Home / Στήλες / Μαγειρική / American Style Apple Pie

American Style Apple Pie

  1908215_10152844447160036_4563000337733335417_n (2)
                                                                                                                               Του Μr. G.C. Papourtzis
Υλικά:
  • 840 γρ γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 6 γρ, ( 1 κ.ε ) αλάτι
  • 80 γρ. ζάχαρη + 1 1/2 κ.σ.
  • 240 γρ. βούτυρο πολύ παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ μηλόξυδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.σ γάλα πλήρες
  • 1.100 γρ. μήλα καλής ποιότητας
  • 1 κ.ε κανέλα καλής ποιότητας
  • 1/4 κ.ε μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ χυμό λεμονιού
  • χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 1 – 2 κ.σ πολύ παγωμένο νερό
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 780 γρ. αλεύρι το 1 κ.ε αλάτι, 1 1/2 κ.σ ζάχαρη, προσθέτουμε και το βούτυρο και χτυπάμε πολύ λίγο με τον γάντζο. Θα σχηματιστεί μια ανομοιογενής ζύμη. Όσο λειτουργεί το μίξερ προσθέτουμε το ξύδι και μια κ.σ πολύ παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, περίπου για 1 λεπτό. Σταματάμε το χτύπημα και ελέγχουμε αν η ζύμη είναι εύπλαστη, αν κολλάει προσθέτουμε άλλη μια κ.σ παγωμένο νερό (προσοχή, δεν ξεπερνάμε τις 2 κουταλιές).
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ισομεγέθης μπάλες και τις ανοίγουμε σε δύο στρογγυλούς δίσκους ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε τους δίσκους με μεμβράνη χωριστά και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, ιδανικά όλη νύχτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος ανοίγουμε το έναν δίσκο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (ιδανικά μια γύαλινη ταρτιέρα μεσαίου μεγέθους) βουτυρωμένη μόνο στη βάση, μεταφέρουμε προσεκτικά το δίσκο μέσα στην ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη και στα τοιχώματα. Κόβουμε ότι περισσεύει.
Ανοίγουμε και το 2ρο δίσκο κατά τον ίδιο τρόπο και ξαναψύχουμε και τα 2 για 30 λεπτά.
Σε ένα μικτό μπόλ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με το γάλα.
Με ένα αποπυρηνωτή καθαρίζουμε τα μήλα από τα κουκούτσια στο κέντρο, καθαρίζουμε και τις φλούδες και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπόλ (κατά προτίμηση γυάλινο) με 60γρ. αλέυρι, 80γρ. ζάχαρη, τη κανέλα , το μοσχοκάρυδο, 1/4 κ.ε αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο την βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά τη βάση.
Την βγάζουμε και τοποθετούμε απο πάνω τα μήλα με τη σειρά κυκλικά. Αλείφουμε απαλά με το μείγμα αυγό-γάλα (eggwash) και σκεπάζουμε με το 2ρο δίσκο ζύμης. Πιέζουμε απαλά να κολλήσει με τον κάτω δίσκο ζύμης, κόβουμε αυτό που περισσεύει με πολύ κοφτερό μαχαίρι και δημιουργούμε στο κέντρο 5 σχισμές σαν ήλιος για να φεύγουν οι υδρατμοί.
Βάζουμε πάλι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια αλείφουμε με το υπόλοιπο eggwash την επιφάνεια της μηλόπιτας, πασπαλίζουμε με χοντρή κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή σχάρα για 20 – 25 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα.
Γυρνάμε το μέσα έξω, ανεβάζουμε σε μεσαία σχάρα, χαμηλώνουμε στους 175 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα και να σχηματιστούν μικρές “φουσκάλες” στις σχισμές του κέντρου.
Την κρυώνουμε σε σχάρα ή μέσα στην ταρτιέρα για 3 – 4 ώρες πριν την κόψουμε.
Apple-Pie-First-Try-1
Tips:
  • η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί έως και 3 ημέρες νωρίτερα και να συντηρηθεί στο ψυγείο, και 3 μήνες στην κατάψυξη
  • η μηλόπιτα διατηρείται για 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά σκεπασμένη με χαρτί ψησίματος
  • γ.ο.χ : για όλες τις χρήσεις
  • κ.ε. : κουταλάκι εσπρέσσο
Καλή Επιτυχία !!!
Μr. G.C. Papourtzis

About Μαργαρίτα Κ. Κουτσιλέου

Πολιτικός Συντάκτης - Αρθρογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*