Η ισπανική γλώσσα είναι από τις παλαιότερες της Ευρώπης.

Η λατινογενής αυτή γλώσσα με την χαρακτηριστική προφορά είναι πολύ δημοφιλής και αγαπητή.

Από που ξεκίνησε όμως η καταλανική προφορά, κατά την οποία προφέρουν το «σ» ως «θ»;

Σύμφωνα με τον Michael Farquhar, στο βιβλίο του «Βασιλικά Σκάνδαλα», κάποτε κυκλοφορούσε μια φήμη για την προέλευση της ισπανικής προφοράς, που ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από σύγχρονους ιστορικούς.

Σύμφωνα με αυτήν, όλα ξεκίνησαν από μία πριγκίπισσα και έναν πρίγκιπα της Δυναστείας των Αψβούργων.

Η «Ιωάννα η Τρελή» ήταν Ισπανίδα πριγκίπισσα που λέγεται ότι τρελάθηκε από έρωτά για τον σύζυγό της, τον Φίλιππο τον Όμορφο. 

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι πατέρας, σύζυγος και γιος την έβγαλαν τρελή για να κυβερνήσουν.

Η Ιωάννα η Τρελή και ο Φίλιππος ο Όμορφος
Η Ιωάννα η Τρελή και ο Φίλιππος ο Όμορφος

Το 1496, η Ιωάννα παντρεύτηκε τον Φίλιππο, τον γιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να γίνει βασιλιάς της Καστίλης. 

Έτσι εγκαθιδρύθηκε η Δυναστεία των Αψβούργων στην Ισπανία, που βασίλευσε έως και τον 18ο αιώνα.

Ωστόσο, η ψυχολογική της ανισορροπία φαίνεται ότι κληροδοτήθηκε και στους απογόνούς της. Το ίδιο έκανε και ο Φίλιππος, παρά το παρατσούκλι του, έφερε το γονίδιο που μεταλλασσόταν σε μια περίεργη παραμόρφωση του προσώπου, γνωστή και ως το «αψβούργειο σαγόνι».

Τα «σαγόνια» των Ισπανών μονάρχων ήταν τόσο χαρακτηριστικά, που κυκλοφόρησε η φήμη ότι αυτό ευθυνόταν για την χαρακτηριστική τους προφορά.

Ο Κάρολος και άλλοι Αψβούργοι μονάρχες
Ο Κάρολος και άλλοι Αψβούργοι μονάρχες

Οι υπήκοοι προσπαθούσαν να μιμηθούν τους βασιλιάδες του, που πρόφεραν λάθος τις λέξεις λόγω της παραμόρφωσής τους, ώστε να είναι υπάκουος ο λαός.

Η Ιωάννα και ο Φίλιππος δημιούργησαν μία δυναστεία γενετικών ανωμαλιών και παραμορφώσεων που έμεινε στην εξουσία για αιώνες.

Ο γιος τους, μετέπειτα αυτοκράτορας Κάρολος, είχε ένα τεράστιο σαγόνι, που ήταν σχεδόν αδύνατον να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Έκτοτε, ο αυστριακός και ισπανικός κλάδος της Δυναστείας των Αψβούργων παντρεύονταν μεταξύ τους για να διατηρήσουν την εξουσία μέχρι και την κατάρρευσή της.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου, την Huffingtonpost και το allthatsinteresting.com.