Έχετε ποτέ διερωτηθεί τι συμβαίνει στο σώμα σας, όταν σταματήσετε να γυμνάζεστε; Ήρθε η ώρα να μάθετε! Ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

Αυξάνεται η αρτηριακή πίεση

Αυτό το αποτέλεσμα είναι σχεδόν στιγμιαίο: Η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη τις ημέρες που δεν ασκείστε. Τα αιμοφόρα αγγεία προσπαθούν να προσαρμοστούν στην αργή ροή της καθιστικής ζωής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Όταν όμως αρχίσετε και πάλι να ασκήστε, η πίεση σας πέφτει και τα αιμοφόρα αγγεία λειτουργούν καλύτερα.

Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Κανονικά η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται μετά το φαγητό και απορροφάται από τους μύες και τους ιστούς για να έχουμε ενέργεια. Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports έδειξε ότι όταν σταματήσουμε τη γυμναστική τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Λαχανιάζετε πιο εύκολα

Έχετε προσπαθήσει να ανέβετε γρήγορα τις σκάλες, αφού έχετε σταματήσει τη γυμναστική; Εάν το επιχειρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι θα λαχανιάσετε πολύ εύκολα, σε σχέση με όταν γυμναζόσασταν. Όταν αποφεύγετε τη σωματική δραστηριότητα η φυσικής σας κατάσταση μειώνεται κατά 20% μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι εάν αρχίσετε και πάλι να γυμνάζεστε, η αντοχή σας αυξάνεται, απλά μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Μπορεί να παχύνετε

Με το που σταματήσετε την άσκηση μετά από μια εβδομάδα, ο μεταβολισμός σας θα αρχίσει να επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο λιπώδης ιστός, μειώνεται η μυϊκή μάζα και παίρνετε κιλά πιο εύκολα κιλά, σε σχέση με πριν.

Γκρινιάζετε πιο εύκολα

Κι όμως η ψυχική διάθεση επηρεάζεται από την άσκηση. Όταν γυμνάζεστε εκκρίνονται ορμόνες στον εγκέφαλο, οι οποίες επιδρούν θετικά στη ψυχική διάθεση και μπορούν να προκαλέσουν ευφορία. Εάν όμως σταματήσετε τη γυμναστική, τότε η ψυχολογία σας πέφτει στα τάρταρα και αρχίζουν οι γκρίνιες και τα νεύρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από κάποια άλλη, το σημαντικό είναι να γίνεται συστηματικά.