Home / Επικαιρότητα / Αναστασιάδης – Ακιντζί: Έτοιμοι για την διεξαγωγή τριμερούς με τον ΓΓ ΟΗΕ

Αναστασιάδης – Ακιντζί: Έτοιμοι για την διεξαγωγή τριμερούς με τον ΓΓ ΟΗΕ

Ο ΑΝΤ1 Κύπρου μετέδωσε ζωντανά τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τούρκου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, στα τέλη Φεβρουαρίου και με φόντο την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκ μέρους των δύο ηγετών, αναφέρει πως οι δύο ηγέτες στην Κύπρο αναμένεται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ γα την συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι και ο Πρόεδρος κος Νίκος Αναστασιάδης επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και προέβη σε δηλώσεις.

“Η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε πως η βάση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παραμένει η συμφωνηθείσα το 1977, δηλαδή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί, όπως έχω αναφέρει, να οδηγεί σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο κράτος, καθόλα συμβατό με τα όσα ευρύτερα ισχύουν για τα υπόλοιπα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση προς τα συνιστώντα κρατίδια βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα είναι ένα εκ των αντικειμένων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν ήταν και τα θέματα των υδρογονανθράκων και αυτό που πρώτιστα ήγειρα είναι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας αμφισβητώντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και που προνοούν (οι συγκλίσεις) ότι η θαλάσσια οικονομική ζώνη, η ΑΟΖ, πρέπει να είναι συμβατή με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα ήγειρα το θέμα ότι έκνομες ενέργειες αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα, αλλά αντίθετα επιτείνουν την καχυποψία και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και ο διάλογος που αφορά την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τη δημιουργία μιας μικτής επιτροπής που να συνδιαχειρίζεται. Έχω τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή και συνεπώς, μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την ΑΟΖ τους.

Δεν παρέμεινα όμως, στην απόρριψη ή στην άρνηση αποδοχής της πρότασης που υπέβαλε ο κ. Ακκιντζί. Προχώρησα σε αντιπροτάσεις οι οποίες πραγματικά δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας όσον  αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Αυτό που έχουμε συμπερασματικά καταλήξει όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού είναι πως δημιουργούνται οι προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχίσουμε τη συνεργασία με κα Λουτ προκειμένου να διαμορφωθούν κάποιοι όροι αναφοράς ή οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ των ΗΕ, του υποφαινόμενου και του κ. Ακκιντζί, έτσι ώστε να δούμε πώς παραπέρα προχωρούμε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως ήταν αναμενόμενο έχουν συζητηθεί και ΜΟΕ. Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πρωτοβουλίες που είναι άκρως αντίθετες με ψηφίσματα του ΟΗΕ, του κ. Οζερσάι ή του κ. Τατάρ όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου.

Επανέλαβα ότι αν θέλουμε να υπάρξει πραγματικά κλίμα εμπιστοσύνης και θετικό κλίμα και προοπτική, θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι να είναι συμβολικά. Έτσι ήγειρα και πάλι το θέμα της Αμμοχώστου επαναλαμβάνοντας τις δύο προτάσεις που υπέβαλα στο παρελθόν, επανέλαβα την ανάγκη διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊου, αλλά και των υπολοίπων 21 θεμάτων που υπέβαλα κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου 2019.

Έχω τονίσει στον κο Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτείται όχι απλά η αποκλιμάκωση, αλλά ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, έτσι ώστε όχι δια λόγων, αλλά δια έργων η Τουρκία να συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, αλλά και όχι μόνον. Δια ενεργειών και πράξεων να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών. Θεμάτων όπως είναι οι εγγυήσεις, τα στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται ουσιωδών θεμάτων της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, αυτό που συμπερασματικά θέλω να πω είναι ότι έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές. Κάθε πλευρά διατήρησε ή επανέλαβε αυτά που θεωρεί ως ουσιώδεις προϋποθέσεις. Αυτό που εναπόκειται είναι η καλή πίστη, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στη δημιουργία ενός κράτους το οποίο σε ομοσπονδιακή δομή θα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ανάλογα πολιτεύματα σέβονται και υλοποιούν».

Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη:

Επιμέλεια Κουτσιλέου Μαργαρίτα

Με πληροφορίες από τον ANT1 Κύπρου

About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης - Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*