Home / Συνεντεύξεις / Κοινωνία / ΙΣ. KΟΥΒΕΛΟΣ: Μοναδικός φάρος γνώσης η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

ΙΣ. KΟΥΒΕΛΟΣ: Μοναδικός φάρος γνώσης η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Για τα ολυμπιακά ιδεώδη, τις αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι μίλησε στην Κυριακάτικη Real News και στον Αλέξανδρο Κυριακόπουλο ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας καθώς και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, κος Ισίδωρος Κούβελος.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο ευρύ έργο των δύο Ακαδημιών και μίλησε για την τιμή που του έγινε να προταθεί από τον Λάμπη Νικολάου για την θέση του “Αθάνατου” στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Όσον αφορά το ποιές είναι οι αξίες που πρεσβεύει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και πώς αυτές μεταδίδονται σε ολόκληρο το κόσμο, ο κος Κούβελος δήλωσε:

“Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία είναι ένας εκπαιδευτικός ολυμπιακός θεσμός με παγκόσμια αναγνώριση. Λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και κύριο έργο της είναι η διάδοση των ολυμπιακών αξιών σε νέους, από όλο το κόσμο, όπως το οραματίστηκε ο Πίτερ Ντε Κουμπερτέν, τόσο μέσα από διεθνείς αυτοτελείς δράσεις που οργανώνει στις εγκαταστάσεις της, στην Αρχαία Ολυμπία, όσο και μέσα από το έργο των 149 Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών των οποίων έχει την εποπτεία.

Από το 2009 που έχω τη μεγάλη τιμή να προίσταμαι της Διεθνούς Ακαδημίας και παρά τις διαρκείς μειώσεις των επιχορηγήσεων από την πολιτεία, που έφθασε να καλύπτει σήμερα μόλις το 7% των συνολκών δαπανών της, ο θεσμός αυτός μεταβλήθηκε σε ένα πραγματικό εργαστήρι εξάπλωσης της ολυμπιακής παιδείας, των ολυμπιακών ιδεών και παράλληλα του ελληνικού πολιτισμού, χάρη στην ενίσχυση που λάβαμε από τη ΔΟΕ και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Ιδρύσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε επίπεδο μάστερ και ξεκινήσαμε συνεργασία με διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού και της χώρας μας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία αποτελεί για την Ελλάδα μοναδικό φάρο γνώσης διεθνούς εμβέλειας, που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και χαίρομαι που επί των ημερών μου απέσπασε επαίνους από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το τρόπο λειτουργίας της και το περιεχόμενο των δράσεων της.”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ιδρύθημε το 2001, για πρώτη φορά λειτούργησε το 2009 όταν ανέλαβε την προεδρία της ο κος Ισίδωρος Κούβελος.

Αναφερόμενος μάλιστα στις δράσεις της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας είπε: “Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε την παρουσία της Εθνικής Ακαδημίας στον ελληνικό χώρο και πρχωρήσαμε σε μία σειρά δράσεων, χωρίς την παραμικρή οικονομική βοήθεια της πολιτείας και στηριζόμενοι αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία που αναγνώρισε το έργο μας. Οργανώσαμε τρία προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος με πάνω από 50.000 δενδροφυτεύσεις σε 15 σημεία της Ελλάδας και την παράλληλη επιμόρφωση χιλιάδων μαθητών στην κάθε περιοχή. Ένα πρόγραμμα που έχει ήδη πάρει δύο διακρίσεις από τη ΔΟΕ.

Προχωρήσαμε στην έκδοση ενός παιδικού βιβλίου για τις ολυμπιακές αρχές που έγινε best seller στην Ελλάδα, η παραχώρηση των δικαιωμάτων του οποίου ζητήθηκε από δεκάδες Ολυμπιακές Ακαδημίες από όλο τον κόσμο. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο 2.500 εθελοντών σε όλη τη χώρα και συνεχίζουμε τα ολυμπιακά εργαστήρια σε δεκάδες σχολεία στην Αττική.

