Home / Επικαιρότητα / Ερχονται αναδρομικά χαράτσια και μείωση συντάξεων στον «βωμό» της συμφωνίας

Ερχονται αναδρομικά χαράτσια και μείωση συντάξεων στον «βωμό» της συμφωνίας

Σκληρά σενάρια για επιβολή μέτρων άμεσης απόδοσης ικανά να αποφέρουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέσα στο 2015 επεξεργάζονται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι  νομοθετικές διατάξεις έχουν ετοιμαστεί προκειμένου να ενσωματωθούν σε ακόμη ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις θεσμούς.

Το πρώτο από τα μέτρα που έχει ετοιμαστεί μεταφέρει «εδώ και τώρα» βάρη άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις καθώς προβλέπει η προκαταβολή του φόρου (100%) αντί να ισχύσει από τα κέρδη του 2015 όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, να «αγγίξει» τα κέρδη του 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εκδώσουν συμπληρωματικό εκκαθαριστικό και η διαφορά του φόρου θα καταβληθεί φέτος εν’ μέσω μάλιστα των capital controls. Θα πρόκειται φυσικά, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση, για τον απόλυτο αιφνιδιασμό των επιχειρήσεων που θα κληθούν να ανατρέψουν όποιον σχεδιασμό μπορεί να υπάρξει σε μια χρονιά απότομης πτώσης του ΑΕΠ, αλλά και επιβολής περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων.

Η «λογική» του σεναρίου είναι να ενισχυθεί με πρόσθετα έσοδα ο προϋπολογισμός του 2015 η εκτέλεση του οποίου παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Όπως έχει αναφέρει το theTOC.gr το βασικό σενάριο που έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου προβλέπουν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί από τις αρχές Ιουλίου δεν μπορούν να καλύψουν ένα τέτοιο κενό. Η είσπραξη των 750 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από τον ΦΠΑ θεωρείται αμφίβολη λόγω δραματικής πτώσης της κατανάλωσης, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο φόρος των νομικών προσώπων, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος που ψηφίστηκε, θα αποδώσουν τα περισσότερα μέσα στο 2016 και όχι φέτος.

Στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως η αναδρομική αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγύης έτσι ώστε να υπολογιστεί στα εισοδήματα του 2014 και να καταβληθεί και αυτή «εδώ και τώρα» μέσω της αποστολής συμπληρωματικών εκκαθαριστικών. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων έτσι ώστε:

  1. Να αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού για τους περίπου 850.000 φορολογούμενους που έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση (σ.σ. η υφιστάμενη ρύθμιση προβλέπει μηδενικό επιτόκιο για οφειλές έως 5000 ευρώ και 2,5% για οφειλές άνω των 5000 ευρώ)
  2. Επανακαθορισμό του αριθμού των δόσεων που έχουν εγκριθεί έτσι ώστε να συνδεθούν με κάποιο κριτήριο, πιθανότατα το εισόδημα
  3. Υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση. Μια ρύθμιση η οποία έχει ήδη αποφέρει στα κρατικά ταμεία κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογιστεί και η ρύθμιση εξπρές του Μαρτίου

Το αν θα προχωρήσουν αυτά τα μέτρα ή όχι, εξαρτάται από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους δανειστές για τα μακροοικονομικά μεγέθη: την πρόβλεψη για την ύφεση αλλά και το που θα κλειδώσει ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015. Οποιοσδήποτε στόχος για μηδενικό πλεόνασμα, πόσο μάλλον για θετικό αποτέλεσμα, θα φέρει τα μέτρα αυτομάτως στη Βουλή.

«Κλείδωσε» η μείωση συντάξεων

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε ως παράνομες τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει τα… μέτρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, να υπάρχει διάταξη που θα επιβάλλει μειώσεις σε όσους εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το ισοδύναμο που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες να υπάρξει ως «απάντηση» στην απόφαση του ΣτΕ.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*