Πάρτε βαθιά ανάσα και κάντε κουράγιο γιατί μέσα στις επόμενες ώρες θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet για τα τέλη κυκλοφορίας και θα δείτε τη λυπητερή που θα πρέπει να πληρώσετε για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Τρίτη, το αργότερο αύριο, τα τέλη κυκλοφορίας θα… «καρφιτσωθούν» στο Taxisnet και οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να τα έχουν πληρώσει, διαφορετικά θα πέσει βαριά καμπάνα, αφού θα πρέπει να τα πληρώσουν διπλά.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σχέδιο συνεργασίας με την αστυνομία για τον εντοπισμό ιδιοκτητών αυτοκινήτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως έχει γράψει το star.gr οι μόνοι που θα χαμογελάσουν, θα είναι οι ιδιοκτήτες παλιών οχημάτων, καθώς προβλέπονται μειώσεις γι’ αυτά τα IX, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλονται τέλη και στα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά και στις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.548 ε.εκ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής:

• Α’ ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000
• α’ ταξινόμηση 2001-2005
• α’ ταξινόμηση από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.

Τέλη κυκλοφορίας με βάση τα κυβικά

cars_all.jpg

Συγκεκριμένα στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ, τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν τα μικρότερα τέλη σε σχέση με τα πιο «νέα».

Τέλος για τα αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων, δεν πληρώνουν καθόλου τέλη όσα εκπέμπουν έως 90 γρ. διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάτιο CO2 έως 3,72 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας με βάση την εκπομπή ρύπων

cars.jpg