Home / Στήλες / Έρευνες / Τελικά ένα ποτηράκι πριν το φαγητό όντως ανοίγει την όρεξη

Τελικά ένα ποτηράκι πριν το φαγητό όντως ανοίγει την όρεξη

Ένα ποτό πριν το φαγητό λένε ότι ανοίγει την όρεξη. Και τώρα ομάδα αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν το φαγητό μπορεί όντως να κάνει ορισμένα άτομα να παχύνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Obesity, ο Δρ Ρόμπερτ Κονσιντιν και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ βοηθά τον εγκέφαλο να εστιάσει στα αρώματα των τροφών.

Βέβαια σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η επίδραση είναι μέτριας έντασης και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους. Όμως δίνει μια εξήγηση στο γιατί μερικά άτομα πεινάνε περισσότερο όταν πίνουν.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό κάνοντας εγκεφαλικές απεικονίσεις σε 35 υγιείς γυναίκες, σε εργαστηριακές συνθήκες, σε δύο διαφορετικές ημέρες. Την πρώτη ημέρα, οι γυναίκες κατανάλωσαν ένα διάλυμα με αλκοόλ και την επόμενη ένα διάλυμα χωρίς αλκοόλ.

Μέσω των λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών παρατήρησαν την αιματική κυκλοφορία καθώς κάθε γυναίκα ήταν εκτεθειμένη σε αρώματα τροφών και άλλων οσμές. Εν συνεχεία τους προσέφεραν φαγητό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στις μη τροφικές μυρωδιές μετά την κατανάλωση του αλκοολούχου διαλύματος. Ενώ αντιθέτως, ο υποθάλαμος φάνηκε να κινητοποιείται περισσότερο για τις μυρωδιές των τροφίμων. Επιπλέον, τα δύο τρίτα της ομάδας έφαγε περισσότερο φαγητό μετά την κατανάλωση του αλκοολούχου διαλύματος. Απ’ την άλλη, το ένα τρίτο έφαγε περισσότερο μετά την κατανάλωση του απλού διαλύματος.

«Ο υποθάλαμος παράγει ορμόνες που βοηθούν στη διαχείριση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, περιλαμβανομένης της πείνας. Και το αλκοόλ φαίνεται να κατευθύνει τον υποθάλαμο να προσέξει το φαγητό» εξηγεί ο Δρ Κονσιντιν.

Η μελέτη αποτελεί πάντως μια ακόμη ένδειξη της πολυπλοκότητας της ρύθμισης της όρεξης. Και ένα παράδειγμα αυτής της πολυπλοκότητας είναι ότι η έρευνα εστίασε μόνο σε γυναίκες. Και αυτό γιατί άνδρες και γυναίκες επεξεργάζονται τα αρώματα των φαγητών με διαφορετικό τρόπο. Άρα, είναι προτιμότερο να μελετώνται ξεχωριστά.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*