθρογραφία / Μήπως πάσχω από δυσμορφοφοβία;

Μήπως πάσχω από δυσμορφοφοβία;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία και την βαρύτητα που έχει η εξωτερική εικόνα κάθε ατόμου, τόσο για τις διαπροσωπικές του σχέσεις όσο και για την ψυχική του υγεία . Σήμερα περισσότερο από ποτέ, τα αψεγάδιαστα πρότυπα ομορφιάς που αγγίζουν τα όρια του εξωπραγματικού, επηρεάζουν αρνητικά όλο και περισσότερους ανθρώπους δημιουργώντας κρίση στην αυτοεκτίμηση αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την ομορφιά.

Σίγουρα οι περισσότεροι εντοπίζουμε επάνω μας σημεία που θα θέλαμε να είχαμε αλλιώς όπως μια πιο επίπεδη κοιλιά, μια πιο κομψή μύτη, ένα πιο πλούσιο  μπούστο, πιο καθαρό δέρμα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις κάθε είδους σχέσεις μας με τους άλλους και δεν μας επηρεάζει προσωπικά σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάλλεται η ψυχική μας υγεία, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση αναγνώρισης και αποδοχής του εξωτερικού «εγώ».

Τι γίνεται όμως όταν η παρατήρηση αυτή των κακώς για εμάς διαμορφωμένων στοιχείων, μετατρέπεται σε εμμονή απορροφώντας  ολοκληρωτικά την προσοχή μας;

Η  δυσμορφοφοβία είναι μία από τις πιο ραγδαία αυξανόμενες σε ποσοστά ανά τον κόσμο ψυχική διαταραχή. Ορίζεται ως η υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με ένα φαντασιακό ή ελάχιστα παρατηρήσιμο ελάττωμα.

Το άτομο αισθάνεται ένα είδος απέχθειας για τον ίδιο του τον εαυτό ενώ βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση σύγκρισης με τους άλλους προκειμένου να αξιολογήσει τον εαυτό του.

5227053414_99411694cf_o

Άτομα που βρίσκονται σε μια τέτοιου είδους κατάσταση βιώνουν έντονο στρες,  παρατηρούν συχνά την εικόνα τους στους καθρέφτες ,καλύπτονται υπερβολικά με φαρδιά ρούχα ή make up, δεν ηρεμούν παρά τους καθησυχασμούς των υπολοίπων, δεν συνάπτουν ερωτικές σχέσεις καθώς αισθάνονται συνέχεια τον φόβο της απόρριψης ενώ σταδιακά οδηγούνται στη κατάθλιψη μη θέλοντας πολλές φορές να βγουν απ’το σπίτι.

Ακόμα και αν αυτά τα άτομα προβούν σε κάποιου είδους επιδιορθωτική επέμβαση το πιθανότερο είναι στη συνέχεια να προσκολληθούν σε κάποιο άλλο «ελαττωματικό» σημείο του σώματος  ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο επεμβάσεων.

Το δέρμα, τα μαλλιά, η μύτη, το βάρος, η κοιλιά και το στήθος είναι τα σημεία που προκαλούν την μεγαλύτερη δυσφορία στους δυσμορφοφοβικούς η οποία τους αποκόπτει σχεδόν από κάθε  είδους κοινωνική επαφή .

Τα καλά νέα είναι ότι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 75-80% , οι συμπεριφοριστικές  ψυχολογικές παρεμβάσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνδυασμό (εάν κριθεί απαραίτητο από τον/την ειδικό) με φαρμακευτική αγωγή.

Η θεραπεία δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και υψηλά χρηματικά ποσά σε σύγκριση με τις επαναλαμβανόμενες  χειρουργικές επεμβάσεις ενώ ταυτόχρονα βοηθάει το άτομο να εντοπίσει τη ρίζα των προβλημάτων του και σε άλλους τομείς της ζωή του οδηγώντας στην επίλυση τους.

Παραδείγματα διασήμων που έπασχαν από δυσμορφοφοβία είναι οι:

                                                                                                                         

Michael Jackson

uma-thurman---a

Uma Thurman

                         

 

1280px-Donatella_Versace_Shankbone_2010

Donatella Versace

Mickey-Rourke-at-the-Baft-001

Mickey Rourke

janice-dickinson-3

Janice Dickinson

Kim_Kardashian_at_the_2009_Tribeca_Film_Festival

Kim Kardashian

                                                                                                            

Επιμέλεια: Ηλίας Μαγγίπας

 

 

 

 

 

 

About Ηλίας Μαγγίπας

Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*