Home / Επικαιρότητα / Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Έξι συλλήψεις για το τραγικό δυστύχημα του εργάτη

Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Έξι συλλήψεις για το τραγικό δυστύχημα του εργάτη

Έξι άτομα έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, στη ΛΑΡΚΟ. Συμφωνα με το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα Πρόκειται για πέντε εργαζόμενους στη νικελοβιομηχανία και τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από το Α.Τ. Λοκρών στα Δικαστήρια Λαμίας, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας. Από νωρίς το απόγευμα μέχρι και αυτή την ώρα, οι έξι συλληφθέντες καταθέτουν στην ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση για τον αδόκητο χαμό του πατέρα τριών παιδιών εκλιπόντα, από τη Μαλεσίνα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικές, όπως η…

Review Overview

Summary : «Δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε θύματα» τονίζουν οι συνάδελφοί του

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0

Έξι άτομα έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, στη ΛΑΡΚΟ.

Συμφωνα με το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα

Πρόκειται για πέντε εργαζόμενους στη νικελοβιομηχανία και τον τεχνικό ασφαλείας της επιχείρησης, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από το Α.Τ. Λοκρών στα Δικαστήρια Λαμίας, προκειμένου να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Από νωρίς το απόγευμα μέχρι και αυτή την ώρα, οι έξι συλληφθέντες καταθέτουν στην ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση για τον αδόκητο χαμό του πατέρα τριών παιδιών εκλιπόντα, από τη Μαλεσίνα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικές, όπως η πρόκληση έκρηξης και η ανθρωποκτονία που προήλθε από τυχόν παραλείψεις τους.

Κοντά στους εργαζόμενους που έχουν συλληφθεί είναι πολλοί συνάδελφοί τους, που θέλουν να καταγγείλουν τους «πραγματικούς ενόχους» -όπως λένε- οι ενέργειες των οποίων οδήγησε δύο ακόμη ανθρώπους στον θάνατο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που βρίσκονταν στη βάρδια τη στιγμή που έγινε το κακό, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έσπασαν τζάμια σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Δύο ακόμη άνθρωποι κινδύνευσαν άμεσα από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε, ενώ ο θάνατος του άτυχου οικογενειάρχη ήταν ακαριαίος από αντικείμενο που εκσφενδονίσθηκε από την έκρηξη.

«Δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε θύματα»

Τις ευθύνες πρώην και νυν διοικούντων θίγει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που κάνει λόγο για συνειδητή απαξίωση.

«Σήμερα το πρωί δυστυχώς άλλος ένας συνάδελφός μας πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του στο βωμό της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ από πρώην και νυν κυβερνώντες που έχουν οδηγήσει την εταιρία στην απαξίωση.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια  του συναδέλφου μας.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα και φωνάζουμε συνεχώς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Δυστυχώς συνεχίζουμε να μετράμε θύματα.

Υπάρχει και υπήρχε συνειδητή απαξίωση της εταιρίας από τους ανθρώπους που τη διοικούσαν και τη διοικούν ακόμα και σήμερα.

Υπάρχουν υπεύθυνοι και απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες», αναφέρεται σχετικά.

Συνδικάτο Μετάλλου: «Δεν ήταν η κακιά στιγμή»

Οξύτατη ήταν και η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε όταν μία ημέρα πριν έλεγε για «το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων». Δεν αναγνωρίζει «κακιά στιγμή», ενώ προειδοποιεί τους υπεύθυνους «να μην τολμήσουν να αξιοποιήσουν τον θάνατο του συνάδελφού τους για να σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Δυστυχώς λίγες ώρες μετά την καταγγελία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κρεματόριο, επιβεβαιωνόμαστε.

Σήμερα γύρω στις 8:30 το πρωί στην αίθουσα της χαλυβουργίας, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σιδηρονικελίου, στο στάδιο δηλαδή που το σιδηρονικέλιο από ρευστή μορφή ρίχνετε σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού και παίρνει την τελική μορφή που πουλάει η ΛΑΡΚΟ», σημειώνεται σχετικά για τον 54χρονο πατέρα τριών παιδιών, που «βρήκε ακαριαίο θάνατο μετά από ανατίναξη της δεξαμενής και το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε».

Και προσθέτουν: «Δεν είναι η κακιά στιγμή. Είναι έγκλημα και οι εγκληματίες έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κυβερνήσεις ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και  τις διοικήσεις την απαξιώνουν καθημερινά για να την εκποιήσουν. Αυτοί  είναι οι υπεύθυνοι.

Σε απάντηση των δηλώσεων του υπουργού κυρίου Χατζηδάκη ότι “θα ψάξει να βρει τους υπεύθυνους” του απαντάμε: να βρει τους προηγούμενους υπουργούς, τους παρά προηγούμενους και  μαζί με τον εαυτό του  να κοιταχτεί στον καθρέφτη.

Παράλληλα προειδοποιούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μην τολμήσουν και αξιοποιήσουν τον θάνατο του συνάδελφού μας για να σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».

Καταληκτικά επισημαίνουν: «Οι εργαζόμενοι απαιτούμε τώρα να δεσμευτούν για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας, τώρα να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της και την αξιοποίηση της με χρηματοδότηση από τον κύριο μέτοχο το κράτος.

Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είναι σε απεργία και αποφάσεις για την παραπέρα στάση μας  θα πάρουμε την Παρασκευή στη γενική συνέλευση».

Πώς έχασε τη ζωή του ο εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 55χρονος εργάτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και ούτε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε το δυστύχημα.

Βάσει των όσων σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους, το τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύμα τον 55χρονο εργάτη από το χωριό Μαλεσίνα πατέρα τριών παιδιών εξελίχθηκε νωρίς το πρωί στο τμήμα της κοκκοποίησης, εκεί δηλαδή που το μετάλλευμα βρίσκεται στην τελική του φάση. Όπως μάλιστα εξηγούν η κοκκοποίηση γίνεται με χρήση οξυγόνου. Σ’ εκείνο το σημείο, όπως τονίζουν, κάτω από άγνωστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη και ο εργαζόμενος βρήκε τραγικό θάνατο γιατί ήταν πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης. Σε κοντινή απόσταση ήταν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, χωρίς όμως να πάθει κάποιος κάτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων συνεχώς ομιλούν για «απαξίωση του εργοστασίου» το τελευταίο διάστημα, για «συντηρήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο χρόνο τους» και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και τα σχέδιά της σε σχέση με το μέλλον της βιομηχανίας.

Μάλιστα στη Λάρυμνα αναμένουν και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ για να έχουν μια συζήτηση μαζί του ελπίζοντας να πάρουν κάποιες απαντήσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Να θυμίσουμε ότι πριν από 48 ώρες είχε καταγγελθεί και πάλι ένα παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν εργαζόμενοι, γεγονός το οποίο το αποδίδουν σε θέμα τύχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*