Home / Επικαιρότητα / 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ανακληθεί ο διορισμός Παναρίτη στο ΔΝΤ

41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ανακληθεί ο διορισμός Παναρίτη στο ΔΝΤ

Μίνι… ανταρσία εκδηλώθηκε από ομάδα 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσουν την Έλενα Παναρίτη στη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής

Την επιστολή υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος αλλά και οι βουλευτές: Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Η επισολή των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση που βρίσκεται μπροστά στην απόφαση να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ προκειμένου να «καταστείλει» την εσωκομματική ανταρσία και να εξευμενίσει τους διαφωνούντες βουλευτές.

Πάντως η αποστροφή στο κείμενο της επιστολής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία η Έλενα Παναρίτη χαρακτηρίζεται ως «εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής» που δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση την ώρα που επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίδους δανειστές. Οι 41 βουλευτές με την επισήμανσή τους ότι ο διορισμός της κυρίας Παναρίτη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ «είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει τους βουλευτές που αποτελούν το 1/3 της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

Όπως όλα δείχνουν, μετά την επιστολή των 41 βουλευτών, ανάμεσα στους οποίους είναι και δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Φίλης και Πετράκος, όλα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά το διορισμό της κυρίας Παναρίτη. Το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού της ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ θεωρείται πολύ πιθανόν μετά τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη φάση τους, λίγο πριν ολοκληρωθούν, κάτι που αντικειμενικά δυσχεραίνει τις όποιες αποφάσεις. Πάντως αναμένεται εντός της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και εκεί, πέραν της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργόυ με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Έλενας Παναρίτη.

Αβέβαιο είναι το τι θα συμβεί με τον κ. Βαρουφάκη εφόσον ανακληθεί ο διορισμός της κυρίας Παναρίτη στο ΔΝΤ. Κι αυτο διότι η επιλογή της κυρίας Παναρίτη που προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος στοχοποιείται ως ο εμπνευστής της πρότασης που από τους 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται μνημονιακή. Ο υπουργός των Οικονομικών πάντως, με σημερινή του ανάρτηση στο Twitter χαρακτηρίζει χονδροειδώς πρόωρες τις φήμες περί παραίτησής του.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*