Home / Επικαιρότητα / Χάος στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δεδηλωμένη -Πυρά από Δένδια, Βενιζέλο

Χάος στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δεδηλωμένη -Πυρά από Δένδια, Βενιζέλο

Σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ολοκληρωθεί η χθεσινή διακοπείσα συνεδρίαση και να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία. Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη. «Κατά την χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική και διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την…

Review Overview

Summary : ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ;

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ολοκληρωθεί η χθεσινή διακοπείσα συνεδρίαση και να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

«Κατά την χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική και διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα.

Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να  τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με την μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατά αυτόν τον τρόπο, η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» σχολίασε η ΝΔ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για «Εχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, πάλι ψάχνει πρόθυμους».

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν οι όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια για να τελειώνουμε για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η  λειτουργία  των εργασιών η δημοκρατία ποιος θα ωφεληθεί», είπε χαρακτηριστικά η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Τους τόνους ανέβασε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος οποίος έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η  κυβέρνηση  δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία  της Βουλής άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, η κυβέρνηση έχει την τυπική  πλειοψηφία της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης.

Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής.  Μέχρι  τώρα πρακτική  της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτω να ψηφίζουν . Άνοιξε  η  διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής αυτό συνέβη.

Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλης  την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε και  αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιότυπο της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των Πρεσπών. Θυσιάσετε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Εαν  εξακολουθήσετε να διαστρέφετε  τους θεσμούς τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στην συζήτηση και την ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών».

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με την φράση του «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. «Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκες. Η κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της , αυτό είναι δεδομένο.  Αντίθετα υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που  η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες να υπάρχει μία αχλή,  μια  εκκρεμότητα  και ένα θολό τοπίο   για τη λειτουργία της Βουλής.

Προς ώρας  είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται  προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό ο καθένας εξ αυτών να  τοποθετείται.

Είναι μία καινούργια κατάσταση μία καινούρια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για την σημερινή  κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*