Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό χώρο η απρόσμενη είδηση του θανάτου της Ντόρας Σιμοπούλου.

Η ηθοποιός, άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Αυγούστου σε ηλικία 75 χρονών, ωστόσο τα δυσάρεστα νέα έγιναν γνωστά στα τέλη του Αυγούστου, από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Αγγελόπουλο.

08855229fe457c1c95594653fc9f1253-1-696x419.jpg

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, την αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό κείμενο, γράφοντας:

«Ντόρα Σιμοπούλου. Έφυγε αθόρυβα απ τη ζωή, τόσο που δεν μπορέσαμε να την αποχαιρετήσουμε .Μια υπέροχη φίλη, μία εξαιρετική ηθοποιός,ένας θαυμάσιος άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, που ακτινοβολούσε καλοσύνη και τιμιότητα και έδωσε τη μάχη της ζωής με γέλιο και με χιούμορ. Δούλεψε πολύ και σκληρά στο θέατρο, στον κινηματογράφο,στην τηλεόραση,την αξία της αναγνώρισαν όλοι οι ομότεχνοι της. Και παρ’ ότι μηδέποτε… εύπορη, ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς σκηνοθέτες και συναδέλφους της που εκτιμούσε,όταν της το ζητούσαν .Οι φίλοι της ,την αγαπήσαμε πολύ. Ακούω απόψε ,δίπλα στη λυπημένη Ασπα, τη φωνή σου Ντόρα μου ,όταν τα βράδια ,στο σπίτι μας, μας έλεγες γελώντας ιστορίες απ’ τα τα βάσανα σου, δίνοντας μας έτσι κουράγιο για ζωή. Εσύ,καλή μας Ντόρα, τα είχες από πολύ καιρό όλα καταλάβει. Αλλά,απόψε, τα μαντάτα για την αναχώρηση σου, μας τσάκισαν. Και οι οπισθοφυλακές πιέζονται σκληρά στις μέρες μας».

aggelopoylos.jpg

Συγκλονισμένος από τον χαμό της Ντόρας Σιμοπούλου, είναι και ο ηθοποιός Πάνος Κατέρης, ο οποίος (επίσης μέσω Facebook) έγραψε:

«Ντόρα μου,μόλις έμαθα ότι πέταξες στην άλλη γειτονιά ! Πάει καιρός, από τις 8 Αυγούστου. Έφυγες σιωπηλά, όπως σιωπηλά έζησες. Δεν το έγραψαν πουθενά, δεν το «έδειξαν» πουθενά. Έστω και μιά αναφορά, γιά θυμηθεί ο κόσμος τη μορφή σου. Τίποτα ! Σε ονόμαζαν χρυσή ηθοποιό μικρών ρόλων. Αλλά εσύ ήξερες ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, παρά μόνο μικροί ηθοποιοί. Πάντα θυμάμαι τις στιγμές που ζήσαμε μαζί στη σκηνή του Παρκ ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη «Γυναίκα της χρονιάς» με τη Σμαρούλα ! Αλλά πάνω απ’ όλα τις στιγμές που ζήσαμε στις πρόβες και στα καμαρίνια πριν αρχίσει η παράσταση. Το γέλιο σου… την καλοσύνη σου…Α ν τ ί ο καλή μου…».

κατερης.jpg

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΝΤΟΡΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ:

Πολλοί την θυμάστε από την συμμετοχή της στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» όπου είχε παίξει σε ένα επεισόδιο με τίτλο «Βεντέτα» υποδυόμενη την μάνα του Σπύρου Μπιμπίλα. Ωστόσο το βιογραφικό της ήταν πλούσιο, καθώς είχε συμπληρώσει 56 χρόνια στο θέατρο από τότε που τελείωσε τη σχολή του Πέλλου Κατσέλη, ενώ συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως επίσης και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του «Γυφτοπούλα».

4d08ca9f3fc3766efb34cc91b42d605f.jpg

Η άλλη της μεγάλη αγάπη ήταν η συγγραφή. Στη δεκαετία του ’90 έγραψαν με την ηθοποιό Αννα Μακράκη αρκετά σενάρια: «Χαραυγή», «Σκιές πάνω από την πόλη», «Ερωτας και πάθος», «Νέμεσις», «Οικογένεια», «Στενές επαφές τρύπιου τοίχου» κ.ά. Η Ντόρα Σιμοπούλου είχε δικούς της ρυθμούς και προτεραιότητες.

e068ba886ca2359bb7bb8b32a5fd11a1.jpg

Σε δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν, η Ντόρα Σιμοπούλου είχε πει χαρακτηριστικά:

«Με θεωρούσαν ότι είμαι η χρυσή ηθοποιός των μικρών ρόλων. Δεν είχα φιλοδοξίες για μεγαλύτερα πράγματα. Ούτε για την προβολή και την πρώτη γραμμή (…)Βγήκα το 1960 από τη σχολή, αλλά πρωτοέπαιξα το 1962. Είχε να κάνει με την ντροπή. Ακόμη είμαι ντροπαλή».