Μία από τις τελευταίες χειρόγραφες παρτιτούρες του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ βγήκε στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s και πωλήθηκε έναντι 2,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών!

Το  πρελούδιο «Fuge und Allegro, σε Μι ύφεση μείζονα, BWV 998», δηλαδή το μουσικό κομμάτι σχεδιασμένο να παιχθεί ως εισαγωγή πριν από μια σύνθεση, που χρονολογείται από το 1740 έως το 1745, είναι μεταξύ άλλων ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των τσεμπαλιστών και των λαουτιστών. Όπως και άλλα κομμάτια του Μπαχ, έτσι και αυτό μπορεί να εκτελεστεί από περισσότερα από ένα όργανα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ίδιος ο Μπαχ υποσημείωσε στην παρτιτούρα ότι το κομμάτι αυτό είναι γραμμένο για «λαούτο ή πληκτροφόρο όργανο».

Οι πολύτιμες αυτές σελίδες άλλαζαν, μέχρι το 1969, ιδιοκτήτη και από τότε είχαν χαθεί, μέχρι το καλοκαίρι του 2016, όταν άρχισαν να εμφανίζονται σε εκθέσεις στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη, ενώ εκτέθηκαν και στη Νέα Υόρκη και την Ιαπωνία.

Ο Μπαχ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της έντεχνης δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από χίλια έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του στυλ Μπαρόκ, το οποίο και απογειώνει στην… τελειότητα. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα, αρτιστικό υπόβαθρο και, κυρίως, υψηλή πνευματικότητα.

Πληροφορίες Bικιπαίδεια