Home / Επικαιρότητα / Άμεση σύνδεση μεταξύ κακοποίησης ζώων και ενδοοικογενειακής βίας

Άμεση σύνδεση μεταξύ κακοποίησης ζώων και ενδοοικογενειακής βίας

«Τα κτήνη είναι του Θεού, η κτηνωδία των ανθρώπων». Η φράση ανήκει στον φιλέλληνα διανοούμενο συγγραφέα Βίκτωρα Ουγκώ. Την έκαναν κτήμα τους τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που πήραν πρωτοβουλία για δράσεις με στόχο την καταπολέμηση των εκατοντάδων περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Για το σκοπό αυτό ήρθαν στην Αθήνα στελέχη των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών τους Λος Άντζελες που θα συμμετέχουν σε ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα με τίτλο: «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία». Καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή της έχουν και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, όπως και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Συμμαχία για την Ελλάδα».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι κάθε χρόνο καταγγέλλονται μόνο στην Αττική 100-120 κακοποιήσεις ζώων. Τεράστιο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη, όπου παρότι ο πληθυσμός είναι πολύ μικρότερος καταγράφονται 80-100 περιστατικά ετησίως. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 50-60 καταγγελίες για κακοποιήσεις, η Πελοπόννησος με 40 και η δυτική Ελλάδα με 30-45.

Η αστυνόμος Α’ Kelly Mulldorfer της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «από το 2005 έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της κακοποίησης ανθρώπων. Έχουμε αρχίσει να διερευνούμε όλα τα περιστατικά κακοποίησης και βίαιης μεταχείρισης ζώων, περιπτώσεις κυνομαχιών, περιπτώσεις κοκορομαχιών, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράλληλα εγκλήματα, που αφορούν σε μανιακούς δολοφόνους, σε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλα εγκλήματα κατά των ανθρώπων».

Η ΕΛ.ΑΣ. θα αντλήσει από τα αμερικανικά στελέχη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ αναμένεται να προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης ζώων που έχουν τσιπ, για τις περιπτώσεις που ανήκουν σε κάποιον και έχουν χαθεί. Στην Αθήνα βρίσκεται και η Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της Βιρτζίνια κ. Michelle Welch, η οποία θα συνεργαστεί με την Εισαγγελία Αθηνών για να παρέχει τεχνογνωσία γύρω από τη θεσμική θωράκιση των ζητημάτων αυτών.

Η κ. Welch επιχείρησε να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η κακοποίηση ενός ζώου με την άσκηση βίας σε βάρος ανθρώπων: «Έχουμε δει λοιπόν, πάρα πολλές φορές ότι συνήθως το πρώτο χτύπημα δίνεται σε ένα ζώο, προκειμένου να φανεί όλη αυτή η εξουσία που έχει κάποιος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, έχουμε δει ότι ο δράστης έχει κακοποιήσει, καταρχήν, ένα ζώο προκειμένου να συμμορφωθεί ένα παιδί, είτε η κακοποίησή του αυτή είναι ψυχολογική, είτε είναι σωματική».

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση και ο Γενικός Διευθυντής του ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα» κ. Γιώργος Καλούδης. «Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αιτήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Υπουργείου, ανιχνευτές για την αναγνώριση των ιδιοκτητών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση για τον έλεγχο του βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου και γενικά για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας», ανακοίνωσε ο κ. Τσακνάκης.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*