Home / Αρθρογραφία / Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη!

Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη!

Γράφει η Τζένη Τσάκου

Πόλεμος. Μία λέξη που εμφανίζεται και μαστίζει την Ιστορία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Δεν έχει αρχή, κι όπως φαίνεται ούτε τέλος. «Άξιο θαυμασμού» αποτελεί το  γεγονός ότι είτε λάμβανε χώρα στα αρχαία χρόνια είτε την σύγχρονη εποχή αφήνει  πάντοτε τα ίδια ματωμένα αποτυπώματα. Κατεστραμένη γη, βεβηλωμένοι πολιτισμοί, φτώχεια, πείνα, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους για να μπορώ εγώ και εσύ να μιλάμε και να ζούμε ελεύθεροι. Η «πολιτισμένη» μας δυτική καπιταλιστική κοινωνία του τελευταίου αιώνα παλεύει με νύχια και με δόντια για να μη γραφτεί στην Ιστορία της Ευρώπης αυτή η αναθεματισμένη λέξη. Μάταια όμως, ο κόσμος ντύθηκε ξανά στα μαύρα. Μπορεί η ελπίδα να πεθαίνει τελευταία αλλά το τέλος πλησιάζει, ή έτσι φαίνεται.

Τί είναι αυτό που στα αλήθεια μας χωρίζει;
Η διαφορετικότητα. Δεχόμαστε το διαφορετικό αρκεί να μας μοιάζει. Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, ιδεώδη, ήθη και έθιμα. Όλα αυτά όμως αποτελούν στοιχεία που ομορφαίνουν τον κόσμο που ζούμε και τον κάνουν να ανθίζει. Ο άνθρωπος επενέβει και αντί για άνθη βγήκαν αγκάθια· αγκάθια που αυτοτραμαύτησαν τον πολιτισμό μας, όσο έχουμε διασώσει τουλάχιστον. Αγάπα άνθρωπε το συνάνθρωπό σου χωρίς αναστολές.

Μικρά μυαλά με μεγάλα στόματα υποβιβάζουν το όνομα της ανθρωπιάς και ταΐζουν αυτό το τέρας με τις πολλές μορφές. Εμφανίζεται ως αλληλεγγύη και αγάπη αλλά τελικά είναι μίσος, ρατσισμός, ξενοφοβία, έχθρα και φόβος. Η αλληλεγγύη δεν έχει δεσμούς αίματος και ποτέ δε θα αποκτήσει· εάν γίνει κάτι τέτοιο θα πάψει να ονομάζεται αλληλεγγύη.

Είναι ο εχθρός· τον νιώθεις που πλησιάζει;
Εχθρός που δεν φαντάστηκε κανείς ότι θα μπορούσε να προσεγγίσει τα σύνορα του «πολιτισμένου» δυτικού μας κόσμου. Αυτός που τόσα χρόνια χτυπά ασταμάτητα και αλύπητα χώρες της Ανατολής και της Αφρικής και δε μας ένοιαζε – παρά μόνο στο χώρο πολιτισμού “Facebook”- ποιά θα ήταν η κατάληξή του. Ήταν πολύ μακριά από το σπίτι μας, την καθημερινότητά μας,τα παιδιά μας, τη ζωή μας.

Γίναμε πιόνια δίχως να το θέλουμε σε ένα παιχνίδι που δεν γνωρίζουμε ούτε κανόνες, ούτε αντιπάλους, ούτε συμμάχους. Δε βλέπουμε, μας δέσανε τα μάτια· μα δε μας τύφλωσαν.

Οι Θεοί δε σκοτώνουν ανθρώπους. Οι άνθρωποι με Θεούς σκοτώνουν ανθρώπους.
Δίνεται δύναμη σε ανθρώπους που είναι εναντίον των γυναικών, των αλλόθρησκων, της ειρήνης. Με όπλο την παιδεία και την αγάπη θα νικήσουμε.

Σιωπή και σεβασμός για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

***Προχθές η Γαλλία, εχθές η Τουρκία και σήμερα το Βέλγιο. Αύριο μπορεί να είσαι εσύ.

About Σταματίνα Σταματάκου

Αρθρογράφος - Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1996, είναι απόφοιτη της Ραλλείου, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου, και φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει ελληνικά, όπως λέει και η ίδια, και γαλλικά. Φιλοδοξεί να γίνει πολιτική αναλύτρια. Ο μεγάλος της έρωτας είναι ο Οδυσσέας Ελύτης, αδυναμία της η Κατερίνα Γώγου, αγαπάει τον Χ. Α. Χωμενίδη και πίνει Coca Cola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*