Home / Στήλες / Μαγειρική / Μανιάτικη Τσουχτή

Μανιάτικη Τσουχτή

Η μανιάτικη τσουχτή είναι μια παραδοσιακή-τοπική συνταγή της Ελληνικής Κουζίνας η οποία έχει επανέλθει στο γαστρονομικό προσκήνιο με διάφορες παραλλαγές κυρίως στην επιλογή των ζυμαρικών. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο η συνταγή για τσουχτή είναι η απόδειξη οτι η μαγειρική εκείνων των χρόνων στηριζόταν στην πρώτη ύλη που διέθεται το κάθε νοικοκυριό, οι πρώτες ύλες δεν ήταν άλλες από το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και φυσικά τα χειροποίητα ζυμαρικά. Οι μακαρονάδες εκείνων των χρόνων ήταν λιτές, σερβίρονταν με «καμμένο» λάδι ή βούτυρο και χοντρό πιπέρι, το χειμώνα με τηγανητό ξερό κρεμμυδάκι και το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο σκόρδο και ξερό…

Review Overview

Summary : Μακαρονάδα με Μυζήθρα και Αυγό

User Rating: 4.8 ( 1 votes)
0

Η μανιάτικη τσουχτή είναι μια παραδοσιακή-τοπική συνταγή της Ελληνικής Κουζίνας η οποία έχει επανέλθει στο γαστρονομικό προσκήνιο με διάφορες παραλλαγές κυρίως στην επιλογή των ζυμαρικών.

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο η συνταγή για τσουχτή είναι η απόδειξη οτι η μαγειρική εκείνων των χρόνων στηριζόταν στην πρώτη ύλη που διέθεται το κάθε νοικοκυριό, οι πρώτες ύλες δεν ήταν άλλες από το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και φυσικά τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Οι μακαρονάδες εκείνων των χρόνων ήταν λιτές, σερβίρονταν με «καμμένο» λάδι ή βούτυρο και χοντρό πιπέρι, το χειμώνα με τηγανητό ξερό κρεμμυδάκι και το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο σκόρδο και ξερό τυρί, συνήθως μυζήθρα.

Μια επιβεβαίωση πως η “λογική” για το καθημερινό τραπέζι ήταν το γρήγορο, νόστιμο φαγητό με λιγοστά υλικά, που «μάζευε» την οικογένεια γύρω από το τραπέζι με μόνο σκοπό να την χορτάσει.

Στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα υπάρχουν λιγοστές βασικές συνταγές με ζυμαρικά-μακαρονάδες γιατί πολύ απλά δεν ήταν στην γαστρονομική μας κουλτούρα.

Όταν αναφερόμαστε σ΄αυτά εννοούμε κυρίως τις χυλοπίτες, τραχανά και τα φρέσκα “φρέσκα” ζυμαράκια όπως οι γκόγκλιες και τα σκιουφιχτά.

Μεταγενέστερα η Ελληνική Κουζίνα “συστήθηκε” με τα ζυμαρικά, όπως τα σπαγγέτι ή το χοντρό μακαρόνι, όλα τ΄αλλα ήρθα μετά με τα έτοιμα ζυμαρικά που πλέον μας μας “λύνουν” τα χέρια και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ευφάνταστα.

Η τσουχτή προφανώς και δεν φτιαχνόταν με σπαγγέτι, για να σε προλάβω, της ταιριάζει όμως εξαιρετικά και το τελικό αποτέλεσμα είναι σαν μια “ελληνική” καρμπονάρα, αν θες δοκίμασέ την και με χοντρό μακαρόνι ή πενάκι.

Αν θέλεις μια πιο “light” εκδοχή της μπορείς να κάνεις ένα μελάτο των 6 περίπου λεπτών, όμως μη παραλείψεις να «κάψεις» λίγο τη μυζήθρα για να μαγειρέψεις μια λαχταριστή-νοστιμότατη μανιάτικη τσουχτή!

 

Υλικά

  • 500 γρ. Σπαγγέτι No6
  • 200 γρ. σκληρή μυζήθρα
  • 80 ml. ελαιόλαδο
    40 γρ. βούτυρο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  • Θαλασσινό Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Βράζουμε τα Σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά. Τρίβουμε τη μυζήθρα και ξεκινάμε να φτιάχνουμε την τσουχτή.
  2. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε 200 γρ. μυζήθρα τριμμένη , ανακατεύουμε και μόλις πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μακαρόνια.
  3. Τηγανίζουμε τα αυγά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο με φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι.
  4. Σερβίρουμε στο κάθε πιάτο, μια μερίδα μακαρόνια, ένα αυγό από πάνω και επιπλέον φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι και μυζήθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*