Home / Επικαιρότητα / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε» η συμφωνία

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε» η συμφωνία

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης και επιτεύχθηκε συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία. Αυτή τη στιγμή συζητούνται ορισμένες δευτερεύουσες λεπτομέρειες» ανέφερε πηγή σε δημοσιογράφους μετά τον μαραθώνιο των ολονύχτιων συζητήσεων.

Τι προηγήθηκε

Η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Δευτέρας με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Αγώνας δρόμου για συμφωνία έως την Τρίτη

Την ίδια ώρα το Βερολίνο φέρεται να πιέζει την ελληνική πλευρά για περισσότερα μέτρα, προκρίνοντας αντί της οριστικής συμφωνίας ένα πρόγραμμα-γέφυρα και την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας αργότερα μέσα στο χρόνο, πιθανότατα μετά το Σεπτέμβριο.

Σχολιάζοντας τα γερμανικά δημοσιεύματα για το δάνειο-γέφυρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «εμείς (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) έχουμε στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτό το στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε και εμείς για αυτό το στόχο. Ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτή τη συμφωνία».

Επιμένει για δάνειο-«γέφυρα» το Βερολίνο

Ακόμη και στο παρά πέντε της τελικής συμφωνίας, το Βερολίνο σπεύδει να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών και βάζει ξανά στο τραπέζι το δάνειο-γέφυρα ζητώντας αξιόπιστη και όχι γρήγορη συμφωνία.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών» , για να προσθέσει:

«Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα. Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι εξαντλητική, παρά να επιτευχθεί γρήγορα».

«Είναι εύλογο –αυτό είναι πεποίθησή μας– να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Απαντώντας στα μηνύματα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το χθες απόγευμα, πριν επιστρέψει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ότι η ελληνική πλευρά έχει «στοχοπροσήλωση» στη συμφωνία και εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας την ελπίδα να κάνουν όλες οι πλευρές το ίδιο

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*