Home / Ρεπορτάζ / Πρόσφυγες και Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Πρόσφυγες και Μετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη

images3Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 220.000 ανθρώπων από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 15 Μαρτίου του 2011.Στον απολογισμό αυτό, δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 20.000 αγνοούμενοι.
Επίσης, η Συρία βρίσκεται βυθισμένη σε μια φοβερή οικονομική κατάσταση, καθώς ο πόλεμος έχει ρίξει στη φτώχεια το ήμισυ του πληθυσμού της και έχει καταστρέψει τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
Τρεις Σύροι στους τέσσερις ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας και πάνω από τους μισούς (54,3%) σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως περίπου 20% του πληθυσμού δεν έχει τα μέσα για να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του και στις πολιορκημένες περιοχές υποφέρει από πείνα και υποσιτισμό.images1
Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα, μερικές χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες να αναζητούν μια πιο ασφαλή ζωή είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σύνολο 10.000.000 ξεσπιτωμένων. 3.700.000 Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και 6.500.000 – τα μισά παιδιά – έχουν αναζητήσει καταφύγια σε άλλες περιοχές μέσα στη Συρία. 120.000-200.000 είναι τα θύματα, η συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά.
Το 97% των εκτός συνόρων προσφύγων φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, στην Ιορδανία (πάνω από 600.000), στην Τουρκία (πάνω από 800.000), στο Ιράκ (πάνω από 200.000) και στον Λίβανο (πάνω από 1.000.000). Εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 220.000 ανθρώπους φιλοξενούν σήμερα πάνω από 1.600.000 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) υπολογίζει ότι το 10% περίπου των Σύριων προσφύγων στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και στη Βόρεια Αφρική, πάνω από 370.000 άτομα, έχουν ανάγκη μετεγκατάστασης. Το Γραφείο Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών εκτιμάει ότι απαιτείται η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 προσφύγων το 2015 και 2016.

κατάλογος1
Παρά τα εκατομμύρια Σύριων προσφύγων, οι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν ελάχιστους. Από το 2013, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει άσυλο ή δυνατότητα εγκατάστασης σε μόλις 33.000 άτομα. Η Γερμανία έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους, 28.500, ενώ 12 Κράτη Μέλη έχουν δεχθεί συνολικά 5000 πρόσφυγες.
Η Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς ένα πέρασμα προς τη σωτηρία, κυρίως νέων ανθρώπων αλλά και οικογενειών. Δυστυχώς η χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να οργανώσει αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει με βάσει τις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα για τους Σύριους πρόσφυγες: παροχή ασύλου / προστασίας και ότι αυτό σημαίνει (δυνατότητα εργασίας, στέγη, εκπαίδευση για τα παιδιά κα).
Αυτά όσον αφορά τους πρόσφυγες αλλά υπάρχουν και οι μετανάστες, τα θύματα των λαθρομετακινητών, οι οποίοι υπολογίζονται να ξεπερνάνε κατά πολύ των αριθμό των μεταναστών.
Σύμφωνα λοιπόν, με επίσημη έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο αριθμός των Σύριων μεταναστών, αυξήθηκε κάθετα, με τον αριθμό ατόμων να φτάνει τους 100.000. Προς το παρόν όλοι αυτοί δείχνουν να πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και το Ιράκ.
Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας ο οποίος “παρήγαγε” τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Επιπρόσθετα σε αυτούς τους 100.000 Σύριους που εγκαταλείπουν την χώρα τους, πρέπει κανείς να προσθέσει άλλες 35.000 Ιρακινούς, πρόσφυγες από το Ιράκ στην Συρία, που τώρα εγκαταλείπουν και την Συρία. Κάποιοι από αυτούς, επιστρέφουν στο Ιράκ, από ό,τι φαίνεται προσωρινά. Αρκετοί από αυτούς, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Συρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα ταξί στο οποίο επέβαιναν οικογένειες Ιρακινών, να δέχεται επίθεση και τρείς ιρακινούς μετανάστες στην Συρία να δολοφονούνται.
Ο ΟΗΕ και ο Συριακός Ερυθρός Σταυρός, συνεχίζουν να οργανώνουν διάφορες επιχειρήσεις για τους Συρίους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι αυτές οι “επιχειρήσεις” δεν μπορούν να καλύψουν τις εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών σε μόνιμο επίπεδο.
κατάλογοςΚαι σίγουρο είναι ότι οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά χαμηλότεροι από τους πραγματικούς αριθμούς αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την Συρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επίσημες προβλέψεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 200.000 ανθρώπους τους επόμενους μήνες.
Και είναι φυσικό ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόκειται να κάτσουν σε οργανωμένα στρατόπεδα του ΟΗΕ, αλλά θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.
Και μαντέψτε πού θα καταλήξουν όλοι αυτοί εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Φυσικά στην Ελλάδα. Που είναι ο γνωστός και αγαπημένος προορισμός κάθε είδους ασιατών.
Ανάμεσα στους οποίους προφανώς θα προστεθούν και οι Ιρακινοί που θα επιζητήσουν να “μεταφερθούν στην Ευρώπη”. Και γιατί να μην το κάνουν, αφού από ό,τι φαίνεται στην χώρα μας, δεν αλλάζει τίποτε, σε σχέση με το μεταναστευτικό παρά την αλλαγή της κυβέρνησης. Θα αναρωτηθεί κανείς, εάν τελικά άλλοι 100-150 χιλιάδες θα αλλάξουν την κατάσταση στην χώρα μας. Είναι άλλωστε ήδη αρκετά τα εκατομμύρια που βρίσκονται στην χώρα μας.
Η κρίση στο Ιράν και τα προβλήματα που θα αναδειχθούν.images
Η κρίση όμως στην Συρία, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην Ασία. Το μεγάλο πρόβλημα που αναδύεται σε ολόκληρη την περιοχή, είναι αυτό του Ιράν. Όπου πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι σύντομα θα αναφλεγεί η κρίση.
Και τότε – με βάση τις εμπλεκόμενες σε αυτό χώρες – ο αριθμός των μεταναστών που θα θελήσουν να μεταφερθούν στην Ευρώπη, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τον επόμενο καιρό. Και η χώρα μας φυσικά είναι εντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί αυτό το θέμα που θα προκύψει σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Η ουσία είναι το πρόβλημα θα ενταθεί ιδιαίτερά τον επόμενο καιρό, πολύ πιθανά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και φυσικά εμείς είμαστε εντελώς ανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών.
Μαζί με αυτούς και οι οργανωμένοι ισλαμιστές.
Αυτό που είναι επίσης βέβαιο, είναι ότι ανάμεσα στους υπόλοιπους λαθρομετανάστες, όπως και όποτε όταν υπάρχει τέτοιου είδους μεγάλο κύμα, θα έλθουν και ομάδες οργανωμένων ισλαμιστών οι οποίοι θα φροντίσουν να εγκατασταθούν στις “κοινότητες” που θα δημιουργηθούν προκειμένου να οργανώσουν τις ισλαμιστικές κοινότητες. Πρόκειται περί “ομαδαρχών” οι οποίοι θα προσπαθήσουν ανάμεσα στους λαθρομετανάστες να δημιουργήσουν όλες τις υποδομές για να συνεχιστεί η ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

About Μαρία Ριζεάκου

Διεύθυνση του Site- Δημοσιογράφος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*