Τεταμένο είναι το κλίμα στη Λέρο, με τους μετανάστες να επιτίθενται μέχρι και στον αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος βρέθηκε το Σάββατο στο νησί. Το hot spot της Λέρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για  δυο ώρες, την Πέμπτη όταν περίπου 90 άτομα στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες,  έσπασαν και κατέστρεψαν τα κοντέινερ των αστυνομικών, καθώς και των μελών της πρώτης υποδοχής, με το αίτημα να φύγουν από τη Λέρο και να πάνε στον Πειραιά.

Το πρωί του Σαββάτου, περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνται στο hotspot των Λεπίδων, πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Λακκί. Λίγο αργότερα, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα, προκειμένου να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής συγκεκριμένης ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες φοβούνται για τη ζωή τους. Όπως έλεγαν οι μετανάστες, στο hotspot των Λεπίδων υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που τους απειλούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά στις δομές του κέντρου πρώτης υποδοχής.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής όπου θα υπάρξει μέριμνα για τα προβλήματα που έχουν.
Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος επικοινώνησε με την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια λύση, δεδομένου του ότι αρκετοί πολίτες της Λέρου είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πόλη του Λακκίου.
Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες, ώστε να τους εξηγήσει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Πριν προλάβει, ωστόσο, να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ολιγομελή ομάδα μεταναστών με αποτέλεσμα να εμπλακούν στα επεισόδια και κάτοικοι του νησιού.
Οι άνδρες των ΜΑΤ κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και οι μετανάστες οδηγηθήκαν στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις των Λέπιδων.
Συστάθηκε άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής
Οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.
Προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων και ΜΚΟ
Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τούς ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.
Δήμαρχος Λέρου: «Μας εξαπάτησε η κυβέρνηση»
«Τα επεισόδια του Σαββάτου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η αστυνομία είχε κάνει τη δουλειά της και είχε συλλάβει τους ταραξίες που υποκίνησαν την εξέγερση της Πέμπτης. Είναι όμως σαφές ότι οι άνωθεν εντολές προς τα όργανα της τάξης ήταν άλλες. Την Πέμπτη το βράδυ κατέφθασε το πούλμαν με τα ΜΑΤ, και αντί να επιβάλλουν την τάξη στο hotspot και να κάνουν συλλήψεις, πήγαν στο ξενοδοχείο για ύπνο και κατέφθασαν στο hostpot την Παρασκευή το πρωί. Το hosptot της Λέρου δεν είναι κέντρο πρώτης υποδοχής πλέον, είναι χώρος φιλοξενίας. Εμείς δεν είχαμε συμφωνήσει κάτι τέτοιο με την κυβέρνηση. Είχαμε μιλήσει για να γίνεται η καταγραφή, η ταυτοποίηση και να φεύγουν από το νησί μας εντός 2-3 ημερών.
Η Λέρος είναι μικρή και δεν μπορεί να δέχεται τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων. Οι μετανάστες δημιουργούν κάθε τόσο διάφορα προβλήματα, κυρίως αναμεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να αντιδρούν. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την κυβέρνηση να κωφεύει, θα θρηνήσουμε θύματα» επισήμανε ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας.

πηγή: lerosnews