Home / Επικαιρότητα / Βαρουφάκης σε Bild: Δεν θα παρουσιάσουμε νέα λίστα στο Eurogroup

Βαρουφάκης σε Bild: Δεν θα παρουσιάσουμε νέα λίστα στο Eurogroup

“H Mέρκελ πρέπει να να ηγηθεί ” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας “Bild” στην ηλεκτρονική της έκδοση, που σήμερα δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός δηλώνει στην εφημερίδα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. «Δεν θα παρουσιάσουμε νέα λίστα προτάσεων διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο». Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη» πρόταση.

Πλέκοντας διακριτικά το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών εξήρε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα μιας «ομιλίας ελπίδας» από την Γερμανίδα καγκελάριο την οποία έχουν μεγάλη ανάγκη οι Ελληνες και όχι μόνο. “Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να εκφωνήσει μία ομιλία ελπίδας στους Ελληνες”, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός. Απαντώντας στην ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου: “Τι θα θα τους προσφέρει με αυτό;” απάντησε: “Εμπιστοσύνη. Κίνητρο. Συμφιλίωση. Οι Έλληνες το χρειάζονται αυτό. Οι Έλληνες θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους, να εργαστούν σκληρά έτσι ώστε να ανακτήσουν και πάλι την αξιοπρέπειά τους αλλά και την ικανότητα να εξοφλούν τα χρέη τους”. Με μία “ομιλία ελπίδας”, η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να ηγηθεί όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με τον δημοσιογράφο της “Bild” να ρωτά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πώς αισθάνεται που έχει γίνει γίνει σταρ στην πατρίδα του- χωρίς γραβάτα και οδηγώντας μηχανή – την ώρα που στο εξωτερικό η αντιμετώπιση δεν είναι καλή . “Αυτό έχει κάνει τη ζωή μου πιο δύσκολη. Δεν έχω κάνει τίποτα για να γίνω διάσημος, επισημαίνει ο Βαρουφάκης και προσθέτει: “Απορρίπτω αυτό το τσίρκο. Δεν έχω κάνει πραγματικά τίποτα για να είμαι διάσημος”.

Δηλώσεις από Κρήτη: Οι δανειστές μπλοφάρουν – Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Στις τελευταίες εξελίξεις και στην ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε χθες από το Ηράκλειο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας ότι οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές «κόκκινες» γραμμές. «Άλλο να διαπραγματεύεσαι με ένα θεσμό και άλλο με τρεις θεσμούς που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα», είπε

Μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Τίτου, σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που ζητούν οι εταίροι «θα βαθύνει η κρίση», σημειώνοντας «ότι παίρναμε χρόνια το φάρμακο της λιτότητας αλλά δε λειτούργησε» και υπογράμμισε ότι η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο υπουργών και αρχηγών κρατών. Θα έχουν οι εταίροι την πιο λογική πρόταση. Αν θέλουν ταπείνωση θα πρέπει να θυσιάσουν την ενότητα της Ευρώπης».

Μια χώρα «με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος πώς θα καταφέρει να ξεφύγει από τη σκοτοδίνη παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα με αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα με αύξηση του ΦΠΑ, με μείωση των συντάξεων -πιστεύει κάνεις πραγματικά πως μια τέτοια οικονομία θα αναπτυχθεί;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι έξοδος από την κρίση με τέτοιες δεσμεύσεις απλά δεν νοείται, και πρόσθεσε ότι κανείς από τους δανειστές δεν πιστεύει ότι με τους όρους που μας προτείνουν θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε.

Φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ευρώπη επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι μια λογική πρόταση. Υπογράμμισε δε: «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τα φάρμακα, για τα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και…κομήτης να μας χτυπήσει…αλλά το ευρώ δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης».

Οπως είπε «δεν υπάρχει χώρα στην παγκόσμια ιστορία που καπιταλισμού που να έχει επιβληθεί λιτότητα για τόσα χρόνια. Κανείς απο τους δανειστές δεν πιστεύει οτι με τους όρους που μας προτείνουν οτι θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε. Προσποιούνται. Ε, δεν θα το κάνουμε αυτό. Δεν θα πούμε ψέματα στους λαούς της Ευρώπης. Δεν είναι ότι δεν φοβόμαστε. Άλλά άλλο να φοβάσαι και άλλο να είσαι έρμαιο του φόβου. Ξέρουμε να λέμε “ναι” σε λογικές προτάσεις. Δεν θα γίνουμε “yes man” και “yes woman”».

