Home / Επικαιρότητα / Παυλόπουλος: Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός

Παυλόπουλος: Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

H Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα εκτενή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι: «Ο πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων. Εξαπολύει όμως βαριές κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας».

Όπως σημειώνει εισαγωγικά η εφημερίδα, «ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να ταξιδέψει στη Γερμανία ήδη το καλοκαίρι. Η ημερομηνία είχε καθοριστεί ήδη. Η κρίση χρέους όμως ανέτρεψε τα σχέδιά του. Ξαφνικά τέθηκε για την Ελλάδα το ερώτημα: Ευρώπη, ναι ή όχι; Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήθελε να εγκαταλείψει την παραπαίουσα χώρα του. Η Ελλάδα ηρέμησε κάπως, το ίδιο και ο Πρόεδρος. Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τον Γερμανό ομόλογό του, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει επίσης επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Η Μέρκελ έδωσε πολλά στην Ευρώπη και τη Γερμανία

Ερωτηθείς με ποια αισθήματα ταξιδεύει στη Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος απαντά ότι «αισθάνεται μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά».

Κληθείς να σχολιάσει την «πορεία κατανόησης», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, ο ΠτΔ, σημειώνει: «Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στη Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός. Και η Ιστορία θα το αποδείξει αυτό».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και τα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει «να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της». «Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως πιστεύει ο ίδιος ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται; «Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες κάνουν λες και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα». Ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι δεν μιλάει «για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές».

«Δεν μιλάμε για κούρεμα αλλά για αναδιάρθρωση»

Ερωτηθείς εάν, εν μέσω κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης έχει την εντύπωση ότι πραγματικά βιώνεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ο έλληνας Πρόεδρος απαντά: «Δεν βιώνεται όπως θα έπρεπε να βιώνεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται για αυτό τον λόγο να εγκαταλείψουμε αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι το ένα, το να είσαι σε βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη είναι κάτι άλλο. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε γενικά ευρωσκεπτικιστές. Δεν αμφισβητούμε το αν αξίζει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τη βάση επί της οποίας ιδρύθηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ ήθελαν μια Ένωση με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Η προσφυγική κρίση κατέστησε σαφές τι απωλέσαμε στην πορεία».

Αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται σε βάρος της Ελλάδας ότι δεν εφαρμόζει αρκετά γρήγορα τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά ότι αυτή είναι εν μέρει δικαιολογημένη, εν μέρει όμως όχι: «Η κατηγορία ισχύει για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Αναφέρω ως παράδειγμα τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι άδικο να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες από την αρχή δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη και η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν ως αφετηρία εσφαλμένες εκτιμήσεις. Εδώ εμποδίστηκαν μεταρρυθμίσεις που θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς εάν θα αναφερθεί στο Βερολίνο στο θέμα της «αναδιάρθρωσης χρέους», ο ΠτΔ απαντά ότι αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. «Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ESM».

Σχολιάζοντας, τέλος, το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ο Προκόπης Παυλόπουλος απαντά ότι «η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παραιτηθεί ούτε από το αναγκαστικό δάνειο ούτε από τις επανορθώσεις. Θα παρουσιάσουμε την θέση μας σε ένα κατάλληλο για αυτό διεθνές forum. Αυτό θα μπορούσε να είναι, π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*