Home / Επικαιρότητα / Στις 4 Μαΐου αλλάζει η ζωή μας: Ποια καταστήματα ανοίγουν και πότε – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις μετακινήσεις

Στις 4 Μαΐου αλλάζει η ζωή μας: Ποια καταστήματα ανοίγουν και πότε – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις μετακινήσεις

Στην επόμενη μέρα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των πολιτών, οι οποίοι αδημονούν για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δώσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου την τελική της εισήγηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού από τις 4 Μαΐου και ειδικά την τελική της πρόταση για τα σχολεία, καθώς το άνοιγμα διχάζει ακόμη την κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους ειδικούς. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την άρση μίας σειράς περιοριστικών μέτρων είναι προγραμματισμένο κατά πάσα πιθανότητα για το απόγευμα…

Review Overview

Summary : Το βασικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0

Στην επόμενη μέρα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των πολιτών, οι οποίοι αδημονούν για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δώσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου την τελική της εισήγηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού από τις 4 Μαΐου και ειδικά την τελική της πρόταση για τα σχολεία, καθώς το άνοιγμα διχάζει ακόμη την κυβέρνηση, αλλά και τους ίδιους τους ειδικούς.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την άρση μίας σειράς περιοριστικών μέτρων είναι προγραμματισμένο κατά πάσα πιθανότητα για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου.

Τη σταδιακή άρση των μέτρων προανήγγειλε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρά την οργή του για τα περιστατικά στις κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, είπε ότι Μάιο και Ιούνιο θα υπάρξει χαλάρωση. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως η σταδιακή χαλάρωση θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους. «Πιθανόν να χρειαστεί φρένο και επιστροφή στα μέτρα, ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις», ξεκαθάρισε.

Αλλά και ο Σ. Τσιόδρας μίλησε για σταδιακή χαλάρωση, αλλά έριξε προειδοποιητικές βολές.

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών» υπογράμμισε.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων έως και τις 4 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο προειδοποίησε γι’ ακόμη μία φορά ότι η μετάβαση θα είναι αργή και το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις που θα αξιολογούνται διαρκώς.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, οι οποίοι βεβαίως μπορεί να αλλάξουν μέχρι την ανακοίνωση του συνολικού σχεδίου από τον κ.Μητσοτάκη από Δευτέρα, πρώτα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Με την πρώτη χαλάρωση μέτρων, θα σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033 ή συμπλήρωσης της γραπτής φόρμας για αιτιολόγηση των μετακινήσεων. Σταδιακά θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού χωρίς αιτιολόγηση.

Στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου και θα ανοίξουν τα φροντιστήρια.

Μέσα Μαΐου σχεδιάζεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Μέσα στο Μάιο και εφόσον όλα βαίνουν καλώς, θα ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους, ενώ θα αποκατασταθούν και οι εσωτερικές πτήσεις.

Τον Ιούνιο ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων και μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και τουριστικών καταλυμάτων. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει ξανά η Super League. Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές.

Όμως δεν θα πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε προ κορονοϊού, αλλά για μία νέα κανονικότητα όπως διαμήνυσαν χθες ο κ.Πέτσας και ο κ.Γεραπετρίτης. Μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.

Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης πλέον ξεκάθαρα ότι κλίνει προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και ΜΜΜ, όπως έγινε και στη Γερμανία, καθώς εξάλλου θα κατασκευάζονται πλέον μάσκες και στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει διατίμηση για αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*