Home / Επικαιρότητα / Show Biz / Eurovision 2019: Τα ρεκόρ και στατιστικά στοιχεία που σημείωσαν οι 41 χώρες!

Eurovision 2019: Τα ρεκόρ και στατιστικά στοιχεία που σημείωσαν οι 41 χώρες!

O διαγωνισμός της Eurovision 2019 αποτελεί ήδη παρελθόν με την Ολλανδία να γιορτάζει τη πέμπτη της νίκη στην ιστορία του θεσμού, και μάλιστα 44 χρόνια μετά τη τέταρτη της. Μπορεί η απόσταση των χρόνων αυτών να μην έσπασε το αντίστοιχο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2014 η Αυστρία (η οποία κέρδισε τη πρώτη θέση 48 χρόνια μετά τη πρώτη της φορά!) ωστόσο φέτος παρατηρήθηκαν χώρες που σημείωσαν τα δικά τους ρεκόρ – μικρά ή μεγάλα – και που αξίζει να αναφερθούν! Αναμφισβήτητα, δύο από τις φετινές διαγωνιζόμενες χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τις επιδόσεις τους! Ο λόγος για τη  Βόρεια Μακεδονία και τον  Άγιο…

Review Overview

Summary : H Ολλανδία γιορτάζει τη πέμπτη της νίκη στην ιστορία του θεσμού, και μάλιστα 44 χρόνια μετά τη τέταρτη της!

User Rating: 4.8 ( 1 votes)
0

O διαγωνισμός της Eurovision 2019 αποτελεί ήδη παρελθόν με την Ολλανδία να γιορτάζει τη πέμπτη της νίκη στην ιστορία του θεσμού, και μάλιστα 44 χρόνια μετά τη τέταρτη της. Μπορεί η απόσταση των χρόνων αυτών να μην έσπασε το αντίστοιχο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2014 η Αυστρία (η οποία κέρδισε τη πρώτη θέση 48 χρόνια μετά τη πρώτη της φορά!) ωστόσο φέτος παρατηρήθηκαν χώρες που σημείωσαν τα δικά τους ρεκόρ – μικρά ή μεγάλα – και που αξίζει να αναφερθούν!

Αναμφισβήτητα, δύο από τις φετινές διαγωνιζόμενες χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες με τις επιδόσεις τους! Ο λόγος για τη  Βόρεια Μακεδονία και τον  Άγιο Μαρίνο, μιας και αμφότερες κατάφεραν να σημειώσουν το καλύτερο αποτέλεσμά τους, στην ιστορία τους στον διαγωνισμό. Αναλυτικά, η Βόρεια Μακεδονία, η οποία τερμάτισε στην 7η θέση του Τελικού, έσπασε το ρεκόρ που κατείχε η εκπρόσωπος της χώρας το 2006 Elena Risteska (12η θέση στον Τελικό) ενώ ο Άγιος Μαρίνος κατέλαβε την 19η θέση καταρρίπτωντας το ρεκόρ που κατείχε η Valentina Monetta με την 24η θέση στον Τελικό γύρο, το 2014. Επίσης, οι δύο αυτές χώρες προκρίθηκαν φέτος στον Τελικό έπειτα από προσπάθειες αρκετών χρόνων (6 χρόνια για τη γειτονική μας χώρα και 4 για το μικρό κρατίδιο της Ιταλικής χερσονήσου).

Το  Αζερμπαϊτζάν μετά τον περσινό – και μοναδικό έως τώρα – αποκλεισμό του επέστρεψε φέτος στον τελικό και μάλιστα κατάφερε μετά από μία πενταετία να τερματίσει στη πρώτη δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα. Αντιθέτως, η  Ρουμανία έμεινε εκτός τελικού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά…

Η  Μολδαβία και το  Βέλγιο είναι δύο από τις χώρες που τα τελευταία χρόνια είχαν πλασαρίσματα μέσα στο top-10 του Τελικού. Φέτος όμως τα πράγματα δεν πήραν την ίδια τροπή. Η Μολδαβία, μετά από δύο συνεχόμενες προκρίσεις στον Τελικό και δύο συνεχόμενες κατακτήσεις θέσεων μέσα στη πρώτη δεκάδα του, φέτος αποκλείστηκε από αυτόν ενώ το Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι τις χρονιές 2015-2016-2017 είχε τερματίσει εντός top10 του Τελικού, έμεινε φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έξω από αυτόν.

Η  Λιθουανία έχασε για δεύτερη φορά την πρόκριση της στο νήμα (11η θέση) μετά τη πρώτη φορά το 2014 , ενώ η  Πολωνία για τρίτη (2005, 2006, 2019). Αντιθέτως, η  Δανία προκρίθηκε για δεύτερη φορά στο νήμα (η πρώτη ήταν το 2017) και η  Λευκορωσία για πρώτη.

