Home / Αρθρογραφία / Editorial / Η ψυχολογία του θυμού και οι τρόποι διαχείρισης του

Η ψυχολογία του θυμού και οι τρόποι διαχείρισης του

Γράφει η Ειρήνη Μάραλη Κεφάλαιο θυμός, μεγάλες και αέναες οι συζητήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν γύρω από αυτό και ακόμα περισσότερο το κλειδι του που είναι οι τρόποι διαχείρισης. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται πως είμαι το κατάλληλο άτομο να μιλήσω για θυμό διότι συνήθως διακατέχομαι από πραότητα, λογική σκέψη και κάθε μου αντίδραση χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και ηρεμία. Και εδώ έρχεται να τα ανατρέψει όλα ένα μεγάλο βαρύ σαν ιστορία αλλά,το συναίσθημα είναι πάντα εκεί για να τα διαλύσει όλα,να σε αποδιοργανώσει,να σε μπουνταντήσει όπως λέμε εμείς νησιώτικα,να σε μετατρέψει σε ένα κακέκτυπο του εαυτού σου. Εδώ λοιπόν…

Review Overview

Summary : Ο θυμός θυμάται...

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
0

Γράφει η Ειρήνη Μάραλη

Κεφάλαιο θυμός, μεγάλες και αέναες οι συζητήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν γύρω από αυτό και ακόμα περισσότερο το κλειδι του που είναι οι τρόποι διαχείρισης.

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται πως είμαι το κατάλληλο άτομο να μιλήσω για θυμό διότι συνήθως διακατέχομαι από πραότητα, λογική σκέψη και κάθε μου αντίδραση χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και ηρεμία.

Και εδώ έρχεται να τα ανατρέψει όλα ένα μεγάλο βαρύ σαν ιστορία αλλά,το συναίσθημα είναι πάντα εκεί για να τα διαλύσει όλα,να σε αποδιοργανώσει,να σε μπουνταντήσει όπως λέμε εμείς νησιώτικα,να σε μετατρέψει σε ένα κακέκτυπο του εαυτού σου.

Εδώ λοιπόν ξεκινάω να έχω το λόγο απλόχερα να μιλήσω για το θυμό.Το θυμικό κοινώς ο θυμός κατά τον Πλάτωνα αποτελεί το ένα από τα τρία μέρη της ψυχής,ακολουθούν το λογιστικό,που όσοι το κατέχουν το κατέχουν(δεν είναι πρακτικά προνόμιο όλων) και το επιθυμητικό.

Κατ’ εμε όλη η παρτίδα σκάκι περιστρέφεται γύρω από το θυμικό. Αν μάθεις να χειρίζεσαι αυτό,έχεις καταφέρει να χειρίζεσαι τον εαυτό σου στο μέγιστο βαθμό του και κατ’ επέκταση την ίδια σου τη ζωή και την ομαλή έκβαση της.

Ο θυμός δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεν είναι ένα ακόμα στιγμιαίο συναίσθημα,πολύ συχνά είναι ένα συσσωρευμένο συναίσθημα που κάποια στιγμή τινάζει τα πάντα στον αέρα η έχει την πρόθεση να το κάνει. Μπλοκάρει όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα και πάντα υπάρχει αλλά δεν φαίνεται η φαίνεται σε μικρότερες εκφάνσεις που ίσως είναι και πιο αναίμακτες.

Σε περιπτώσεις που εκτινάσσονται πυροτεχνήματα θυμού εκεί χρειάζεται διαχείρισή και να μην αφήνουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές όχι για τους άλλους άλλα για εμάς τους ίδιους.

Ο θυμός θυμάται, ο θυμός έχει μνήμη μην τον παραγκωνίζουμε, είναι αυτή η κλωστή που κρέμεται ενοχλητικά από μια άκρη και κόβεται χωρίς να ερωτηθούμε για να μας υπενθυμίσει ότι το δίκιο μας, η αγανάκτηση μας, η μοναξιά μας, η ηθική μας, ο πόνος μας, τα βιώματα μας, η απελπισία μας, δεν αφορούν τους άλλους παρά μόνον εμάς. Σαφώς και το ανθρώπινο στοιχειό συντελεί υπέρμετρα στο να εκτινάξει το θυμό στα άκρα αλλά η δύναμη της ψυχής και του μυαλού ακόμα περισσότερο είναι τόσο αδιάτρητα που μπορούν να τα φέρουν όλα σε μια ισορροπία σαν να μην είχε ούτε 5 μποφόρ η άλλοτε τρικυμισμένη θάλασσα, ταξίδι με μπουνάτσα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το να θυμώνουμε με τους ανθρώπους που μας θυμώνουν είναι τόσο ανώφελο,τόσο αστείο,τόσο ψυχοφθόρο και ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για ασημαντότητες.

Ουσιαστικά θυμώνουμε με εμάς και τις ενίοτε επιλογές μας και αυτό είναι το πιο σκληρό, να φθάνεις σε σημείο να αναιρείς την ίδια σου την επιλόγη διότι όταν την έκανες δεν ήσουν ο άνθρωπος που είσαι τώρα.

Μιλάμε φυσικά για ανθρώπους που εξελίσσονται η τουλάχιστον αυτό ποθούν, το καλύτερο τους όχι να μένουν βαλαντωμένοι και στάσιμοι χωρίς ίχνος αλλαγής και βελτιστοποίησης.

Όσον αφορά τρόπους έξυπνους διαχείρισης του θυμικού μας, η επαφή με τη φύση καταπραΰνει ακόμα και τον άνθρωπο που γεννήθηκε θυμωμένος, ηρεμεί, επαναφέρει, αναδιοργανώνει. Αποφεύγουμε να τσακωνόμαστε δεν ωφελεί σε τίποτα παρά μόνο στη δική μας εσωτερική επιβάρυνση. Κανείς δεν θα καταλάβει πέρα από αυτό που ξέρει και ήδη καταλαβαίνει.  Κανείς δεν χρωστάει να δώσει δίκιο σε κανέναν, κανείς δεν μπορεί να δει πέρα από το μεγάλο εγώ του κάτι πιο πέρα, κανείς δεν έχει πρόθεση να κατανοήσει παρά μόνο να απαντήσει, οπότε στρίβει δια της λογομαχίας.  Άλλοι τρόποι που εξοστρακίζουν στρες και θυμό είναι η γιόγκα και οι άνθρωποι που έχουν στο μάτι τη δίψα για ζωή, αν γνωρίσετε τέτοιους ανθρώπους που δεν είναι μίζεροι, μοιρολάτρες και δυστυχείς για τα πάντα με ένα χαμόγελο τσοκόντα ακόμα και εάν δεν έχουν τα απαραίτητα τους, μην τους αφήσετε απ’τη ζωή σας είναι εφόδιο λιγότερου θυμού.  Αυτα τα ολίγα σαν οδηγίες για να θυμώνουμε ελάχιστα και να ζούμε γελαστά και ξένοιαστα ότι τρικυμία κι αν μας φέρει η ζωή στο διάβα μας.

Λίγα λόγια για την Ειρήνη…

Ειρήνη Μανάλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*