Τέλος, οργανώσαμε τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πάνω από 45.000 μαθητών στο Παναθηναικό Στάδιο με θέμα “Ημερα Ολυμπιακής Παιδείας” και το 2014 αποσπάσαμε βραβείο Γκίνες για το μεγαλύτερο περιστέρι ειρήνης που έγινε ποτέ, φτιαγμένο από τα χεράκια των παιδιών αυτών.”

10425879_603831026382357_1275047168936640459_n

Ερωτώμενος για το ποιός είναι ο διεθνής αντίκτυπος των δύο αυτών Ακαδημιών και του έργου τους, ο κος Κούβελος τόνισε την κατ’ επανάληψη διεθνής αναγνώριση από την Ολυμπιακή Οικογένεια και ειδικότερα των Προέδρων της ΔΟΕ κου Ζακ Ρογκ και Τόμας Μπαχ.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “Αυτή η διεθνής αναγνώριση για το έργο που προσφέρουμε μέσα από τις δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και η εγχώρια στήριξη που νιώθουμε για τα προγράμματα της Εθνικής Ακαδημίας με κάνουν να νιώθω ευτυχής που ανταποκρίθηκα στις ευθύνες που ανέλαβα, θεωρώντας ότι δικαίωσα τα μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που μου έκαναν τη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο των δύο φορέων.”

Στη συνέντευξη επίσης γίνεται αναφορά στο θέμα αποχώρησης του Λάμπη Νικολάου από την θέση του “Αθάνατου” της ΔΟΕ, λόγω του ορίου ηλικίας. Ο κος Κούβελος όπως είναι ήδη γνωστό είναι υποψήφιος για την θέση αυτή.

Σε απάντηση του Δημοσιογράφου για το πόσο μεγάλη ευθύνη έχει η ανάλυψη της θέσης αυτής και η πρόταση διαδοχής που εδέχθη, ο κος Κούβελος είπε: “Έπειτα από 30 χρόνια προσφοράς στο ολυμπιακό κίνημα, ο κος Νικολάου αποχώρησε από τακτικό μέλος της ΔΟΕ και μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με επιλέξει ως διάδοχο του.

Είναι μία διαδικασία που ακολουθείται εθιμικά σε όσες περιπτώσεις αποχωρεί ένα μέλος λόγω ορίου ηλικίας, σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ, τα πρόσωπα και οι φορείς που έχουν το δικαίωμα να προτείνουν μέλη αναφέρονται συγκεκριμένα.

Παράλληλα, με πρότεινε για την ίδια θέση και η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, στην οποία είμαι Γενικός Γραμματέας από το 2010. Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος, εφόσον η ΔΟΕ, με εκλέξει, να συνεχίσω την προσφορά μου στηρίζοντας τις ολυμπιακές αρχές και την πατρίδα μου.”

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο κος Κούβελος σχολίασε τις υπόλοιπες υποψηφιότητες και αναφέρθηκε στο γεγονός στήριξης από την Ελληνική Κυβέρνηση στην υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΟΕ κου Σπύρου Καπράλου.

“Επιτρέψτε μου αρχικά να σας διαβεβαιώσω ότι πολλά μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχουν την δυνατότητα, λόγω ηλικίας και πολυετούς προσφοράς στα αθλητικά δρώμενα, να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση αυτή.

Αυτό ισχύει και και για τον κο Καπράλο, την αθλητική ιστορία του οποίου ουδείς αρνείται. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ, πολιτικός φορέας δεν επιτρέπεται να σε προτείνει ως νέο μέλος της. Για το λόγο αυτόν, εγώ προσωπικά, σεβόμενος απόλυτα τους κανόνες που θέτει ο Χάρτης, δεν θα δεχόμουν ποτέ να τύχω της ανάλογης στήριξης, οποιασδήποτε κυβέρνησης, μια παρέμβαση που πλήττει σοβαρά την αυτοτέλεια του αθλητικού και ολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα.”

940988_10208269648996158_102742751916652316_n (1)

 pic via Real News p.44 / 21.02.2016

Επιμέλεια Κειμένου

Μαργαρίτα Κουτσιλέου

About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης - Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*