(Photo by Guy Prives/Getty Images)

Η  Αυστραλία παραμένει η μόνη χώρα (μαζί με την Ουκρανία), η οποία – ενώ συμμετέχει στον διαγωνισμό – δεν έχει λείψει ποτέ από τον γύρο του Τελικού. Μάλιστα φέτος η χώρα των καγκουρό επέστρεψε στη πρώτη 10αδα μετά από την περσινή της 20η θέση, η οποία ήταν η χειρότερη της στον διαγωνισμό ενώ για δεύτερη φορά, μετά τη πρώτη το 2016, κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση στον Ημιτελικό της!

Η  Μάλτα, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, επέστρεψε φέτος στον Τελικό ενώ η … παγωμένη  Ισλανδία πέτυχε φέτος την πρόκριση έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια προσπάθειας. Συνεχίζοντας στον χάρτη της Σκανδιναβίας, η  Σουηδία – με εξαίρεση τον μοναδικό της αποκλεισμό στον διαγωνισμό του 2010 – μετρά πλέον επτά θέσεις στο Top5 του Τελικού, με τις δύο από τις οποίες μάλιστα να είναι βραβεία (2012, 2015) ενώ η  Φινλανδία βρέθηκε για δεύτερη φορά τελευταία σε Ημιτελικό (επίσης μετρά συνολικά 9 τελευταίες θέσεις σε Τελικούς γύρους).

Η Βασίλισσα του διαγωνισμού  Ιρλανδία, κατέλαβε για τρίτη φορά στην ιστορία της, τη τελευταία θέση της τελικής κατάταξης δείχνοντας έτσι ότι έχει χάσει για τα καλά την αίγλη που κάποτε είχε. Η πρώτη διοργανώτρια χώρα ever του θεσμού,  Ελβετία επέστρεψε φέτος στον Τελικό έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Με βάση την 4η θέση που κατάφερε να κατακτήσει φέτος, είχε να βρεθεί στην τελική 10άδα του Τελικού από το 2005 με τις Vanilla Ninja και το «Cool Vibes» ενώ σε θέση του Top5 από το 1993!

Η  Ρωσία επέστρεψε φέτος στη πρώτη 3αδα του διαγωνισμού μετά το 2016 και μάλιστα με τον ίδιο καλλιτέχνη και την ίδια συνθετική και καλλιτεχνική ομάδα που είχε και τότε ενώ οι γειτονικές της  Αρμενίακαι  Γεωργία δυστυχώς σημείωσαν 2η και 3η συνεχόμενη απουσία αντίστοιχα, από τον Τελικό. Το Μαυροβούνιο έμεινε εκτός Τελικού για 4η συνεχόμενη χρονιά ενώ η  Κροατία βρέθηκε εκτός τελικού για 2η συνεχόμενη χρονιά (όπως και η Αρμενία). Το ίδιο συνέβη και με τη  Λετονία, η οποία όμως έχει να προκριθεί στον διαγωνισμό από το 2016. Αντίθετα, η  Τσεχία, η συνολική πορεία της οποίας στην ιστορία του διαγωνισμού δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, φέτος βρέθηκε στον Τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά για την  Ουγγαρία η οποία αποκλείστηκε από τον Τελικό οχτώ χρόνια μετά ενώ η  Αυστρία που τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα πήγαινε σχετικά καλά, φέτος έμεινε και αυτή εκτός τελικού.

Σχετικά με τις BIG5 χώρες, η  Γαλλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε εκτός της πρώτης δεκάδας του Τελικού ενώ η  Ισπανία εκτός της πρώτης εικοσάδας (!) για πέμπτη χρονιά. Το  Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε φέτος για 4η φορά τη τελευταία θέση του Τελικού ενώ το ίδιο σχεδόν άσχημα τα πήγε και η  Γερμανία, σε αντίθεση με την υψηλή τέταρτη θέση που κατάφερε να πετύχει στον διαγωνισμό της προηγούμενης χρονιάς. Η μόνη από την συγκεκριμένη λίστα η οποία φαίνεται να τα πηγαίνει καλά είναι η  Ιταλία, η οποία με τη φετινή της συμμετοχή σημείωσε επτά θέσεις στη πρώτη δεκάδα, ενώ βρέθηκε στη 2η θέση για δεύτερη φορά, μετά την επιστροφή της στον διαγωνισμό το 2011!

Η  Κύπρος μας, μετά από τον αποκλεισμό της το 2013 και την αποχή της το 2014, μετράει 5 συνεχόμενες προκρίσεις στον μεγάλο τελικό ενώ η  Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός της πρώτης εικοσάδας του Τελικού.

Τέλος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η διοργανώτρια χώρα πλασάρεται εκτός της 20αδας, αφού φέτος το Ισραήλ τερμάτισε μόλις στην 23η θέση!

Πηγή: OGAE Greece – The official Eurovision fan club in Greece

About dgiannis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*