Home / Επικαιρότητα / Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο (Βίντεο)

Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο (Βίντεο)

Άγρια αντιπαράθεση είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, ακόμη και τις σπουδές τους. Χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου, υπερψηφίστηκε το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο του διυπουργικού νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της Βουλής. Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 15 και 21 δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 64 ψήφισαν οι ΚΟ της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το…

Review Overview

Summary : Υπερψηφίστηκε η κατάργησή του - Ένταση και αποχωρήσεις για δύο τροπολογίες - Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τις σπουδές τους

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Άγρια αντιπαράθεση είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, ακόμη και τις σπουδές τους.

Χθες Πέμπτη 8 Αυγούστου, υπερψηφίστηκε το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο του διυπουργικού νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της Βουλής. Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 15 και 21 δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 64 ψήφισαν οι ΚΟ της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.

Νωρίτερα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στο πανεπιστημιακό άσυλο, υπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα.
Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια.

Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. «Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς», είπε.

Στη συνέχεια, διεμήνυσε πως «δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο” για να προσθέσει ότι “σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση».

«Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

Συνέχισε, δε, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα».

Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο – Τι απάντησε για τη Θάνου

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επί του διυπουργικού νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ιδεολογική εμμονή».

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Σημείωσε, επίσης, ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό».

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις σπουδές και τις σπουδές και τα πτυχία τους

Ακολούθησε κόντρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις σπουδές που έχουν κάνει.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το πανεπιστημιακό άσυλο και έλεγε ότι εκείνος αποφοίτησε από ελληνικό Πανεπιστήμιο ενώ «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει εξετάσεις και πήγε απευθείας σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού», από τα έδρανα της ΝΔ ακούστηκε κάτι περί των σπουδών του κ. Τσίπρα και μετεγγραφής από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας σταμάτησε την ομιλία του και είπε: «Τι είπατε; Αναπαράγετε fake news. Αν βάλετε στο google “Τσίπρας” θα σας βγάλει μεταγραφή από τη Βουλγαρία. Αναπαράγετε άθλια fake news. Είχα την τιμή να μπω στο Πανεπιστήμιο, στο ΕΜΠ, ένα από τα καλύτερα της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου, με πανελλαδικές εξετάσεις. Σταματήστε λοιπόν να αναπαράγετε αθλιότητες!»

 H απάντηση Μητσοτάκη

«Επειδή μου ασκήσατε μία κριτική ποια είναι η επαφή μου με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής, παρότι δεν είχα καμία πρόθεση να σπουδάσω στην Ελλάδα. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος κ. Τσίπρα.», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις σπουδές του.

Για Βασιλική Θάνου

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Βασιλική Θάνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προσπαθείτε να επιβάλλετε αντιδημοκρατικές διατάξεις με την ισχύ της πλειοψηφίας». «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού» τόνισε και επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα έχω επικοινωνία με την κυρία Βεστάγκερ και θα της εξηγήσω αναλυτικά πώς οι επιλογές σας παραβίασαν βάναυσα την ευρωπαϊκής σας υποχρέωση να αποκομματικοποιήσετε την επιτροπή ανταγωνισμού. Θα της μιλήσω για το ποιόν της κυρίας Θάνου που έσπευσε μια μέρα μετά να διοριστεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και να πάρει πίσω αυτά που έλεγε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να υπηρετούν σε ανεξάρτητες αρχές παίρνοντας παχυλούς μισθούς. Θα της μιλήσω βέβαια και για υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Η διάταξη αυτή θα περάσει όσο και να φωνάζετε και η κ. Θάνου ό,τι και να λέει δεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της επιτροπής. Λυπάμαι που στεναχώρησα την καλή σας φίλη αλλά αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Όταν δείτε την επιλογή μας για την ηγεσία της επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε θα αντιληφθείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή σε μια τόσο κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Λίγο υπομονή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για Novartis

Τσίπρας: «Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis»

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, στον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια. Τι συνέβη με το φάρμακο, τι συνέβη με την υπερκοστολόγηση».

«Θα την πατήσετε, όπως την πατήσατε με το να στείλετε τον Πολάκη για μία υπόθεση που καταφανώς δεν είχε να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα ή με τον κ. Πουλή, τον πολιτευτή σας που κατηγορείται και είναι στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Θα είναι το βατερλώ σας διότι όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσα χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με όλα τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας».

Αναφορικά με την κόντρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δική του επιλογή να αντιπαρατίθενται στη Βουλή για το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ΕΥΠ. «Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος, γιατί υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα», είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή σταδιοδρομία και δεν είμαι μονάχα τα τυπικά πτυχία του βιογραφικού τους». Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι επιλέγει «έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι».

«Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται», τόνισε και σχολίασε πως περίμενε ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού για τον νέο διοικητή, «αλλιώς θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι έχουν βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή που έχετε κάνει».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και αναφέρεστε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε: «Ο κ. Πικραμμένος εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο με απόφαση της Δικαιοσύνης. Η κ. Θάνου επιλέχθηκε προσωπικά από εσάς μια μέρα αφότου βγήκε στη σύνταξη. Υπάρχει μια διαφορά. Εξάλλου και η σχέση σας με την κ. Θάνου και ο τρόπος με τον οποίο είχε γίνει η επιλογή της για την προεδρία του Αρείου Πάγου γεννά ορισμένα ερωτήματα. Να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη ότι την επιλέξατε στις 3 τα χαράματα μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την επετηρίδα πλήρως. Θα μπορούσα κι εγώ να ισχυριστώ ότι είναι μια βαθιά σχέση προσωπική που πηγαίνει πίσω αρκετά χρόνια.

Και συνέχισε απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα: «Κάθεστε δίπλα στον κ. Πολάκη και αναφέρεστε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πόσο θράσος πρέπει να έχετε. Τον άθλιο αυτό νόμο, για τον οποίο έχουμε κάνει τόσες συζητήσεις ότι πρέπει να αλλάξει και έρχεται ο κ. Πολάκης να τον επικαλεστεί για να γλιτώσει την απόφαση της Βουλής για να αρθεί η ασυλία του. Πόση υποκρισία πια και για τους δύο σας αυτό;»

Τέλος, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, τόνισε: «Για το ζήτημα της σκευωρίας, δεν κατηγορήσαμε ποτέ τους δικαστές για σκευωρία. Εσάς κατηγορήσαμε τα μπλέξατε. Η σκευωρία δεν ήταν δικαστική σκευωρία, πολιτική ήταν».

Τέλος για τον νέο διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι θα του ζητήσει να προσέλθει στη βουλή και να την ενημερώσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*