Home / Επικαιρότητα / Ανασχηματισμός: Ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν; Όλα τα ονόματα

Ανασχηματισμός: Ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν; Όλα τα ονόματα

Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, παρά τα όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της kontranews.gr. Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε προ ημερών –μέσω διαρροών- να βάλει φρένο στην παραφιλολογία, που τον έφερε έτοιμο να προβεί σε αλλαγές ακόμη εντός του Μαρτίου, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές της Κυριακάτικης Kontranews ενισχύουν το σενάριο των αλλαγών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αξιολογήσεων των υπουργείων με τις τελευταίες συναντήσεις του με μέλη της κυβέρνησης και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Στα…

Review Overview

Summary : Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη;

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
0

Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, παρά τα όσα μεταδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της kontranews.gr.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε προ ημερών –μέσω διαρροών- να βάλει φρένο στην παραφιλολογία, που τον έφερε έτοιμο να προβεί σε αλλαγές ακόμη εντός του Μαρτίου, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές της Κυριακάτικης Kontranews ενισχύουν το σενάριο των αλλαγών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αξιολογήσεων των υπουργείων με τις τελευταίες συναντήσεις του με μέλη της κυβέρνησης και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Στα μέσα Μαρτίου:

Οι αλλαγές τοποθετούνται περίπου κοντά στα μέσα Μαρτίου και αφού θα έχει ορκισθεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 13 Μαρτίου και οι πληροφορίες συγκλίνουν για έναν δομικό ανασχηματισμό.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη εντοπίσει τις αστοχίες και τις αρρυθμίες που καταγράφονται και ήδη συζητάνε τα σχέδια αναδιάρθρωσης υπουργείων ακόμα και συγχώνευσης αρμοδιοτήτων, κινήσεις που εκ των πραγμάτων θα επιφέρουν αλλαγές σε πρόσωπα.

Κάτω από τον πήχη:

Ως εκ τούτου θα γίνουν «χειρουργικές» αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, καθώς είναι σαφές πως ορισμένοι τόσο στα λεγόμενα παραγωγικά όσο και σε θεσμικά και κοινωνικά υπουργεία περνούν κάτω από τον πήχη της αξιολόγησης που τελεί υπό τον έλεγχο του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργού Ακη Σκέρτσου και βέβαια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν ευρύτερες αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς πάρα πολλοί θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, λόγω τόσο της κακής χημείας με τους υπουργούς τους όσο και της αναποτελεσματικότητας τους

Θα μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα:

Με βάση τις τελευταίες συζητήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα και άρα δεν θα αντικατασταθούν πολλοί υφυπουργοί που θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, ενώ θα εισέλθουν και αρκετές γυναίκες.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, φαίνεται πως καίει και τα όποια σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε για τον Μάρτιο του 2020, είτε για το προσεχές φθινόπωρο, είτε και για το τέλος του 2021, επιμένοντας για διενέργεια εκλογών στο τέλος της 4ετίας.

Επί της ουσίας όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει επανεκκίνηση, διότι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αρνητικά για την κυβέρνηση και σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία και η στάση πολλών υπουργών, ενώ σε αρκετά θέματα, σύρεται πίσω από τις εξελίξεις, όπως π.χ. στο μεταναστευτικό- προσφυγικό και στα ελληνοτουρκικά.

«Πράσινο» για Σταϊκούρα:

Θετικό πρόσημο βάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που κρίνεται επιτυχής στο υπουργείο του και με θετικό έργο. Όμως διαπιστώνονται αρρυθμίες και δυσκολία συνεργασίας με τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό που έχει αρμοδιότητά του τις τράπεζες, πεδίο για το οποίο άλλες σκέψεις έχει ο Χρ. Σταϊκούρας και άλλες το πρωθυπουργικό γραφείο που τον στηρίζει. Λέγεται ότι για τα τραπεζικά υπήρξε ενόχληση του Μαξίμου για τον τρόπο που το αντιμετωπίζει ο υπουργός και στηρίζεται παρασκηνιακά ο υφυπουργός, ενώ ένα άλλο σημείο που προκαλεί συζητήσεις είναι και τα πενιχρά αποτελέσματα του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου που είναι με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης.

«Κόκκινο» για Μηταράκη:

Κακή εικόνα υπάρχει για τον Νότη Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δώσει θετικά δείγματα γραφής, αλλά αντιθέτως δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Αδιάφορη μέχρι στιγμή και η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου που δεν έχει καταφέρει να κάνει θετική διαφορά.

Ο Ν. Μηταράκης, άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά, είχε κάκιστες σχέσεις και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Αυτός ήταν και ο λόγος που βρέθηκε εκτός υπουργείου Εργασίας, μετά και την μεγάλη τους κόντρα, όταν ο Ν. Μηταράκης διέρρευσε το σχέδιο να πωληθούν σε funds ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών σε ασφαλιστικά ταμεία, αναγκάζοντας τον υπουργό να τον διαψεύσει.

Πολλές γκρίνιες για τον Άδωνι:

Πολλές γκρίνιες ακούγονται και για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που περισσότερο συζητείται για τις παρουσίες του σε ΜΜΕ, παρά για θέματα του υπουργείου του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ξεμπλόκαρε άμεσα τις διαδικασίες για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέμενε περισσότερα από τον Αδ. Γεωργιάδη και μένει να φανεί εάν θα βρεθεί εκτός υπουργείου ή θα μετακινηθεί, ενώ στο Μαξίμου μιλάνε για την κακή σχέση του με τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη.

Θετικό είναι το πρόσημο του Κυρ. Μητσοτάκη για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου σε ένα υπουργείο που είχε επενδύσει πολλά η ΝΔ σχετικά με την πάταξη της εγκληματικότητας.

Αρνητικά μηνύματα για τον Παναγιωτόπουλο:

Αρνητικά μηνύματα φθάνουν από το Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που ούτε να επικοινωνήσουν στοιχειωδώς δεν μπορούν. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος χρεώνεται μεταξύ άλλων τους ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς στην είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που προκάλεσαν επικρίσεις και εντός κυβέρνησης, με τον Ν. Δένδια να αφήνει δημοσίως αιχμές. Κακές είναι οι σχέσεις του Ν. Παναγιωτόπουλου και με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή που έχει όμως τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και ίσως αναβαθμιστεί σε υπουργό.

Στο κόκκινο είναι ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τους χειρισμούς του στο ποδόσφαιρο (ποινές για πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης), οι οποίοι έχουν στρέψει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ κατά της κυβέρνησης.

Αλλάζει ο Βορίδης:

Εντός της κυβέρνησης θα παραμείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα μετακινηθεί ίσως στο Δικαιοσύνης, ενώ σε άλλο υπουργείο θα τοποθετηθεί η Νίκη Κεραμέως που μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει θετικά δείγματα στο Παιδείας.

Σε άλλο πόστο αναμένεται να μετακινηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ενώ εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υφυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης.
Σχεδόν προγραμμένοι είναι ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, η υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο ρόλος Αβραμόπουλου:

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει θέση η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά θα βρεθεί ενδεχομένως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος είχε μυστική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πριν καιρό με τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι θετικός στην αξιοποίησή του, ίσως στο υπουργείο Εξωτερικών ή Άμυνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*