Home / Επικαιρότητα / Ο Μπουτάρης στον Παυλόπουλο σήμερα στις 13:00

Ο Μπουτάρης στον Παυλόπουλο σήμερα στις 13:00

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στη 1 μετά το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Σκοπός της συνάντησης των δύο δημάρχων με τον Προκόπη Παυλόπουλο είναι να τον ενημερώσουν για την πρωτοβουλία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης χρόνου, οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης θέλησαν να δώσουν άμεσα επίσημο χαρακτήρα στην κίνησή τους, εξού και αποτάθηκαν απευθείας στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Μολονότι δεν έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με το κίνημα υπέρ του «ΝΑΙ» που ετοιμάζουν, οι δήμαρχοι, έχοντας προηγούμενη εμπειρία από την «Πρωτοβουλία των Πέντε», σκοπεύουν να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο, με τη συμμετοχή 50 προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας Καμίνη-Μπουτάρη είναι πρωτίστως η ενημέρωση του κοινού για το τι ακριβώς σημαίνει, τι συνεπάγεται και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου «ΟΧΙ» στη συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας.

Ο κ. Καμίνης, ο κ. Μπουτάρης και προφανώς όλοι όσοι θα συμπαραταχθούν με αυτούς, ανήκουν στους πιστούς φιλο-ευρωπαϊστές, σε εκείνους που θεωρούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα αποτελέσει επ’ ουδενί «ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σε πιο ανταγωνιστική βάση».

Αντιθέτως, η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει σαρωτική καταστροφή στην ήδη καθημαγμένη εθνική οικονομία, με απρόβλεπτες παρενέργειες για την κοινωνική ισορροπία.

Οι υπέρμαχοι του «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, δηλαδή όλοι όσοι πρόκειται να πλαισιώσουν την προσπάθεια των δύο δημάρχων, είναι πανεπιστημιακοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες κ.α., ενώ προβλέπεται η σύσταση πενταμελούς συντονιστικής επιτροπής.

Αυτό είναι προαπαιτούμενο με βάση το νόμο περί δημοψηφισμάτων, έτσι ώστε τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, εκτός από τη δυνατότητα εκπροσώπησης του κινήματος σε τηλεοπτικές εκπομπές, να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και σε κάθε άλλη σχετική με το επικείμενο δημοψήφισμα δημόσια δραστηριότητα.

«Δεν με αφορά το “ναι” ή “όχι”, με ενδιαφέρει να αποφύγουμε το διχασμό»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδωσε το στίγμα των θέσεων του από το βήμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας. «Δεν με αφορά το ναι και το όχι του δημοψηφίσματος, με ενδιαφέρει να αποφύγουμε το διχασμό, να πιεστούν η κυβέρνηση και οι δανειστές για να σταματήσει η λιτότητα και η ασφυξία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ο διχασμός. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην διχαστούμε, οι μεν να είναι προδότες και οι δε πατριώτες και ανάποδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να έχουμε έναν διχασμό ο οποίος θα μας διαλύσει κυριολεκτικά» συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το Μνημόνιο, ποιο είναι το δίλημμα. Επισήμανε ότι κανείς δεν θέλει τη λιτότητα, ούτε να του αυξάνουν τους φόρους και σημείωσε: “Ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά και το λέει και τώρα, «θα παλέψουμε για μια καλύτερη συμφωνία μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρώπη»”.

“Σαφώς είμαστε υπέρ της υπογραφής μιας συμφωνίας, η οποία όμως θα προκύψει μετά από μια διαπραγμάτευση με την οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτού του τύπου η λιτότητα, η οποία έχει επιβληθεί με τα διάφορα προγράμματα, όπου οι ίδιοι που τα έβγαλαν έχουν πει ότι είναι λανθασμένα και αποτυχημένα. Η Ελλάδα στην ουσία διαλύθηκε και η αναπτυξιακή προοπτική είναι μηδέν. Η συμφωνία που οφείλει να υπογράψει η κυβέρνηση και οφείλουμε όλοι να τη στηρίξουμε είναι να πιεστούν οι εταίροι για να πειστούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα” συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπουτάρης συνέστησε ψυχραιμία σε όλους και υπογράμμισε: “Αυτό το κλείσιμο των τραπεζών για μια εβδομάδα, τα 60 ευρώ από τα ΑΤΜ, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να προκύψει αύριο, είναι κακοί σύμβουλοι για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία. Εάν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και οι εταίροι θα συνειδητοποιήσουν ότι τέλειωσαν τα ψέματα και από εκεί και πέρα το μόνο που μπορώ να πω είναι ο Θεός βοηθός”

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*