Home / Αρθρογραφία / ΟΧΙ στην κατάργηση της Αντιγόνης του Σοφοκλή – ΟΧΙ στον Σκοταδισμό

ΟΧΙ στην κατάργηση της Αντιγόνης του Σοφοκλή – ΟΧΙ στον Σκοταδισμό

Η πρόταση κατάργησης της Αντιγόνης του Σοφοκλή από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών μόνον εξοργιστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα της οποίας ΦΩΣ μεταλαμπαδεύει το αρχαίο πνεύμα αθάνατο της Ελλάδας.

Η Αντιγόνη, κόρη του Οιδίποδα και της Ιοκάστης μετά από τη διαταγή του βασιλιά Κρέοντα, του θείου της,  να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ο πρόσφατα σκοτωμένος αδελφός της, αποφασίζει να παραβεί την εντολή του δικτάτορα και να τον θάψει. Η κοπέλα τελικά πιάνεται επ’ αυτοφόρω στην προσπάθεια της να θάψει τον αδελφό της και τιμωρείται με το να αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα. Τελικά αυτοκτονεί μέσα στην φυλακή της.

Μπορεί σε ένα κορίτσι ή αγόρι αυτή καθαυτή η ιστορία να φαντάζει ξεπερασμένη ή ακόμα πληκτική… όμως η διδαχή σε μία αίθουσα διδασκαλίας αποτελεί “τροφή πνεύματος”.

Η Αντιγόνη ζούσε υπό το καθεστώς ενός δικτάτορα (όχι τυχαίως ο παραλληλισμός μου) ο οποίος εξέδωσε έναν νόμο που πήγαινε κόντρα στα ιδανικά και τις αντιλήψεις εκατοντάδων ετών. Η ταφή των νεκρών στην αρχαιότητα ήταν ιεροτελεστία άκρως απαραίτητη για την ανάπαυση του νεκρού στον Κάτω Κόσμο.

Όλοι οι κάτοικοι της Θήβας γνώριζαν την ανοσιότητα του να αφεθεί ο νεκρός άταφος. Την προσβολή… Ωστόσο μόνο η Αντιγόνη είχε το θάρρος να διακινδυνεύσει τη ζωή της για να εμποδίσει τούτη την αμαρτία, και αυτό είναι το κύριο μήνυμα που τότε, σήμερα… και αύριο πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.!!!

Ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.!!!

Ας μην λησμονούμε ότι οι μαθητές της Β’ λυκείου που διδάσκονται το εν λόγω μάθημα είναι οι ΑΥΡΙΑΝΟΙ γιατροί, πολιτικοί, δικηγόροι, ποιητές, εργολάβοι, μα κυρίως ΠΟΛΙΤΕΣ… πολίτες που θα πρέπει να μάθουν να μη δέχονται τα πάντα αψήφιστα, να τιμούν τα ιερά και τα όσια, να παλεύουν για τα αδιαπραγμάτευτα Ιδεώδη τους… ΠΑΤΡΙΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, για το σήμερα & το αύριο τους δίχως ΚΟΣΤΟΣ.!!!

Ο Κρέων αποφάσισε να αφήσει άταφο τον Πολυνείκη…

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας και ο συνεργάτης του, αρχηγός των ΑΝΕΛ κος Πάνος Καμμένος ως άλλος σύγχρονος Κρέων αποφασίζει να καταργήσει τα Αρχαία ελληνικά από το σχολείο… να καταργήσει “το αρχαίο πνεύμα αθάνατον” και να υπογράψουν “συνθήκη” με τον ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ.!

ΜΟΝΟ πλήγμα για την χώρα που γέννησε τις Τέχνες, τα Γράμματα & τον Πολιτισμό… θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω… & βάζοντας ένα ληθαράκι στον ανθελληνισμό των παιδιών μας.

ΕΛΛΑΣ χωρίς ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ υφίσταται.!!!

Κι αναρωτιέμαι… η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ υπάρχει;;;;;

 

η υπογράφουσα 

Κουτσιλέου Κ. Μαργαρίτα

About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης - Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*