Home / Στήλες / Βιβλίο / Κόμικ και παραμύθια που αγαπήσαμε…Σήμερα φιλοξενούμε τον Λούκυ Λουκ!!!

Κόμικ και παραμύθια που αγαπήσαμε…Σήμερα φιλοξενούμε τον Λούκυ Λουκ!!!

Κόμικ και παραμύθια που αγαπήσαμε…Σήμερα φιλοξενούμε τον Λούκυ Λουκ!!!

Comics και παραμύθια που αποτέλεσαν η συντροφιά μας στα παιδικά μας και εφηβικά μας χρόνια πρέπει που και που να θυμόμαστε και να αναπολούμε…Γιατί θέλοντας και μη επηρέασαν την εξέλιξη μας και τις σκέψεις μας.

Όχι δεν εννοώ πως πήγαμε να μιμηθούμε κάποιον από αυτούς αλλά σίγουρα εντοπίσαμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους ήρωες που αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα  για εμάς αλλά και προς αποφυγή.Πέρασαν στο υποσυνείδητο μας και έγιναν γλυκιές αναμνήσεις που δε θα τις αλλάζαμε με τίποτα..

 

Σήμερα λοιπόν θα θυμηθούμε τον Λούκυ Λουκ που αγόρια και κορίτσια λάτρεψαν και αποτελεί μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.Και ίσως να επιθυμούσαμε να υπάρχει στη ζωή μας ο Λούκυ Λουκ γιατί είναι ο μόνος που χωρίς κανένα αντάλλαγμα θα προνοούσε και θα λάμβανε δράση οποιαδήποτε στιγμή για την πάταξη του εγκλήματος και την υπεράσπιση του δίκαιου…

Ο Λούκυ Λουκ είναι κόμικ, δημιούργημα του Βέλγου Morris. Γνώρισε την περίοδο της μεγαλύτερης ακμής του κατά την εποχή που σεναριογράφος του ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. Η ιστορία τοποθετείται στην Δύση των ΗΠΑ (Far-West) κατά την περίοδο του 19ου αιώνα, αμέσως μετά την λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου με πρωταγωνιστή τον Λούκυ Λουκ, ένα “φτωχό και μόνο καουμπόι”.

 

Ιστορία 

Ξεκινώντας σαν μια παρωδία της άγριας δύσης το κόμικ πρωτοεμφανίστηκε το 1946 από τον Morris. Η πρώτη ιστορία έκανε την εμφάνισή της στο περιοδικό Σπιρού στις 7 Δεκεμβρίου του 1946. Μετά από αρκετά τεύχη, τα οποία ο Morris δούλεψε μόνος του, το 1955 ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γκοσινί, οδηγώντας την έκδοση στην χρυσή της εποχή.

Μετά το θάνατο του Γκοσινί, το 1977, πολλοί σεναριογράφοι συνεργάστηκαν με τον Μορρίς, όπως οι Βικ (Vicq), Μπομπ ντε Γκρόοτ (Bob de Groot), Ζαν Λετουρζί (Jean Léturgie) και Λο Χάρτογκ φαν Μπάντα (Lo Hartog Van Banda).Το 1987 ο Morris ξεκινά την έκδοση του Ραντανπλάν, μια σειρά στηριγμένη στους χαρακτήρες του Λούκυ Λουκ.Μετά το θάνατο του Morris, το 2001, ο Γάλλος σχεδιαστής Ασντέ (Achdé) συνέχισε την σχεδίαση των νέων ιστοριών σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Λοράν Γκερά (Laurent Gerra).

 

Πλοκή

Ο Λούκυ Λουκ είναι ένας καουμπόι με μοναδικές ικανότητες στο σημάδι και στην ταχύτητα τραβήγματος του πιστολιού. Είναι ο άνθρωπος που “πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του”. Ο φτωχός και μόνος καουμπόι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για την πάταξη του εγκλήματος και την υπεράσπιση του δίκαιου. Πιστός του σύντροφος η Ντόλυ, ένα άλογο με ξεχωριστές δυνατότητες και ευφυΐα καθώς και ξεχωριστό χιούμορ, που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τον Λούκυ στις δυσκολίες. Μαζί σε πολλές ιστορίες και ο Ραντανπλάν, ο σκύλος της φυλακής, που δεν φημίζεται για την ευφυΐα και την ζωντάνια του. Περίφημα, επίσης, είναι και τα ονόματα των ηρώων που χρησιμοποιούνται, αν και εξαιρετικά δύσκολα αποδίδονται σε διαφορετική γλώσσα από του πρωτότυπου: Για παράδειγμα, ο ήρωας Φιλ Ντέφερ εικονογραφείται ως πανύψηλος και εξαιρετικά λεπτός, καθώς το όνομά του στα Γαλλικά σημαίνει “σύρμα” (Fils de Fer).

 

Κατερίνα Κουράκου

About Κατερίνα Κουράκου

Εγκληματολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*