Home / Επικαιρότητα / Κι όμως, οι άνεργοι της νότιας Ευρώπης είπαν «nein» στις γερμανικές επιχειρήσεις

Κι όμως, οι άνεργοι της νότιας Ευρώπης είπαν «nein» στις γερμανικές επιχειρήσεις

Να τερματίσει αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση το πρόγραμμα MobiPro, που εκπόνησε το 2013 με στόχο να προσελκύσει άνεργους νέους από τη νότια Ευρώπη στη Γερμανία, καθώς δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Ένα χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών στην Ισπανία και δύο χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας και Πορτογαλίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, η ανεργία των νέων, ειδικά σε Ελλάδα και Ισπανία, είχε φθάσει σε τρομακτικά επίπεδα. Γιατί δημιουργήθηκε Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σκέφθηκε τότε να κάνει κάτι τόσο για τον συντηρητικό ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως μαθητευόμενους…

Review Overview

Summary : ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ «Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ»

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Να τερματίσει αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση το πρόγραμμα MobiPro, που εκπόνησε το 2013 με στόχο να προσελκύσει άνεργους νέους από τη νότια Ευρώπη στη Γερμανία, καθώς δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών στην Ισπανία και δύο χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας και Πορτογαλίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, η ανεργία των νέων, ειδικά σε Ελλάδα και Ισπανία, είχε φθάσει σε τρομακτικά επίπεδα.

Γιατί δημιουργήθηκε
Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σκέφθηκε τότε να κάνει κάτι τόσο για τον συντηρητικό ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως μαθητευόμενους αλλά και εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Με το MobiPro η Άγκελα Μέρκελ φιλοδοξούσε να καταστήσει την πολιτική λιτότητας του Μ. Ραχόι λιγότερο επώδυνη για τις ισπανικές οικογένειες, ενώ ήλπιζε να βελτιώσει την κακή δημόσια εικόνα της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία λόγω των σκληρών περικοπών που επιβλήθηκαν εκεί.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν κυρίως Ισπανοί, οι οποίοι επέλεξαν θέσεις εκπαίδευσης κατά πλειοψηφία στον ξενοδοχειακό και στον κλάδο της εστίασης. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων εργαζομένων, το MobiPro εστίασε κυρίως στην κάλυψη κενών θέσεων στους τομείς της νοσηλευτικής και της φροντίδας ηλικιωμένων.

Περίπου 7.500 νέοι άνεργοι νοτιοευρωπαίοι πήγαν στη Γερμανία από το 2013 μέσω του MobiPro. Κατόπιν ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων του πιλοτικού αυτού προγράμματος, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το 2016 να μην συνεχιστεί. Η συνολική επιβάρυνση για τον γερμανικό προϋπολογισμό ανέρχεται σήμερα σε μισό δις ευρώ και το ποσοστό αυτών που διακόπτουν τη μαθητεία τους είναι πολύ υψηλό φθάνοντας το 40%.

Γιατί απέτυχε 
Οι αρχικές προϋποθέσεις φάνταζαν ιδανικές για τον Χουάν Ντομίνγκεζ, όπως και άλλους νέους που αποφάσισαν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όλα τα αρχικά έξοδα ήταν πληρωμένα: Έξι μήνες μαθήματα γερμανικών στην Ισπανία, παράλληλη εκμάθηση της γλώσσας κατά τη διάρκεια της τριετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, εισιτήριο από την πατρίδα προς τη Γερμανία, μέρος των εξόδων μετακόμισης και δύο πτήσεις ετησίως προς την Ισπανία. Και η αμοιβή των 818 ευρώ το μήνα ήταν αισθητά υψηλότερη σε σχέση με αυτήν των γερμανών μαθητευόμενων. «Δεν μπορούσα να πω όχι», σχολιάζει ο Χουάν Ντομίνγκεζ, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 μια τριετή εκπαίδευση ως συναρμολογητής ηλεκτρικών μηχανημάτων. Μετά από μόλις δύο μήνες στη νότια Γερμανία όμως ο 24χρονος Ισπανός ήθελε να επιστρέψει στη Μάλαγα, στο πατρικό του σπίτι. «Στη Γερμανία ένιωθα απλά τρομακτικά μόνος», λέει.

Ευθύνες και στις δύο πλευρές
Παρόμοια κατάληξη είχε και η μαθητεία πολλών ακόμη συμπατριωτών του Ντομίνγκεζ. Ο Αλφόνς Μπρενικμάιερ, υπεύθυνος Ισπανίας του Ιδρύματος Portica, που ανήκει στη γερμανική αλυσίδα ρούχων C&A και επενδύει σημαντικά σε προγράμματα εκπαίδευσης, εκτιμά ότι προγράμματα όπως το MobiPro λειτουργούν μόνον εφόσον οι συμμετέχοντες ενσωματώνονται σε οικογένειες. «Μόνο έτσι ζουν την κουλτούρα του τόπου και δεν απομονώνονται», υπογραμμίζει.

Κανείς από τους συμμετέχοντες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα μετά από μόλις μερικούς μήνες δεν έπρεπε να επιστρέψει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*