Home / Επικαιρότητα / Νέες αποκαλύψεις για τον μακελάρη του Ορλάντο – Στο «φως» οι κλήσεις του στην άμεση δράση

Νέες αποκαλύψεις για τον μακελάρη του Ορλάντο – Στο «φως» οι κλήσεις του στην άμεση δράση

O μακελάρης του Ορλάντο, ο άντρας που δολοφόνησε 49 ανθρώπους σε ένα γκέι κλαμπ στην Φλόριντα των ΗΠΑ, απείλησε τις αρχές ότι θα ανατινάξει ένα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο και θα αναγκάσει τους ομήρους που κράταγε να φορέσουν γιλέκα με εκρηκτικά, όπως αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση μέρους των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους αστυνομικούς, που δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

«Εσείς θα την πληρώσετε κι εγώ θα πυροδοτήσω τα εκρηκτικά εάν εκείνοι αποπειραθούν να κάνουν οτιδήποτε ανόητο», ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν κατά τη διάρκεια μίας κλήσης που έκανε μέσα από το κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI.

Ωστόσο, ούτε στο κλαμπ ούτε στο όχημά του βρέθηκαν γιλέκα με εκρηκτικά ή εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ομηρίας ο 29χρονος μίλησε αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τα στελέχη της άμεσης δράσης και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας αλλά και ανάρτησε μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου διαβεβαίωνε για την πίστη που ορκίστηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Την ώρα που ο δολοφόνος προέβαινε σε αυτούς τις δολοφονικές δηλώσεις, το έκανε με έναν ανατριχιαστικό, ήρεμο και μελετημένο τρόπο», επισήμανε ο Ρον Χόπερ, ένας ειδικός πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο Ματίν είπε σε ένα στέλεχος του 911 ότι φοράει ένα γιλέκο με εκρηκτικά παρόμοιο με εκείνο που «χρησιμοποίησαν στη Γαλλία», αναφερόμενος προφανώς στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση. Επίσης, οι ιδιοκτήτες του κλαμπ -οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν- δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο ένοπλος τους είπε ότι θα φορέσει τέσσερα γιλέκα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε θύματα σε διάστημα 15 λεπτών.

Ο Ματίν δήλωσε επίσης ότι είναι ένας «ισλαμιστής στρατιώτης» σύμφωνα με το FBI και είπε σε έναν διαπραγματευτή να προτρέψει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πήραν καταθέσεις από περισσότερα από 500 πρόσωπα σχετικά με το μακελειό, τόνισε ο Χόπερ, και εξέτασαν 600 αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο Τζον Μίνα υπογράμμισε ότι η πρώτη επέμβαση των αρχών ανάγκασε τον ένοπλο να υποχωρήσει και να ταμπουρωθεί σε ένα μπάνιο μαζί με ομήρους. Τόνισε επιπλέον ότι οι αστυνομικοί που εισήλθαν στο κλαμπ κατάφεραν να σώσουν πολλά θύματα τις τρεις ώρες που διήρκησε η ομηρία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έσωσαν πολλές, πολλές, πολλές ζωές εκείνη τη νύχτα» δήλωσε ο Μίνα απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι η αστυνομία απέτυχε να ενεργήσει ταχέως για να βάλει ένα τέλος στην ομηρία. «Για τις δολοφονίες είναι υπεύθυνος ο ύποπτος και μόνο ο ύποπτος» πρόσθεσε. «Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση ωστόσο ήταν η σωστή απόφαση και εγώ την επικροτώ».

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*