Είπε επίσης ότι το κόψιμο των συντάξεων δεν αποτελεί μεταρρύθμιση: «Η Ελλάδα χρειαζεται μεταρρυθμίσεις, υπαρχουν παθογένειες σε δημόσιο και ιδιωτικο τομέα. Προτείνουμε ανεξάρτητη αρχή για τη φορολογία. Αυτο ειναι μεταρρύθμιση. Δεν είναι να αυξήσεις το ΦΠΑ ή να κόψεις συντάξεις. Αυτό ειναι χασαπική».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη αυτό. Μας κατηγορούν οι μαζορέτες του Μνημονίου οτι υπογράψαμε μνημόνιο. Την επόμενη μέρα οι θεσμοί ήθελαν να επιστρέψουμε στο κάθεστως της τρόικας. Να γεμίσουν αεροπλάνα με τεχνοκράτες και να έρθουν στην Ελλάδα. Το απορρίψαμε. Καμια διαπραγμάτευση δεν έγινε στην Αθήνα. Δεν μπήκαν σε κανένα Υπουργείο ποτέ”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος σε προηγούμενες πρακτικές έκανε λόγο για υπερασπιστές της τρόικας που ασέλγησαν στον ελληνικό λαό. “Σαν μαυραγορίτες της κατοχής που τότε φώναζαν “βάστα Ρόμελ” σημερα φωνάζουν “βάστα τρόικα”. Στην πραγματικότητα τους τρώνε οι τύψεις για την ασέλγεια που έπραξαν στον ελληνικό λαό».

Για τυχόν Grexit είπε: «Εάν συμφωνούσαμε οτι η έξοδος από το ευρώ ήταν η βέλτιστη λύση, θα κάναμε μια επίτροπη για το χρεος, θα το διαγράφαμε όπως ο Ισημερινός και θα προχωρούσαμε. Η έξοδος απο το ευρώ θα ειναι πραγματικά επίπονη για τον λαό και δεν έχουμε αυτή την εντολή για έξοδο αλλά για διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει θεμα σύγκρισης με την Αγγλία καθώς δεν μετέχει στο ενιαίο νόμισμα». Απαντώντας για το είδος της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όταν θα έρθει η συμφωνία, θα εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους. Δεν θα εχει δάνειο. Θα είναι μια συμφωνία έντιμη, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλα τα εκτρώματα των προηγούμενων αλλά δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα».
Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους εταίρους τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν εκείνοι απορρίπτουν.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε ενώπιον μερικών εκατοντάδων πολιτών, κατά το πλείστον καθήμενων σε πλαστικές καρέκλες που τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες της εκδήλωσης στο μαρμάρινο δάπεδο της ιστορικής πλατείας. Ο κ. Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει, την Πέμπτη 18 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, μετέχοντας ως υπουργός Οικονομικών κανονικά, ενδεχομένως στην πλέον κρίσιμη για την τύχη της Ελλάδας συνεδρίαση του Eurogroup. Παρόλα αυτά, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκει το χρόνο να βρεθεί κοντά στο λαό -και δη εκτός πρωτευούσης.

Η εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Βαρουφάκης ως κεντρικός ομιλητής, προγραμματίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου εξ αναβολής. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, οι εξελίξεις, όμως πρόλαβαν τον υπουργό, αναγκάζοντάς τον να αναβάλει το ταξίδι του στην Κρήτη.

Επίσης, ενώ η αρχική πρόθεση της τοπικής Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ ήταν, εκτός της ομιλίας, ο υπουργός να δώσει συνέντευξη Τύπου και, μετά το πέρας της εκδήλωσης, να παρακαθίσει σε συνεστίαση, τελικά δεν διανυκτέρευσε στο Ηράκλειο. Και επί του παρόντος είναι άγνωστο εάν αυτή θα είναι η πρώτη στάση μιας «περιοδείας» του Γιάνη Βαρουφάκη στην ελληνική περιφέρεια.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*